Hack Péter: Nagy veszély lenne, ha „laikus adhatna utasítást” ügyészségi nyomozásokhoz

2022. január 25. 10:27

Az ELTE jogi karának tanszékvezetője az atv.hu-nak reagált Hadházy Ákos azon felvetésére, miszerint egy kormányváltás után az igazságszolgáltatás a kormányzat része lenne.

2022. január 25. 10:27
null

Egy kormánypárti politikusra bízni a korrupcióellenes fellépést, meglehetősen problematikus. Ilyen esetben az eljárás alá vontak okkal hivatkozhatnak arra, hogy ügyükben nem igazságszolgáltatás, hanem politikai leszámolás zajlik – nyilatkozta Hack Péter az atv.hu-nak

Az ATV azt követően kereste meg az ELTE jogi karának tanszékvezetőjét, hogy vasárnap este Hadházy Ákos a Partizánnak adott interjújában elárulta:

ellenzéki győzelem esetén tárca nélküli miniszterként állna egy korrupció-ellenes hivatal élén, erre a feladatra pedig Márki-Zay Péter kérte fel.

A műsorban Hadházy konkrétumokat nem árult el, csupán 3-5 készülő törvényjavaslatról beszélt, amelyekkel feles parlamenti többség esetén is „elegánsan” lehetne szerinte a jogi felelősségre vonást megvalósítani, „anélkül, hogy azt Polt Péter meg tudná akadályozni”.

Hadházy a kormányzat részévé akarja tenni az igazságszolgáltatást

Hack Péter némileg „bonyolultnak” nevezte a Hadházy Ákos által exponált kérdést. A jogtudós felhívta a figyelmet, az Alaptörvény rögzíti, hogy a vád képviselője Magyarországon az ügyészség. A legfőbb ügyész és az ügyészség az igazságszolgáltatás közreműködőjeként mint közvádló az állam büntetőigényének kizárólagos érvényesítője. 

Azaz, bárki más nyújt be vádiratot vagy indítványt, a bíróság visszautasítja, mert ilyenkor a vád nem az arra jogosulttól származik – hangsúlyozta Hack Péter abban a vonatkozásban is, hogy Hadházy Ákos világossá tette, az ellenzék által tervezett korrupcióellenes hivatal (vagy ügynökség ) nem az igazságszolgáltatási rendszer, hanem a végrehajtási, azaz a kormányzat része lesz.

„Ugyanakkor a formálisan független, valójában nem független legfőbb ügyész helyett egy kormánypárti politikusra bízni a korrupcióellenes fellépést meglehetősen problematikus. Ilyen esetben bármely eljárás során az eljárás alá vontak okkal hivatkozhatnak arra, hogy ügyükben nem igazságszolgáltatás, hanem politikai leszámolás zajlik” – jelentette ki.

Nyitókép: Képernyőfotó (ATV)

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2022. január 25. 23:29
Én nem látok ebben problémát. Millió példát viszont látok. Látok 4 elemis uniós magas tisztséget betöltő vezetőt Látok lányokat honvédelmi miniszterként Látok olyan kinevezett, megválasztott vezetőket, aki azt sem tudják, tudták eldönteni idejekorán fiúk e vagy lányok Látok olyat, aki nem tudja most éppen micsoda, elnök, vagy szenátor Látok olyat aki Bukarestbe megy Budapest helyett, azt se tudja hol van (hogy az hogy talál haza? Hacsak nem vitte magával az Alzheimeres nagymamát) Látok olyat, amelyik a háztetőn atomerőművet lát Nem tudja mi a nyelvvizsga, pedig lehet hogy csókolózott Nem tudja merre van Észak vagy Dél És nem tudja, merre lakott Vörösmarty Mihály.
Okoskodó
2022. január 25. 17:09
Bangóné megnyugodhat, mert diplomával is lehet valaki hülye. Lásd Hadházy!
Reszelő Aladár
2022. január 25. 15:49
Ha rögtönítélő bíróság lenne Hadházy és nekiállna akasztani, akkor sem indulna kötelezettségszegési eljárás. Sőt 10-et lépnél előre a Freedom house listáján.
Ekeke
2022. január 25. 15:05
Ez a hadhazy&Co megint elő akarja adni keller laszlo leszámolás ügyi államtitkár 2002-es produkcióját. Akkor is mindenfélét hazudoztak,"hosszú bajtok éjszakájárol" meg "lop stop"táblákkal vonult az SZDSZ(!) Felforgatták a tarjáni felé pro ware kft-t. Aztán buktak mint az olajto
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!