Folyamatban lévő folyamatok és kínos beismerések – Kerpel-Fronius Gábor pályaképe

2022. január 10. 07:00

Portrénk az SZDSZ-t és LMP-t is megjárt főpolgármester-helyettesről, aki néha nem várt, és a baloldali városvezetés számára is kínos szólóba kezd a képernyőkön. Azt viszont, hogy lesz pénz nudista strandra, napozóágyakra és függőágyakra, egyértelműen a momentumos politikusnak köszönhetik a fővárosiak.

2022. január 10. 07:00
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Akadnak problémahalmazok, amelyekre érdemesebb egységes kríziskommunikációval reagálnia egy menedzsmentnek. Általában politikailag sem igazán kifizetődő, ha a spin doktorok által előre megírt partitúrától valaki eltér. Főleg egy hatpárti koalíció esetében. Hiába az évi majd 400 millió forintos szakértői büdzsé, Budapest okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettesével nem egyszer fordult már elő, hogy kulcsfontosságú pillanatokban nem bírta felmondani a 47 tanácsadóból álló testület által gondosan kifurdalt „áldozati” narratívát.

Kerpel-Fronius Gábor legutóbb a Városháza-ügyben lőtte kvázi hátba főnöke, Karácsony Gergely főpolgármester „semmi sem történt” politikáját, amikor a baráti ATV-ben közölte: részben ő volt az előterjesztője annak a dokumentumnak, amelyben felmerült a Fővárosi Önkormányzat épületének értékesítése is. A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. (BFVK) vezérigazgatója, Barts J. Balázs által elkészített tanulmányt a városvezető rendelte meg.

A baloldali városvezetés számára kínos másodpercekből a Lánchíd felújítása körül kialakult huzavona nyomán sem volt hiány, amikor a momentumos politikus ugyancsak az ATV-ben, nyolc hónapos tétlenség után kifejtette: „A folyamat, hogy ezt megcsináljuk, folyamatban van”. Emlékezetesre sikerült az Örs vezér terét és környékét ellepő drogos társaság ügyében kialakult párbeszéde is a műsorvezetővel:

Kerpel-Fronius: - Ez egy új típusú probléma, amelyre új típusú reakciók kellenek!
Műsorvezető: - De most mondta, hogy évek óta jelenség…
Kerpel-Fronius: - Ez évek óta jelenség.
Műsorvezető: - Akkor annyira már nem új?!

: - : - : - : -

És ha már dialógus: a helyettes akkor sem volt a helyzet magaslatán, amikor ismét csak az ATV-ben azt kérdezték tőle, hogy ha a kormányhatározat szerint 2021. március 31-ig volt ingyenes a parkolás, áprilisban, Budapesten miért ingyenes még? Karácsonyék minden lehetséges fronton támadták a minden önkormányzatra vonatkozó, kötelező díjmentesség bevezetését, mert az egyrészt jelentős bevételkiesést okoz az önkormányzatoknak, másrészt állításuk szerint nem járul hozzá hatékonyan a járványkezeléshez. Kerpel-Fronius ennek fényében sem tudta meggyőzni a nézőket:

Főpolgármester-helyettes: - Ööö…
Műsorvezető: - Született erről egy újabb kormányhatározat? Önök kaptak bármiféle döntésről dokumentumot?
Főpolgármester-helyettes: - Öhh… én erről… én erről nem tudok, hogy… én erről nem tudok, hogy kaptunk-e.

: - : -  : -

Egészpályás letámadás: SZDSZ-től a szoftverfejlesztésen, a blogoláson át egészen a Momentumig

Megannyi kommunikációs hiba, Kerpel-Fronius helye mégis megingathatatlannak tűnik. Hogy miért? Hiába politizál jelenleg egy mondhatni új mozgalomban, a Momentumban, Karácsony helyettese közéleti karrierjét értelemszerűen nem itt és főleg nem ma kezdte. Hanem a rendszerváltáskor, mégpedig az SZDSZ-ben. Bár egyszer azt nyilatkozta, szülei (Kerpel-Fronius Sándor farmakolóus, Verebély Judit orvos) jobboldalinak, konzervatívnak vallották magukat, sőt, jómaga is szavazott 1998-ban a Fideszre, az SZDSZ végeztével inkább inkább az LMP-ben próbált szerencsét, majd innen került Fekete-Győr Andrásékhoz. Ahogy testvére, Kerpel-Fronius Ádám is a Momentumban horgonyzott le.

A Kontra cikke rávilágított, a főpolgármester-helyettes az üzleti szférában is megvetette lábát. Részben a nevéhez fűződik a Formula/400 elnevezésű szoftverfejlesztő cég, amelynek az önkormányzati választásokig társtulajdonosa volt. A vállalat nem működött rosszul, 2018-ban 286 milliós árbevétellel és 45 milliós adózott eredménnyel zárt.

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

A momentumos politikus történelem-francia szakon végzett, igaz, diplomáját tizenöt évvel később kapta kézhez, az írás világa vállalkozói karrierje alatt is közel maradt hozzá. Nem egy Facebook-posztja óriási sajtónyilvánosságot kapott. Magyarországot agyhalottnak, a magyarokat rasszistának és provinciális hőbörgőknek titulálta. A Fidesz szavazóit droidoknak nevezte. Az illegális bevándorlás veszélyeit pedig elbagatellizálta.

Kerpel-Fronius az olimpiapuccs után főpolgármester szeretett volna lenni, de Karácsony, Kálmán Olga mögött végzett a fővárosi előválasztáson. Mentőövet a baloldali összefogás dobott neki azzal, hogy 2019. októberében önkormányzati képviselőjelölt lehetett a XIII. kerület kilences körzetében. Tegyük hozzá, a voksolást 75 százalékos eredménnyel hozta. Csakhogy Karácsony helyettesének kérte fel, erre a momentumos politikus nem tudott nemet mondani, amely súlyos bizalomvesztést eredményezett a szűkebb pátriájában. 2020. márciusában egymás ellen mérkőzött meg Kerpel-Fronius helyéért a helyi MSZP és a Momentum, a befutó végül a szocialista jelölt, Varju Viktória lett.

Eredmények alig-alig jönnek, de a klientúraépítés nagyon jól ment a főpolgármester-helyettesnek

Épphogy csak beült Kerpel-Fronius a bársonyszékbe, nekilátott a sorcserének. Az egyik legnagyobb vitát párttársa, Ilyés Márton kinevezése váltotta ki. A főpolgármester-helyettes mindenképp a Momentum alelnökét szerette volna a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (BVK) élére, és, mondhatni, politikai értelemben a legvégsőkig el is ment: kikényszerítette a BVK korábbi, eredményeket is hozó vezetőjének, Szalai Piroska lemondását. Az ügyről IDE kattintva olvashatnak részletesebben.

A momentumos politikus portfóliójába tartozik az úgynevezett részvételi költségvetés menedzselése. Talán ez az egyetlen elem, amely beváltásra került Karácsony programjából. Persze, jól hangzik, hogy a budapestiek beleszólhatnak 1 milliárd elköltésébe, de a látszatcivilkedésnek csupán másfél év alatt lett eredménye:

van pénz szociális kempingre a hajléktalanoknak, nudista strandra a budapestieknek, napozóstégre a Római partra, függőágyakra a lezárt Szabadság hídra.

Kerpel-Fronius most ismét nekifut a közösségi költségvetésnek: Facebookon hirdeti, adjanak a fővárosiak ötleteket a „nyitott Budapestért, amelyben mindenki, és minden vélemény számít”, az „esélyteremtő Budapestért, amelyben mindenki megtalálhatja boldogulását, és amelyben szolidárisak vagyunk egymással”, illetve „a zöld Budapestért, amely élhető, fenntartható környezetet biztosít mindannyiunknak!”

Nyitókép: Facebook

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2022. január 10. 11:08
Elég lehangoló a jövőre nézve, hogy volt elég szavazó aki megválasztotta ezt a balfácánt önkormányzati képviselőnek. Sőt még főpolgármester is lehetett volna belőle, ha a saját oldalon ő kapja meg a támogatást. Ezek után Caligula lova is jó eséllyel pályázhat
matykox
2022. január 10. 10:30
Kerpely-Fronius egyszerúen egy buta csirkefogó. Olyan jellegzetes buta libsi forma. Annyit se ér mint az élősúlya. Gyesznóban, mondjuk.
manitowoc
2022. január 10. 10:27
A Mandiner újságírója, Nagy Gábor, ezt írta: "Persze, jól hangzik, hogy a budapestiek beleszólhatnak 1 milliárd elköltésébe, de a látszatcivilkedésnek csupán másfél év alatt lett eredménye: van pénz szociális kempingre a hajléktalanoknak, nudista strandra a budapestieknek, napozóstégre a Római partra, függőágyakra a lezárt Szabadság hídra." A Mandiner újságírója, Nagy Gábor, HAZUDIK. HAZUGSÁG, hogy a fenti idézetben felsorolt tételekre "van pénz". Az IGAZSÁG az, hogy a fenti idézetben felsorolt tételeket NEM VALÓSÍTJÁK MEG, ezekre NEM KÖLT PÉNZT a főváros. BIZONYÍTÁS: 1.) A fent idézett mondatban Mandiner újságírója, Nagy Gábor, linket ad a 24.hu egy cikkére https://24.hu/belfold/2021/04/14/budapest-reszveteli-koltsegvetes/ ami a Népszava 2021.04.14-i cikke https://nepszava.hu/3116254_egymilliard-forint-az-ablakban-erre-koltenenek-a-budapestiek-legszivesebben alapján készült. Mindkét cikk a BUDAPESTIEK ÁLTAL BEKÜLDÖTT ÖTLETEKRŐL szól. "2020. október 1. és december 31. között 687 ötlet érkezett be a fővároshoz, miután azt kérték: aki szeretné, küldje be, mire költse Budapest azt az egymilliárd forintos részvételi költségvetést" A "szociális kemping a hajléktalanoknak", a "nudista strand a budapestieknek", a "napozóstég a Római partra" és a "függőágyak a lezárt Szabadság hídra" csak a budapestiek által beküldött 687 ötlet között volt, DE ezeket NEM FOGADTÁK EL. 2.) A 687 ötletet a Főváros 10 hivatali osztálya vizsgálta meg, és a többségüket KIZÁRTA a megvalósításból. Mindössze 142 (száznegyvenkettő) ötletet fogadtak be, amelyek közül "egy sokszínű, a város lakosságára nézve reprezentatív állampolgári tanács" 53 (ötvenhárom) projektet választott ki, hogy arról szavazzanak a budapestiek. A szavazásra bocsátott 53 (ötvenhárom) projekt között NEM SZEREPELT - SEM "szociális kemping a hajléktalanoknak", - SEM "nudista strand a budapestieknek" - SEM "napozóstég a Római partra" - SEM "függőágyak a lezárt Szabadság hídra". 2021. július 31-ig összesen 13.334 felnőtt budapesti polgár szavazott (döntően a weboldalon keresztül), az ő döntésük eredményeként állt elő a győztes projektek listája: https://budapest.hu/Documents/rk_vegeredmeny_2021.pdf https://budapest.hu/Kpek2021/megvalosult_jav.png Források: https://24.hu/belfold/2021/04/14/budapest-reszveteli-koltsegvetes/ https://nepszava.hu/3116254_egymilliard-forint-az-ablakban-erre-koltenenek-a-budapestiek-legszivesebben https://k.blog.hu/2021/08/25/rk_blogposzt https://budapest.hu/Lapok/2021/kozossegi-koltsegvetes.aspx 3.) A Mandiner újságírója, Nagy Gábor, tehát HAZUDIK, amikor azt állítja, hogy "van pénz szociális kempingre a hajléktalanoknak, nudista strandra a budapestieknek, napozóstégre a Római partra, függőágyakra a lezárt Szabadság hídra." Az IGAZSÁG az, hogy a fenti idézetben felsorolt tételeket NEM VALÓSÍTJÁK MEG, ezekre NEM KÖLT PÉNZT a főváros. A FENTIEK MELLETT azonban - sajnos - az is igaz, hogy Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes hülye. Ezt eddig már többször is bizonyította. (:-(((((((((((
orygabor
2022. január 10. 09:54
És ha összevetnénk azt, hogy ez a csodagyerek mekkora nagy arccal adta a kampányban a szürkeállományt, beleszédülnénk abba a szakadékba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!