Álláshalmozás, milliós fizetés – bemutatjuk a Momentum pofozkodásba keveredett politikusát

2021. október 13. 15:00

A Rajk Szakkollégiumtól a Momentumon át a Fővárosi Önkormányzatig: a pofozkodásba keveredett Ilyés Márton véleményes úton jutott el a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítványig, ahol a köztisztviselői fizetése mellett felvesz még havi több mint egymillió forintot is.

2021. október 13. 15:00
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Amint arról a Mandiner is beszámolt, pofozkodás történt a Momentum hétfői sajtótájékoztatóján. A mozgalom leköszönő elnöke, Fekete-Győr András a távozásának okairól beszélt a Széll Kálmán téren, amikor egy férfi bekiabálásokkal próbálta megzavarni az eseményt, amely később tettlegességig fajult. A felvételeken ugyan nem látszódik pontosan, mikor csattant el az első pofon, de az látható, hogy az incidensbe involválódott az egyik elnökségi tag: Ilyés Márton.

A mozgalom aznap még nem akarta kommentálni a történteket, kedden viszont feljelentést tett a párt három tagja is, miután az ismeretlen férfit a beazonosítást követően a BRFK Bűnügyi Bevetési Osztály munkatársai még hétfőn este a II. kerületi lakásán elfogtak.

A védelmező szerepében egy álláshalmozó

Az incidensbe involválódott Ilyés Márton nem csupán a Momentum elnökségi tagja, a párt gazdasági programjának egyik kidolgozója. (Megjegyzendő: a dokumentum elemei közé tartoznak az újonnan és politikai alapon bevezetendő adókulcsok, vagyonelkobzások, illetve az állami vállalkozás-támogatások visszavágása.)

Ilyés a Rajk Szakkollégiumban eltöltött évek után a 2019-es helyhatósági voksolásokat követően került be a Fővárosi Önkormányzatba, ahol párttársa, az okosvárosért, valamint a részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes, Kerpel-Fronius Gábor gazdasági főtanácsadójaként kezdett el dolgozni. Egy évvel később sikerült megkaparintania a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) vezetését is, ahol a főtanácsadói fizetése mellett havonta a mindenkori bruttó minimálbér több mint hatszorosa (pontosan: 650 százaléka) üti a markát.

Ez idén már több mint egymillió forintot jelent.

Szakmai indokok helyett politikai kinevezés

A döntést megelőzően komoly vita alakult ki a Fővárosi Közgyűlésben, a vezetőcserét ugyanis ezúttal sem a szakmai szempontok indokolták. Az előző kuratóriumi elnök lemondási nyilatkozatában azt írta, kizárólag az alapító (Fővárosi Önkormányzat) felkérésének tett eleget. Szalai Piroska kiemelte, a BVK vezetése alatt európai szinten egyedülálló szervezetté fejlődött. „A Közalapítvány jelenleg Európában az egyetlen olyan vállalkozásfejlesztő szervezet, amely a mikrohitelezés, illetve a vállalkozásfejlesztés területén is megszerezte az EU legmagasabb minősítését” – fogalmazott a leköszönő elnök, jelezve: a BVK személyi állománya fele az európai vállalkozásfejlesztési ügynökségeknek, ennek ellenére ezekhez képest kétszer annyi érdeklődőt és háromszor annyi támogatottat látott el.

Ugyan a közgyűlési határozat beterjesztője, Kerpel-Fronius a tavaly júniusi ülésen hangsúlyozta, Ilyés kinevezése ideiglenes jellegű, későbbre várható végleges döntés, a baloldali többség által elfogadott dokumentumban azonban határozatlan időtartam szerepel. A fideszes képviselők azt is megemlítették:

  • a momentumos politikus a főváros nyomásgyakorlása miatt kaparinthatja meg a BVK vezetői posztját,
  • morálisan aggályos, hogy a főpolgármester-helyettes köztisztviselőként dolgozó munkatársát delegálja,
  • s hogy Szalai Piroska lemondását követően pedig nem volt idő új és alkalmas jelölt keresésére, nem történt pályázati kiírás a pozícióra.

Szó sincs a vállalkozások melletti kiállásról

Ilyés Márton 2020. július 1-i kinevezése óta igen csak visszaesett a BVK tevékenysége. A kamattámogatási, a baloldali önkormányzatokkal való együttműködési programok, valamint a pályázati kiírások nem hoznak látványos eredményeket, holott a fővárosi vállalkozások is igényelnének támogatást, segítséget a pandémiás időkben megnövekedett problémáik megoldására.

A szervezet nem állt ki a helyi iparűzési adó megfelezése mellett, annál inkább a városvezetés által tervezett adóemelés mellett.

Ez a hozzáállás persze – mint láttuk –, nem idegen Ilyéstől.

Címlapkép: Facebook 

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nocens
2021. október 13. 23:01
Nincs itt semmi latnivalo. Rajk-koleszes allashalmozo fiatal torteto politikus-palanta, pofoszkodasba kevereredett? Ugyanmar, tipikus Fidelitas-sztori.
nempolitizálok
2021. október 13. 20:23
Külföldi fenntartású liberálnáci fészek ez a Momentum.
elfújta az ellenszél
2021. október 13. 19:50
Ez a fickó ugyanabba a bőrkabátboltba járhat bevásárolni, mint a jakabpeti. Nagyjából egyforma bunkónak is néznek ki
zsolti123
2021. október 13. 18:51
https://index.hu/belfold/2021/10/12/elfogtak-a-ferfit-aki-pofozkodott-a-momentum-sajtotajekoztatojan/ A momentumos Illés Márton emeli a kezét ütésre elsőként
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!