Katolikus terroristáról mintázott popkulturális szimbólum – Honnan ered a magyar politikust lebuktató videóban látható Fawkes–maszk?

2021. július 20. 10:35

Mi köt egymáshoz egy XVII. századi angol vallásharcos lázadót, a világ legnagyobb hackercsoportját, ausztrál állatvédőket, szcientológusokat, a CIA-t és a Mátrix rendezőit? Egy (ál)arc, semmi több.

2021. július 20. 10:35
null

Egy magyar politikus lebuktatását ígérő videók jelentek meg a napokban a benfenntes.net oldalon, amelyekben egy kompromittáló információk közzétételével fenyegető alak szerepel, aki egy úgynevezett Guy Fawkes-álarcot visel. De mi is ez a maszk valójában, és honnan olyan ismerős? Egyáltalán ki az a Guy Fawkes?

Olvasóink közül a legtöbben valószínűleg ismerik a képünkön is látható, mindig vigyorgó, pirospozsgás, kackiás bajuszú, hegyes szakállú stilizált férfiarcot, a Guy Fawkes-álarcot. Az ábrázolást legtöbben az Anonymous nevű nemzetközi hackercsoporthoz kötik, pedig eredete sokkal-sokkal régebbre nyúlik vissza.

A Guy Fawkes-álarc

Fawkes, a megnyerő katolikus lázadó

Nem tudni, hogy az ember, akiről az álarcot mintázták, valóban így nézett-e ki, de korabeli források szerint kellemes megjelenésű és vidám természetű, barátaihoz hűséges személyiség volt, akinek állítólag hosszú vörösesbarna haja, és a kor divatja szerint nyírott elegáns bajusza és szakálla volt.

Guy Fawkes (másnéven Guido Fawkes) 1570-ben az angliai York városában született kisnemesi családban. Anyja családja katolikus vallású volt, és nem fogadta el az anglikán egyházat, azonban Fawkes vélhetően inkább szintén katolikus nevelőapja miatt került közel az egyházhoz. 

Fawkes húszévesen katonának állt és a spanyolok oldalán harcolt a nyolcvanéves háborúban. 1604-ben már katonai tapasztalatok birtokában

csatlakozott egy angol katolikusokból álló csoporthoz, amelynek célja az egyházukat sújtó intézkedéseket visszaállító protestáns király, I. Jakab meggyilkolása volt,

hogy helyére lányát, Erzsébetet ültessék. Az összeesküvők felkelést akartak elindítani, amely a Lordok Házának felrobbantásával vette volna kezdetét, majd az egész országra kiterjedve új uralkodó kinevezésével és a katolicizmus államvallássá tételével teljesedett volna ki. Úgy tervezték, hogy 1605. november 5-én a törvénykezési évad állami megnyitóján robbantják fel az épületet, amikor a király, az anglikán egyház püspökei és a parlament képviselői összegyűlnek az akkori Westminster-palotában.

Korabeli ábrázolás az összeesküvőkről

A hatóságok azonban meghiúsították a később „Lőporos összeesküvés” (Gunpowder Plot) néven elhíresült terv végrehajtását és elfogták a csoport tagjait, elsőként Fawkest, aki a robbantáshoz szükséges lőport őrizte. Eleinte nem tett vallomást, de a napokig tartó kínzások eredményeként végül beismerte a tervet, és megnevezte az összeesküvőket.

A csoport tagjait ezt követően kivégezték – felakasztották és felnégyelték őket – kivéve Fawkest, aki az akasztás előtt levetette magát az emelvényről, és meghalt. Az összeesküvés felfedezésének emlékére minden november 5-én megtartják a Guy Fawkes-napot, ahol a lázadóról mintázott rongybabákat égetnek el.

A kivégzett összeesküvő utóélete papíron és a filmvásznon

A maszk jelenlegi formája David Lloyd grafikus munkája, aki Alan Moore brit író V mint vérbosszú (V for Vendetta) című képregényéhez készítette el, mint a főszereplő arcát elrejtő álcát. A ’80-as években megjelent, és hét évfolyamot megért képregény-sorozatban már megjelent az álarc, de popkulturális szimbólumot a Mátrix rendezőpárosa, a Wachkowski testvérek 2005-ben megjelent filmfeldolgozása csinált belőle.

David Llyod grafikája a film megjelenését követően 500 000 példányban eladott DC-képregény címlapján

A Natalie Portman és az álarcos főszereplő karakterét játszó Hugo Weaving szereplésével készült sötét hangulatú disztópikus akciófilm álarcos antihőse, V egy fiktív, Nagy-Britanniában felépült diktatórikus rendszer ellen lázadó magányos harcos. Egy törvényen kívüli, az államrend megbontását tervező anarchista terrorista, akit személyes bosszúvágy is vezérel.

A karakter álarca, valamint egyéb szimbolikus gesztusai mind Guy Fawkesre utalnak. A film maga is Fawkes történetével indul, majd később egyértelművé válik a főszereplő és a valós történelmi személyiség története közti párhuzam.

A V mint vérbosszú mozielőzetese

A Guy Fawkes-álarc később az Anonymous nevű, titkos decentralizált nemzetközi hackerszervezet egyik fő szimbóluma lett.  Nem akárkikről van szó: a számos kormány, állami intézmény, óriáscégek, és szervezetek ellen is sikeres kibertámadásokat végrehajtó csoport többek közt a CIA és a Scotland Yard közös konferenciájáról is kiszivárogtatott egy felvételt.

Az Anonmymous tagjai először 2008-ban, a Szcientológiai egyház elleni tüntetéssorozaton viselték a Guy Fawkes-maszkot. Ezzel védekeztek a szcientológusok gyakorlata ellen, mert azok rendszeresen felvételeket készítettek az ellenük tiltakozók arcáról. Az Anonymous egy-egy akcióját bejelentő, vagy épp kibertámadással fenyegető üzeneteit rendszeresen egy Fawkes-maszkot viselő, eltorzított hangú tagjuk olvassa fel videóikon.

Az álarc tüntetéseken Németországtól, Hongkongon és Palesztinán keresztül az Egyesült Államokig
(képek: 
MTI/EPA/Arne Dedert, Farzy Ismail, Mohammed Szaber, Michael Reynolds)

A maszk számos más antikapitalista és antiglobalista csoport (például az Occupy movement) tüntetésein is rendszeresen feltűnik. Megjelent például a 2019-ben kezdődött hongkongi tüntetéseken. Az állatok jogaiért és a nagyipari állattartás ellen küzdő ausztrál Anonymous for the Voiceless (nincs összefüggésben a hackerszervezettel) elnevezésű csoport is rendszeresen alkalmazza megmozdulásai közben.

A Guy Fawkes-álarc, amely az arc eltakarása mellett az identitás kifejezésére is szolgál az Anonymous csoport tagjai számára.

Nem csak megakadályozza az azonosítást, hanem sugározza is a névtelenséget.

Az egykori összeesküvőről mintázott álarc mára az elnyomó hatalmak elleni lázadás jelképe lett.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
chinasky
2021. július 20. 15:29
hahaha! tetszik ez a műsor. mandi/pesti srácok kombót tippelek. de támogatom! bukjanak a korrupt politikusok:D anonymous, mi?:D
KBA98
2021. július 20. 14:47
Orbán államférfi, 4x megválasztott miniszterelnök, nem hülye! Viszont az ellenzék már nem tud mit kitalálni, aljasságuk az egeket verdesi!
Mátyás01
2021. július 20. 12:02
Pedig én eddig azt hittem, hogy ez a maszk a Vágó Gábor. :)
olajfa1
2021. július 20. 11:56
A "fakenews" BÜSZKE ARRA HOGY ALJAS ÉS INKORREKT! A normális világban az ilyet börtönnel szokták büntetni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!