Többszörösen elítélt egykori antirasszista roma vezetővel „erősítene” az ellenzéken Gyurcsány

2021. augusztus 13. 06:49

Tüntetett a Jobbik ellen, romavezetőként megbukott, majd ült börtönben is – a DK mégis Kolompár Orbánra bízná a hatpárti összefogás romaprogramját. A többiek mérsékelten lelkesednek az ötletért.

2021. augusztus 13. 06:49
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

„Közösen dolgoznak a romák élethelyzetének javítása érdekében az oktatás, a foglalkoztatás, a telepfelszámolás, a vállalkozások segítése, az előítélet visszaszorítása, az egészségügy, valamint az állam- és közigazgatás területén” – indokolta együttműködését közös közleményében a Magyarországi Cigányközösség Fóruma (MCF) és a Demokratikus Koalíció (DK). Azt is közölték, hogy az MCF „A cigányságnak Magyarország a hazája!” című programja alapján együttműködnek az ellenzéki szövetség közös romaprogramjának kialakításában és végrehajtásában.

A baloldali pártok az elmúlt években lényegében hanyagolták a cigányság ügyét, így várható volt, hogy hamarosan előállnak a témával.

Forrásaink szerint azonban a DK húzása némi meglepetést okozott a szövetségesek körében.

Mondhatni: Gyurcsány megint proaktív volt. Az MCF vezetője ugyanis az a Kolompár Orbán, aki 2010 előtt az Országos Cigány Önkormányzatot (mai nevén: Országos Roma Önkormányzat) vezette, ugyanakkor a törvénnyel is meggyűlt a baja.

Olyannyira, hogy 2013-ban börtönbe kellett vonulnia, miután a Kecskeméti Törvényszék – jóváhagyva az elsőfokú ítéletet – kétrendbeli, részben társtettesként, részben folytatólagosan elkövetett, jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettében, valamint az Európai Közösség pénzügyi érdekeinek társtettesként, folytatólagosan elkövetett megsértése bűntettében mondta ki bűnösnek.

A vádirat szerint az egyébként korábban már orvhalászatért és garázdaságért is elítélt Kolompár Orbán által vezetett Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet és partnerszervezetei egy uniós foglalkoztatási programból összesen 145,5 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, és további 76,5 milliót kíséreltek megszerezni. Sikkasztással is megvádolták, ám ez a vád végül nem állt meg a bíróság előtt. „Ha kell, Brüsszelig, Strasbourgig elmegyünk azért, hogy tisztázzuk azt a körülményt, hogy mi is történt ebben az ügyben valóban” – magyarázta akkor az ártatlanságához váltig ragaszkodó, végül csaknem kétéves börtönbüntetésre ítélt romavezető.

Kolompár Orbán egy demonstráció részeként a Duna vizével jelképesen megtisztított Árpád-házi történelmi zászlót vitte el a Terror Háza Múzeumba 2008 októberében (fotó: MTI)

Antirasszizmus és tüntetések

Kolompár akkoriban is a baloldalhoz húzott, kifejezetten szoros viszonyt ápolt az MSZP-vel. Egy, a jobbikos Magyar Gárda ellen az akkor regnáló miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc által Magyar Demokratikus Charta elnevezéssel meghirdetett felvonulásra például külön roma menetet szervezett a Parlament elé, de számos egyéb antirassztista „gesztusa” volt. Egyszer elvitte a Terror Háza Múzeumba a Duna vízében megtisztított árpádsávos zászlót, de volt olyan is, hogy

Roma vagyok, nem bűnöző” feliratú pólóban demonstrált a Jobbik irodája előtt.

Egy nyilatkozatában a Jobbik erősödése kapcsán egyenesen arról beszélt, reális veszély, hogy koncentrációs táborba vinnék a hazai legnépesebb kisebbséget. Büntetőügye miatt azonban akkoriban az MSZP is elkezdett kisorolni mögüle. Az elmúlt években aztán, miután kijutott a rács mögül, információink szerint folyamatosan aktivizálta magát a Farkas Flórián 2014-ig tartó elnöksége után káoszba süllyedt roma önkormányzat környékén.

A Fidesz-szövetséges Lung Drom a 2019 őszi nemzetiségi választáson elveszítette többségét a testületben, ám a vele szemben létrejött szedett-vedett szövetség nem tűnt tartósnak. A zavaros viszonyok közepette állítólag már tavaly nyáron érkeztek megkeresések egyes országos önkormányzati tagokhoz a DK részéről, Kolompár közreműködésével, ám az együttműködés csak a 2021-es év elején kezdett „látszani”. Kolompár sosem titkolta: az ORÖ feladatának a kormánnyal szembeni ellenállást tekinti.

Idén februárban az önkormányzat egykori, börtönviselt vezetője a Facebook-on jelentette be, hogy „kormányzaton belüli roma struktúrát és programot tesz le az ellenzéki hatpárti összefogás asztalára”. Kolompár egyébként kifejezetten a DK-sokkal kezdett egyeztetésbe, fórumozásba az ezt követő hónapokban, számos alkalommal Varju Lászlóval vagy Arató Gergellyel közösen tartottak fejtágítót az MCF szervezeteinek. Varju – legalábbis Kolompár interpretációja szerint – ezt mondta: „Kolompár Orbánnal van múltunk, jelenünk, és lesz közös jövőnk is.”

Rovott múlt. Kolompár Orbán 2012-ben a bíróságon (forrás: MTI)

Csak a Momentum válaszolt, a Jobbik még hallgat

Ezt tette hivatalossá a cikk elején idézett, a napokban bejelentett együttműködés. Kérdés, a hatpárti összefogás többi pártja is így látja-e.

A ma már a DK-val egyre szorosabb szövetségre lépő, Jakab Péter vezette párt akkoriban rendre cigánybűnözésről beszélt, ami Kolompárt és az egyébként kormányon lévő Gyurcsányt olyannyira felháborította, hogy – mint arra már utaltunk – együtt demonstráltak a szélsőséges eszmék térnyerése és az uszítás ellen.

Mindezek nyomán kérdéseket küldtünk több ellenzéki pártnak is, köztük a Jobbiknak is, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Ezeket kérdeztük: pártjuk vállalhatónak tartja-e Kolompár Orbánt Elképzelhetőnek tartják-e, hogy az MCF a teljes ellenzéki összefogással együttműködve felelne a közös program romákkal kapcsolatos részeiért?

A Momentum részéről azonban reagáltak, a választ szó szerint idézzük: „Mi a Momentumban arra törekszünk, hogy a pártok, a civilek, a polgárjogi aktivisták hangja is szerepet kapjon a jövőben, így a közös ellenzéki programban és annak romákkal kapcsolatos részében is. Abban hiszünk, hogy működő roma programot csak úgy lehet alkotni, ha minden hang be van csatornázva.” Próbáltuk elérni Kolompár Orbánt is, akit arról kérdeztünk volna, hogy a hatpárti összefogás valamennyi tagját, így a Jobbikot is elfogadhatónak tartja-e, ám nem jártunk sikerrel.

_

nyitóképünkön Kolompárt Orbán Gyurcsány Ferenccel (forrás: Kolompár Orbán Facebook oldala)

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gombóc XVI. Artúr
2021. augusztus 14. 11:06
Mint mindig, ha hülyeséget írsz, hülyeséget válaszolok.
Mócsing
2021. augusztus 14. 08:24
Minden roma vezető bűnöző bakker ? Jobb oldalon is, bal oldalon is , hát miért nem tudnak már találni vmi normálisat?
tothpal
2021. augusztus 13. 12:44
Nagyon szépek tetszenek lenni...
Vakfolt
2021. augusztus 13. 12:43
"Többszörösen elítélt egykori antirasszista roma vezetővel „erősítene” az ellenzéken Gyurcsány" Az a baj, hogy ebben van egy csomó felesleges szó. "Többszörösen elítélt Gyurcsány" Erre várok, hogy kijavuljon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!