Hivatalos: kevesebben haltak meg nálunk Covidban, mint a térségben

2021. július 01. 12:00

Tragikusan sok honfitársunk elhunyt, de nem igaz az az állítás, hogy lakosságarányosan Magyarországon haltak volna meg a legtöbben a járvány alatt. A cseh többlethalálozás csaknem duplája a magyarnak.

2021. július 01. 12:00
null

Konopás Noémi és Veczán Zoltán írása

Június végét taposva azt mondhatjuk, most már kezd látszani, hogy az egyes országokban hogyan futott le a koronavírus-járvány. A Eurostat adatai alapján, és a helyzetet ismerő szakemberek segítségével igyekeztünk kontextusba helyezni a dolgot.

Összefoglalóan elmondhatjuk, hogy:

  • tényleg tragikusan sok honfitársunk elhunyt, de nem igaz az állítás, hogy lakosságarányosan Magyarországon haltak volna meg a legtöbben a járványidőszak alatt
  • a szomorú adatok még csak nem is kiugróak: a mért 26 tagállam átlagánál 1,34 százalékkal rosszabbak, tizenöt államban jobbak, tízben rosszabbak a mutatók
  • a térségünkben éllovasok vagyunk: a V4-en belül a legjobbak, szűkebb térségünkben csak a horvátok előznek, az egész volt keleti blokkban pedig csak ők és a baltiak
  • a legrosszabb a cseh többlethalálozás (33 százalék), csaknem duplája a magyarnak, ez esetben a jelenlegi 22 ezer fős veszteség mellett még 20 ezer emberrel több hunyt volna el
  • az észak-európai államok valamiért jobban megúszták az egész járványt

Viszonylag sokáig uralta a politikai diskurzust a halálozások körüli szomorú számháború: a miniszterelnök maga az elhunytak számában jelölte meg a védekezés sikerességét, az ellenzék (és az ellenzéki sajtó) pedig a harmadik hullám tragikus halálozásai után folyamatosan erre alapozva támadta a kormányt.

Ugyanakkor, mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, ez a szám nem igazán alkalmas a járvány által emberéletekben okozott károk valódi felmérésére, ehelyett szakemberek a többlethalálozási adatokat javasolják figyelembe venni. Nem mindegy: a koronavírusnak tulajdonított halálesetek száma a napi jelentések alapján kis híján 30 ezer (29.991), míg a többlethalálozás 22 ezer 2020. év elejétől számolva. Az is kiderült korábban, hogy a járvány egyes hullámai országonként eltérő időpontban kezdődnek (van, ahol éppen a negyedik), a KSH ezért az egész év figyelembevételét javasolja.

Sokkal többen haltak meg a V4-es országokban, mint itthon

Vagyis – mint fogalmazott lapunknak egy pozíciója miatt neve elhallgatását kérő szakértő – az egyes hullámokat külön-külön elemezni, a napi halálozások alapján, vagy hullámokra bontva összehasonlítani az egyes országok járványkezelési gyakorlatának sikerességét igen félrevezető lehet. Már csak azért is, mert az első, 2020 tavaszi járványhullám során sikeresen védekező közép-kelet európai országok nagy halálozási rizikóval rendelkező lakossága elsőként nézett szembe a koronavírus okozta kihívásokkal a második hullámban, míg a nyugat-európai országokban már az első hullám jelentős veszteségeket okozott. S ugyanígy, a harmadik hullámban kevésbé sikeres országok eredménye is függ a korábbi hónapok, évek járványkezelési sikerességétől is.

Mindezek tudatában a Eurostat adatai szerint* hazánkban a többlethalálozás 2020 elejétől nézve a korábbi négy évhez képest 17 százalékos volt, míg az EU-országok átlaga 15,66 százalék; tizenöt országban jobbak, de tíz országban rosszabbak az adatok a magyarnál, azaz

nem igaz az a kijelentés, miszerint hazánkban haltak volna meg lakosságarányosan a legtöbben a járványban.

Sőt, verjük többek között a többi három V4-es országot is, Csehország, Lengyelország és Szlovákia is 30 százalék fölötti többlethalálozást produkált – lefordítva ez azt jelenti, ha hazánkban is hasonló mértékű többlethalálozás lett volna, akkor nem 22, hanem csaknem duplaennyi, 40-43 ezer honfitársunkkal többet vesztettük volna el.

Jóval kevesebb elhunytat jelentettek le a lengyelek

Fontos észrevétel: a magyar haláloki jelentések a jelek szerint túlbecsülték a covid hatását (azaz az elhunytak egy részét valószínűleg a járvány nélkül is elvesztettük volna), a csehek ezzel szemben alábecsülték: alig nagyobb népességre szintén 30 ezer körüli covid-elhunytat jelentettek, a többlethalálozásuk viszont csaknem 50 ezer fő volt 2020 eleje óta. Ugyanez igaz a lengyelekre, 77 928 elhunytat jelentettek, a többlethalálozás azonban meghaladta a 130 ezer főt, a szlovákoknál 12 300 covidos jelentésre jutott 16 714 elhunyt. A szakértő aláhúzza: az egyes európai országok riportálásának pontossága láthatóan jelentősen eltér, s akkor el lehet képzelni, hogy a világ fejletlenebb régióiban milyen pontosságra számíthatunk.

A tágabb térségünk tekintetében is jónak mondhatók a magyar adatok:

a V4 országain túl Bulgáriát (27,4), Szlovéniát (21,3) és Romániát (19,8) is előzzük, egyedül Horvátországban (12) jobbak a számok, ezenfelül előzzük Spanyolországot, Olaszországot, Portugáliát és Máltát is.

„Ebből is látszik, hogy az eddig kialakult kép nem minden esetben fedte a valóságot, hisz a lengyel, szlovák halálozási eredmények nem szerepeltek a sajtó élvonalában eddig” – emeli ki a szakértő, aki úgy véli, hogy a hozzánk hasonló fejlettségi szinten álló országokkal érdemes összevetni a magyar számokat, hiszen „ez a mi ligánk”. Ebben a sikerben szerinte nagy szerepe volt a gyors és hatékony vakcinációnak, noha az a harmadik hullámmal egyidőben zajlott, ám így is sok életet menthetett meg. Hozzátehetjük: a korlátozások fenntartása a téli ünnepek alatt itthon ugyancsak ilyen lépés lehetett, hiszen például, mint a szakértő rámutat, Portugáliában a karácsony előtti szabad vásárlások robbantották be december végére, január elejére a járványt.

Van mit tanulni a norvégoktól

Hozzáteszi, ugyanakkor a skandináv országok védekezése sokkal jobb volt a kelet- és dél-európai országokénál, az ő tapasztalataikból lenne érdemes átvenni elemeket: az egyébként nem EU-tag Norvégiában még kevesebben is hunytak el a covid-járvány idején, mint a korábbi négy évben (sőt, Észak-Európa egészére is érvényes a megállapítás, hiszen a skandináv és észak-nyugat-európai országok mellett a három balti állam, Lettország, Észtország és Litvánia is az EU-átlagnál jobban teljesített).

A skandináv országok relatív elszigeteltsége, az egészségügy legendás fejlettsége, a nagyszámú tesztelés és a jelentős kontaktkutatás, illetve a lakosság fegyelmezettsége egyaránt hozzájárulhatott a szakértő szerint a kedvező számaikhoz. Persze a skandináv országok között is vannak különbségek, a kevesebb korlátozást bevezető Svédország súlyosabb többlethalálozás-veszteségeket (7 százalék) szenvedett, mint az említett Norvégián túl akár Dánia (0,9), akár Finnország (1,1).

A szakértő mindazonáltal úgy véli, ahogy a portugál halálozási többlet is csökkenésnek indult, számos országban ez lesz a helyzet, ahol ez a szám magas volt, mert a járvány idő előtt elvitt sokakat azok közül, akik – élemedett koruk vagy egészségi állapotuk miatt – feltehetőleg néhány hónappal később hunytak volna el. Így, ha a veszélyeztetettebbek átoltottsága magas, a – például a delta-variánstól várt – következő hullámok ellenére

várhatóan nem emelkednek tovább a többlethalálozási mutatók Európában.

*Limitáció: a Eurostat statisztikáiban több ország jókora lemaradással jelenti a halálozási adatokat, így, míg a magyar adat viszonylag friss (20. heti, tehát május közepi), az olasz például csaknem két hónappal elavultabb (13. heti, tehát márciusi), és számos más ország is többhetes késésben van, így elképzelhető, hogy az időarányos átlag magasabb lenne, így a magyar adat még kevésbé lógna ki középről.

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mócsing
2021. július 11. 08:37
érdekesek az adatok. pedig azt hittem Belgium mindent visz majd az pörgött mindenhol a kormánymédiában, hogy a hanyatló nyugaton milyen rosszak a számok, most meg kiderült hogy kelet az kelet marad sajnos. Gondolom köszönhető ez az általános egészségi állapotunknak no meg az ellátás minőségének.
catalina9
2021. július 02. 10:06
no majd Gyurcsány, a prímszámok hercege megmondja a valós számot...
Bazooka454
2021. július 01. 20:50
A 10.000 raktárban porosodó kínai menüs gépek, nem sokat értek, ahogy az sem ha a 8- 9 lélegeztetögépesre jutott 1 szakápoló. Miközben a kormány még előzetesen a 4-5 betegnél is végórát látott. Az megvan hogy a csodálatos egészségügyünkben a mai naptól nem kell orvosi végzetség az ügyeleti rendszerben? Akkora a szakszemélyzeti hiány hogy mostantól ápoló, mentős dönt, orvosi esetben is. Amúgy minden fasza mint mindig.
Fila2020
2021. július 01. 16:47
Lehet bocsánatot kérni a libernyák politikusoknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!