Deutsch Tamás: Brüsszel politikai hidegháborút folytat Lengyelország ellen

2021. október 19. 17:39

Az Európai Bizottság hatalmi érdekektől vezérelve politikai hidegháborút folytat Lengyelország ellen ahelyett, hogy tényleges feladatát látná el az uniós szerződések őreként. A támadásokban a bizottsággal együttműködik az uniós parlament, az európai baloldal és az Európai Néppárt is – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP) delegációjának vezetője kedden Strasbourgban, az uniós képviselőtestület plenáris ülésének szünetében a közmédiának.

2021. október 19. 17:39
null

A lengyel alkotmánybíróságnak a nemzeti alkotmány elsőbbségét megállapító döntéséről aznap tartott EP-vitával kapcsolatban a magyar képviselő hangsúlyozta: „a hidegháború indítása újabb lépés abban a támadássorozatban, amely a Magyarországgal és Lengyelországgal szembeni, hamis információk és mondvacsinált indokok alapján megindított, 7-es cikk szerinti eljárással kezdődött. Az EU azzal fenyegeti e két országot, hogy e folyamat végkimeneteleként felfüggesztheti a két ország szavazati jogát a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsban.” Hozzátette: a második lépés „a jogállamisági rendelet áterőltetése volt, amelyet az uniós fejlesztési források felfüggesztésére irányulóan politikai zsarolóeszközként használ az EU, amennyiben valamelyik tagállam nem felel meg Brüsszel elvárásainak”.

A Bizottságnak nincsenek megalapzott jogi érveik Lengyelországgal szemben

Harmadik lépésként az uniós bizottság szabálytalan módon késlelteti a magyaroknak és a lengyeleknek is ugyanúgy járó helyreállítási források folyósítását, negyedik lépésként pedig nyílt hidegháborút indít Lengyelország ellen, az alkotmánybíróság által meghozott döntés kapcsán – folytatta. „Ezzel összefüggésben nincs megalapozott jogi érve sem a bizottságnak, sem az EP-nek, de nem is keresnek, hiszen erőalapon akarják rendezni a kérdést” – jelentette ki a képviselő.    

Deutsch Tamás hangsúlyozta: a vitában a fideszes és a kereszténydemokrata magyar EP-képviselők határozottan kiálltak Lengyelország mellett,

és világossá tették, „hogy elfogadhatatlan és jogszerűtlen lépésről van szó, amelynek keretében az európai együttműködést, az unió szabályszerű működését veszélyeztető politikai támadásra szánták el magukat a brüsszeliek. Mindenki, aki az európai birodalmi törekvések embere, és a nemzeti szuverenitás felszámolása a célja, az támadta, aki pedig demokrata érzelmű, az támogatta Lengyelországot” – jelentette ki.    

Arra is kitért, hogy rengeteg, a lengyel alkotmánybírósági döntéshez hasonló határozat született az EU-ban már korábban, amely azt mondja ki, hogy van alkotmányos korlátja a közös uniós jog érvényesülésének. „A német alkotmánybíróság is hasonló kérdésben hasonló döntést hozott tavaly, de kíváncsi lennék, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság német elnöke mikor támadná Németországot ilyen durva és lekezelő hangnemben, ahogy a mai vitában tette Lengyelországgal kapcsolatban” – jegyezte meg a politikus.

(MTI)

Fotó: FocusPressAgency / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kisülés
2021. október 20. 03:58
Véleményem szerint ezekre a támadásokra válaszul az Európai Tanácsban el kellene érni, hogy állítson fel egy korrupcióellenes bizottságot. Ez a független bizottság felügyelné az EB tagjait, és bejelentés alapján akár az EP képviselőit is. Ha a nagyhatalmú képviselők annyira szívesen döntenek országok ügyeiről, akkor tessék megmutatni, hogy nekik nincs takargatni valójuk. Vajon el tudnak-e számolni a vagyonukkal, a szerzett jövedelmeikkel? Nem derülne-e ki hogy a korrupció átszövi az egész EP-t, hogy multicégek finanszíroznak parlamenti döntéseket? Szerintem sok csontváz kidőlne a szekrényből egy ilyen bizottság megalakulása esetén. (Természetesen ennek csak úgy lenne értelme, ha minden ország egyenlő számú tagot egyforma jogkörrel delegálna. )
kulalak
2021. október 19. 23:48
"nincs megalapozott jogi érve sem a bizottságnak, sem az EP-nek" De sajnos bíró sincs. Lárma van. Rossz jel/zaj viszony.
formaegy
2021. október 19. 20:19
formaegy 2021. október 19. 20:17 Itt nem a minket tájékoztató nyilatkozatokra gondolok. Abból tele a padlás.
formaegy
2021. október 19. 20:03
formaegy 2021. október 19. 18:31 Itt feltettem egy kérdést, hogy mit tesznek ellene? Mert ugye itt egy nyílt zsarolásról van szó! Vagy azt teszed amit mi mondunk, vagy nem kapod meg a jogosan járó pénzt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Mióta tartják vissza a pénzeket? van joguk hozzá? Van joguk anyagi hátrányt okozni bárkinek azért, hogy saját akaratukat aminek semmilyen jogi alapja nincs érvényesítsék? Ez amit az EB és az EP aljas ballibes bandája csinál az zsarolás!!!!!!!!!!!!!!!! No ezek a mocskos rohadékok vonják kérdőre egyes tagállamok jogállamiságát? Éppen egy mocskos zsaroló banda?????????????? Ezért tettem fel mérgesen a kérdést - igen mérgesen!!!!!!! - Deutschnak, hogy a sok blablázáson kívül amit már mindenki tud, - Mit tesznek ellene????????????? Azért tisztelt jobboldaliak nem ártana nektek is néha gondolkodni! Mi a büdös francot érünk el azzal, ha csak mondjuk, mondjuk, mondjuk azt amit már mindenki tud!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ha azok akiknek kötelességük lenne már tenni valamit ők is csak mondják, mondják, mondják. Hagyjuk a francba az egészet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!