Pócs János udvarán beköszöntött a valóság

2021. augusztus 22. 10:36

A fizikai erőszak ilyen szintű és gyakoriságú megjelenése Magyarország különböző térségeiben nem kontextus nélküli.

2021. augusztus 22. 10:36
null
Fazekas Adrián

„A nyugat meghatározó ügyeinek magyar nyelvre fordítása és az aktuális gumicsontjaik hazai közegbe ültetése hasznosabb és fontosabb, mint a minket közvetlenül, sok évtizede érintő problémákkal, mondjuk a romaintegrációval foglalkozni? Az úgynevezett romaintegrációs stratégiákra elköltött sok tízmilliárd forintok totális eredménytelensége köszön vissza minden olyan alkalommal, amikor a Jászságban rendkívül elharapózott cigány-magyar együttélési problémák kerülnek hétről hétre a középpontba.

A nyár folyamán több ilyen eset is történt: két hónapja Jászapátiban egy ünneplő roma család kis híján meglincselt egy embert, mert a férfi a többszáz fős buli résztvevőire ráhívta a rendőrséget a hangoskodás miatt. Még a fideszes országgyűlési képviselőt, Pócs Jánost is megfenyegették. A konfliktus után egy hónap telt el és a politika máris rátelepedett a feszült helyzetre: a Mi Hazánk Mozgalom és a Betyársereg erődemonstrációt, a roma önkormányzat pedig ellentüntetést tartott szintúgy Jászapátiban.

Mostanra odáig fajultak a körülmények, hogy – Pócs János állítása szerint a júniusi esettel összefüggésben, amikor ő maga hívta ki a rendőrséget a dühös tömegre – a fideszes politikus saját udvarában támadtak rá a lányára és a lánya baráti társaságára néhány nappal ezelőtt.

Abban remélhetőleg politikai nézettől és véleménykülönbségtől eltekintve konszenzus van, hogy ezek a cselekedetek minden elemükben szégyenteljesek és elfogadhatatlanok, az pedig teljesen mindegy, hogy melyik párt politikusával történnek. Aki egy ilyen alapvető minimumot nem képes lefektetni és bármilyen okból is, de képes kárörömmel élni, az jobban teszi, ha nem foglalkozik közéleti ügyekkel.

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a fizikai erőszak ilyen szintű és gyakoriságú megjelenése Magyarország különböző térségeiben nem kontextus nélküli, erről pedig égetően szükséges beszélni.

Ma Magyarországon elképzelhetetlen, hogy valódi párbeszéd induljon a cigányság helyzetéről, a Jászságon belül és azon túl sem: ebben a propaganda, a személyes sérelmek és sok esetben az előítéletek egyaránt közrejátszanak.”

 

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2021. augusztus 23. 16:52
Nem kell szeretni a cigányokat. Elsősorban mindenkinek, saját magának kell mindent megtennie, elsősorban fegyelmeznie magát és odatenni az általános iskolától a szakma tanulás végéig, ahhoz, h. kiemelkedjék a nyomorból. Egy országgyűlési képviselőnek pedig azt hiszem, telik arra, h. NE lakjék cigányok közelében, legyen rendes kerítése, jól zárható kapuja, esetleg még riasztója is, valami azonnali intézkedésre köteles céghez bekötve. Egyébként őszinte részvétem és az, h. szabad lábon védekezhetnek a tettesek, azt jelenti számomra, h. a szerveknél vannak olyanok, akik NEM rokonszenveznek Pócs Jánossal, v. az általa képviseltekkel. Egyébként felháborító, de voltak már itt más cifra ügyek is, arra a rémes aknás gyilkosságra gondolok, egészen máshol.
bunko_jobbos
2021. augusztus 23. 07:51
"hasznosabb és fontosabb, mint a minket közvetlenül, sok évtizede érintő problémákkal, mondjuk a romaintegrációval foglalkozni?" "Ma Magyarországon elképzelhetetlen, hogy valódi párbeszéd induljon a cigányság helyzetéről" Óriási, romantikus tévedés. Vagy dölyf. Ugyanis ezekből a mondatokból kiviláglik, amit sokan hisznek, hogy az ember képes MINDEN problémát megoldani, pl. ezt is. Nem. Az emberiség alapvetően csak technikai problémákat tud megoldani: mérnöki, orvosi stb. Társadalmi problémákat nem. De persze dolgoznak rajta sokan sokat. Keményen. Csak egy kalap szar az eredményük. Mert nem lehet megoldani őket. Persze ez rosszabbul hangzik, mint a mindenféle integrációs programok meg a többi próbálkozás. A kommunizmus is egy ilyen kísérlet volt az elméleti faszkódók részéről, hogy majd ők jól megoldják a világ problémáit. Többet ért volna, ha isznak egy sört helyette és ültetnek egy fát. Az élővilág legelemibb folyamata az evolúció. Aki ezt nem érti meg, az hülye, és egyébként se foglalkozzon semmivel. Az evolúció lényege, hogy minden élőlény azt csinálja, amit tanult a szüleitől: genetikusan és tanultan is. És addig csinálja, amíg tudja. (Egy bálnára meg egy muslincára is igaz ez, eltérő mértékekben. Meg persze az emberre is.) Ezért egy cigány vagy egy magyar miért csinálná máshogy? Persze vannak elhanyagolható példák, de azok száma jelentéktelen az egészhez képest. Egy magyar pl. azt tanulta, hogy dolgozni kell, nem szabad gyereket vállalni felelőtlenül mostanában sehogyan), tisztelni kell a nőket. Miért változtatna? Egy cigány meg azt tanulta, hogy a nőket nem tisztelni kell, hanem megbaszni, és ő is sikeres evolúciósan, mert létezik. Ez a siker a biológiában, a létezés. Minek változtatna? Egy farkas minek változtatna a bárányevésen? Vagy kipusztul vagy elszaporodik, de nem változtat. A nagy álmodozók menjenek vissza az általánosba, és vegyék át újra a hetedikes bioszt, de ezúttal értsék is meg.
ederzsuzsanna
2021. augusztus 22. 16:46
Integrációóó? Lassan ők lesznek a többségi társadalom...
Kormánypárti1
2021. augusztus 22. 16:23
Ez a szerencsétlen hülye, jól megmarkolta a levegőt és megszorongatta hogy a kezében maradjon, mert nem talált semmi fogni valót. Az a helyzet, hogy ha valaha elindult az integráció, az épp most van, de persze ez bármikor visszafordítható egy moslékos segélyezős rendszerrel. Ma már az okoz problémát, hogy sok helyen még roma munkásokat sem lehet találni a mezőgazdasági idénymunkákhoz, mivel a munkaképes romák nagy része dolgozik. Mert felismerték, hogy sokkal jobban megélnek munkából, mint odavetett segélyekből, és ráadásul az egyéb juttatások is csak akkor elérhetőek a számukra, ha folyamatos munkaviszonyt tudnak igazolni. Aki ezt nem látja, az nem nem látja, hanem szándékosan hazudik és próbál indulatokat keltetni. Csakhogy szerencsére mára már a cigányok is rájöttek, hogy kik akik csak kihasználni akarják őket, és kik azok aki felemelni. Nagyon tanulságos volt ebből a szempontból a szerencsi választás is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!