A Mandiner pert nyert Oláh Lajos DK-s képviselő ellen

2021. július 08. 10:19

A Gyurcsány-párti politikus sérelmezte, hogy egy interjúnkban azt írtuk, járt a bitcoinbányász erzsébetvárosi önkormányzati képviselő irodájában.

2021. július 08. 10:19
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Az elmúlt év végén két nagyobb cikkben is foglalkoztunk az erzsébetvárosi ügyekkel. Elsőként, december 2-án megszólaltattuk a VII. kerület polgármesterét, majd a Niedermüller Péterrel készült interjúra másnap reagált Bajkai István parlamenti képviselő, a Fidesz VI.-VII. kerületi választókerületi elnöke. A kormánypárti politikus lapunk kérdésére válaszolva azt mondta akkor, hogy Oláh Lajos DK-s parlamenti képviselő többször is járt a bitcoinbányászattal vádolt, szintén DK-s Borka-Szász Tamás egykori VII. kerületi önkormányzati képviselőnek a polgármesteri hivatalban található irodájában.

Oláh Lajos december 15-én helyreigazítási kérelemmel fordult a Mandiner szerkesztőségéhez. Azt kérte, közöljük, valótlanul híreszteltük, hogy megfordult párttársa hivatali szobájában. A Mandiner ennek a kérésnek nem tett eleget, ezért a parlamenti képviselő pert indított. A Fővárosi Törvényszék a január 20-án meghozott elsőfokú ítéletében elutasította a felperes keresetét – azaz lapunk nyert –, és hosszú indoklásában többek között kifejtette, hogy

Oláh Lajos közszereplő, fokozott mértékben tűrni köteles a személyét érintő kritikus állításokat.

A bíróság megállapította, hogy a cikk kis terjedelemben foglalkozik ezzel a témával, csak egy fél mondatban érinti a felperes személyét. Másfelől önmagában annak állítása, hogy a felperes járt ebben az irodában, közömbös a személyének megítélése szempontjából. Az pedig, hogy Bajkai István azt sugallta, Oláhnak látnia kellett, hogy Borkai-Szász szobájában illegális bitcoinbányászat zajlik, a bíróság szerint nem alapozza meg a helyreigazítási kötelezettséget, hiszen a sugallat  alapvetően vélemény, nem pedig a jogszabály által megkívánt, a maga konkrétságában meghatározó tény feltüntetése.

A Fővárosi Törvényszék leszögezte,

a kifogásolt közlés egyébként is politikai vita keretében hangzott el,

így a helyreigazításnak még abban az esetben sem lenne helye, ha az a felperes megítélését érintő valótlan tényállításnak minősülne.

Oláh Lajos megfellebbezte az elsőfokú határozatot, a Fővárosi Ítélőtábla áprilisban hozta meg a jogerős döntését. A másodfokú bíróság helybenhagyta a Törvényszék ítéletét, így a Mandiner jogerősen pert nyert, további fellebbezésnek nincs helye.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
villogókékfog
2021. július 08. 11:30
Lali mehetsz sírni a Szemlőhegyre. Vigyél egy flaska szeszt.
cutcopy
2021. július 08. 11:17
Nyilván azért volt ott se, mert nagyon jól tudta mi folyik abban az irodában..
Romentumos Gyurcsányjugend
2021. július 08. 11:17
Apropó, a Bitcoin bányász Négerführer Péter lemondott már?
Héja
2021. július 08. 11:07
Egy oláh a lajosok közt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!