Soros-akták: tagad a Transparency International

2022. február 17. 19:00

A TI szerint a Kálmán Mátyás elmondottakhoz még csak hasonlót sem tapasztaltak soha. Újabb szervezete válaszai érkeztek meg szerkesztőségünkhöz.

2022. február 17. 19:00
null

Amint az a Mandiner olvasói előtt ismert, figyelemre méltó háttéranyagok jutottak a közelmúltban a Magyar Nemzet birtokába, melyeket cikksorozatban mutat be a napilap és annak online kiadása. E háttéranyagok között Skype-interjúk is vannak, amelyek egyebek mellett arról szólnak,

milyen módon befolyásolják a hazánkról a nemzetközi sajtóban megjelenő képet olyan NGO-k, amelyek jellemzően Soros Györgyhöz köthetőek,

hiszen a legtöbb esetben a Nyílt Társadalom Alapítvány is jelentős mértékben finanszírozza őket. (A teljes dossziét ide kattintva böngészheti.) Az egyik Skype-interjú főszereplője az a Kálmán Mátyás újságíró, aki korábban a 24.hu és az Index munkatársaként is dolgozott, e minőségében pedig több alkalommal is járt az Európai Unió kiemelt intézményeiben és írt tudósításokat. 

A baloldali újságíró a nyilvánosságra került felvételeken egyebek mellett azt mondja,

a legtöbb NGO kezében tartja a külföldi újságírók irányítását, manipulálják, akár megvesztegetik a sajtó munkatársait.

Megfogalmazása szerint „ha mindenben egy NGO-ra támaszkodnak, akkor az újságíró teljes mértékben ettől a szervezettől függ, ez pedig nem túl jó dolog”. Az újságíró kitért arra is, hogy saját bőrén tapasztalta brüsszeli és strasbourgi útjai során, miként próbálják meg befolyásolni tudósításainak tartalmát. Arra a kérdésre, hogy valóban látott-e olyan szervezeteket, amelyek függő helyzetbe hozták, illetve korlátozták a külföldi újságírókat, Kálmán Mátyás hozzátette: meglátása szerint a legtöbb NGO ezt teszi. Konkrét példaként egyébként az Amnesty Internationalt említette. (A szervezet lapunkkal közölt reakciójáról itt írtunk.)

Miután a felvételek nyilvánosságra kerültek, a Mandiner több közismert NGO-t is megkeresett, köztük a Helsinki Bizottság magyarországi szervezetét is. Arra voltunk kíváncsiak, milyen tapasztalataik vannak a Kálmán Mátyás által feltárt manipulációs ügyekkel kapcsolatosan. Szerettük volna megtudni azt is, az adott szervezetek munkatársainak milyen belső protokoll alapján kell eljárniuk, amikor külföldi újságírók keresik meg őket, információkat, összeköttetéseket kérve. 

Arra is kíváncsiak voltunk, van-e bevett eljárásrendjük magyar kollégáinkkal folytatott kommunikációjuk során, illetve rákérdeztünk, kaptak-e utasítást a munkavégzésükkel kapcsolatosan más NGO-tól, akár a Nyílt Társadalom Alapítványtól. 

A megkeresett szervezetek között volt a Transparency International Magyarország is. 

A Mandiner szerkesztőségének küldött válaszában az NGO hangoztatta; a Kálmán Mátyás által elmondottakhoz hasonló jelenséget nem tapasztaltak. Kérdésünkre leszögezték: olyan eset, amelynek keretében munkatársuk alkalmazott volna manipulációt a fentiekhez hasonló módon, „sosem fordult elő a Transparency International Magyarország Alapítvánnyal, és ez nálunk elképzelhetetlen, mert teljességgel ellentétben áll a működésünkkel és meggyőződésünkkel”. 

Fenti állításukat megerősítve további két kérdésünkre szó szerint ugyanezt válaszolták.

Arra vonatkozóan, milyen protokoll szerint járnak el, amikor külföldi újságíró felkeresi az NGO-t, illetve annak munkatársait, a TI az alábbiakat közölte: „A Transparency International Magyarország Alapítvány minden munkatársa és vezetője minden esetben a szakmaiság és a tárgyszerűségkövetelményeit a messzemenőkig szem előtt tartva jár el a sajtónak adott nyilatkozatok során, függetlenül attól, hogy magyaroszági vagy külföldi sajtótermékről van-e szó.” Részleteket azonban e területről nem tudhattunk meg.

A Transparency hivatalos oldalán sem találtunk a vonatkozó protokollhoz kapcsolódó tájékoztatást, tapasztalhattuk azonban, hogy a szervezet munkatársai nem tudták helyesen leírni hazánk nevét: szerintük „Magyarrország” (sic!) teljesít rosszul a korrupció vonatkozásában (lásd kiemelt képünkön). 

A Makronóm korábbi cikkéből kiderül, hogy a Magyarországgal szemben rendszeresen kritikákat megfogalmazó, öndefiníciója szerint korrupcióellenes szervezetet korrupt cégek pénzelik. Munkatársaink Jason Hickel gazdasági antropológus nyomán sorolták azokat a nagyvállalatokat, amelyek korrupció(gyanú)s ügyletekbe keveredtek, majd jelentős összegekkel támogatták a Transparency Internationalt, ám az NGO nem sietett nehezményezni ügyleteiket. 

„Ha egy magánszemély vagy vállalat megveszteget egy politikust, de »kampányfinanszírozási hozzájárulásnak« vagy »előadói díjnak« nevezi (a gazdag nemzeteknél elterjedt gyakorlat), akkor az miért nem számít korrupciónak?” Megválaszolatlan kérdések a Transparency International gyakorlatában. Bővebben is érdekel... 

 

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Naggy
2022. február 19. 02:32
"De ha már zsidók: Apró klános Dobrev, Iványi, Niedermüller, Jakab, Lendvai, Donáth, Cseh, Berg, Soproni, Szabó, Szél...ugy kb az ellenzéki vezetők és újságírók 70-80%-a." De ha már zsidók: Deutsch Tamás, Szájer József, Gulyás Gergely, Fónagy János, Lázár János, Navracsics Tibor, Semjén Zsolt, Hende Csaba, Varga Mihály, Rétvári Bence, Répási Róbert..... és még sokan mások.
Forgalmazó
2022. február 18. 11:49
Transparency International nem más mint egy terrorszervezet, mely az emberek életére tör!
... az oláhokat
2022. február 18. 07:56
Mi marad a T.I.-ból a transzparencia hiánya esetén?
Reszelő Aladár
2022. február 18. 07:02
Kezdjük lassan kapizsgálni? Aki jattol, azt nem csesztetik. Sőt, meg számot is kérhet a zenekartól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!