Niedermüller Péter: „A párthovatartozás sem mentesít senkit a sík hülyeségtől”

2020. december 02. 07:25

„Éppen az erzsébetvárosi díszpolgári címet adtam át, amikor a jegyző asszony szólt, hogy itt vannak a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai” – emlékezik vissza az önkormányzati bitcoinbányászatos botrányra Niedermüller Péter. A minap hírek jöttek arról, hogy egymást jelentik fel a fideszes parlamenti képviselővel, Bajkai Istvánnal – interjúkban kérdezzük most meg a feleket.

2020. december 02. 07:25
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Hont András, a HVG rovatvezetője a minap Puzsér Róberttel beszélgetett az amerikai elnökválasztásról. A műsort azzal a kérdéssel harangozta be a Facebook-oldalán: lesz-e Joe Bidenből az USA Niedermüller Pétere? Mit szól ehhez?

Nem láttam. Miután az olvasók nem hallják, írja meg nyugodtan, hogy hosszas nevetésben törtem ki.

Bóknak vagy inkább sértőnek tartja az egyébként erzsébetvárosi újságíró megjegyzését?

Fogalmam sincs, mire gondolhatott, de nem hinném, hogy pozitív vélemény lenne rólam. Nem tudom, Hont úrnak mi a problémája velem vagy a kerület vezetésével, de természetesnek tartom, hogy vannak, akik kedvelnek egy politikust, mások pedig nem.

S tudomásul veszem, ha a HVG szerkesztője nem szimpatizál velünk.

Ezzel persze tisztában voltam eddig is, hiszen a Klauzália című Facebook-oldalon gyakran kifejti a ránk nézve nem túl hízelgő, erősen kritikus álláspontját.

Az viszont ennél már sokkal komolyabb csörte, ha egymást fel is jelentgetik a politikusok, mint ön és Bajkai István fideszes parlamenti képviselő. Ön azt mondta nemrég, öt olyan ügyben tett feljelentést, amely az előző fideszes vezetés lelkén szárad, viszont csak a Király utcai ingatlaneladásról nyilatkozott konkrétan, ahol 800 milliós kárról beszélt.

Két ügyről beszéltem, amit sokszor összemosnak az újságírók, illetve olykor Bajkai István is. Az ön által említett 800 milliós ügy a volt Táncművészeti Főiskola Kazinczy utcai épületéhez kötődik, amelyet szerintünk áron alul adott el az előző vezetés, a több mint egymilliárd forint értékű ingatlancsoportot 300 millió forintért, ezért tettem feljelentést csalás, hűtlen kezelés, hivatali visszaélés miatt. Ez egyébként egy nagyon régi és rendkívül bonyolult történet, még a hozzáértők is csak nagyon nehezen látják át.

Csakhogy Bajkai István szerint, aki volt a kerület alpolgármestere is, még az MSZP-s Hunvald-érában kötötték ezt a rendkívül előnytelen szerződést. A fideszes kerületvezetés éppen hogy próbálta jogi úton megoldani a helyzetet, ráadásul nem is ingatlant adtak el, hanem üzletrészt, s szó sincs vagyonvesztésről.

A kavarodást jól jellemzi, hogy ebben az egy kérdésben is két külön ügyről van szó. Amikor Bajkai arról beszél, hogy nem ingatlant, hanem üzletrészt adtak el, akkor erről a Kazinczy utcai projektről beszél. Amikor pedig arról, hogy a szerződést a Hunvald-korszakban kötötték, akkor az vonatkozhat erre az ügyre is, de egy másik, a Király utca 23-29. szám alatti ingatlanokra is. A Király utcai szerződésekről is sok szó esett mostanában. Ezzel kapcsolatos a 10 milliárdos kötbér, amit az előző vezetés írt a szerződésbe, és a 417 milliós inkasszó. Hűtlen kezelés, hivatali visszaélés és uzsora bűncselekmények miatt tettünk feljelentést.   

Bajkai István pedig ebben a Király utcai ügyben önt jelentette fel hűtlen kezelés gyanújával, mert nem akadályozta meg a 417 millió forintos inkasszót, amelyet egy vállalkozó nyújtott be az önkormányzattal szemben. Nem tart attól, hogy ebből problémái lehetnek?

Egyáltalán nem. Bajkai úrnak joga van bárkit feljelenteni – bár hozzánk nem érkezett arról információ, hogy ezt tényleg meg is tette –, én pedig tisztában vagyok azzal, hogy nem követtem el semmiféle törvénytelenséget. Az inkasszó az előző vezetés lelkén szárad, ők kötöttek előnytelen szerződést, de ez a megállapodás 2019. október 15-én lezárult, így az önkormányzatnak a továbbiakban semmiféle kötelezettsége sincs. Ráadásul a pénz sem veszett el, hiszen sikerült felfüggesztetnünk a végrehajtási eljárást.

Az összeget ugyan valóban leemelte a számlánkról a végrehajtó, jelenleg nála van a pénz,

de a bíróság megtiltotta neki, hogy kifizesse a vállalkozónak addig, amíg érdemben nem születik érdemi döntés. Így a lehető legnagyobb nyugalommal figyelem a fejleményeket. Az Erzsébetváros-kártyákkal kapcsolatban is jelentős kár érte az önkormányzatot, de ezeknek a részleteire még nem térnék ki. Ezenkívül két további személlyel szemben is megindult a nyomozás, akik önkormányzati cégekben dolgoztak, és olyan beszerzéseket kezdeményeztek, amelyekre nem volt felhatalmazásuk, s ennek következtében jelentős anyagi hátrányt szenvedett el a kerület. Összesen legalább 1,1 milliárd forint tűnt el a homokban.

Nem tartja kínosnak, hogy egy olyan ügyvédi iroda végezte a „felderítést”, amelynek a vezetője, Czeglédy Csaba szintén vádlott egy gazdasági bűncselekményben, ráadásul nemrég felfüggesztették a kamarai tagságát, tehát ügyvédként nem dolgozhat?

Nem én állítom, hogy hiteles ügyvéd Czeglédy Csaba,

és jó munkát végzett, hanem a rendőrség. Hiszen az összes, általa feltárt ügyben megkezdték a nyomozást. Azaz a hatóság legitimálta az ügyvéd munkáját azzal, hogy ezekben az esetekben megállapította a megalapozott gyanút. A kamarai tagságának a felfüggesztését pedig hangulatkeltésnek tartom, szerintem politikai nyomásra történt.

Azért ez elég komoly vád. Mivel támasztja alá?

Én nem látok bele ezekbe a folyamatokba, fogalmam sincs, ki és kire gyakorolt nyomást.

De ön állította, hogy ez megtörtént.

Igen, hiszen kívülről így tűnik fel. Miért nem fél évvel ezelőtt függesztették fel a tagságát, miért pont most? Az elmúlt hat-nyolc hónapban ugyanis semmi olyan nem történt, ami ezt a lépést indokolta volna, hacsak az nem, hogy éppen most tettük meg a feljelentéseket. Mindannyian tudjuk, hogy honnan indult ez a kezdeményezés, ki áll a háttérben, de

erre ne kérdezzen rá, mert úgysem fogom elmondani.

Pedig meg akartam kérdezni.

Gondolom, de ön is tudja, vagy ha nem, ki tudja deríteni.

Fogalmam sincs.   

Beszéljünk már őszintén egymással! Ön is láthatta, hogy a kormánypárti sajtóban kéthetente jelentek meg cikkek arról, hogy a hetedik kerületi önkormányzat miért alkalmazza Czeglédy Csabát, emellett írtak arról is, hogy titkosítottuk a vele kötött szerződést – egyébként ezt a sajtópert megnyertük –, tehát folyamatosan napirenden tartották a témát. A felfüggesztést egyébként tudomásul vettük,

azóta Czeglédy úr nem végez az önkormányzatnak ügyvédi feladatokat,

s várjuk, hogy a bíróság rehabilitálja. Teljesen biztos vagyok benne, hogy erre sor kerül, hiszen a felfüggesztésnek nem volt semmi alapja.

Azért várjuk ki a végét! A rendőrség általi legitimációról beszélt amiatt, hogy több ügyben is megállapította a megalapozott gyanút, de később meg is szüntetheti az eljárást bűncselekmény vagy bizonyítottság hiányában. Az is elképzelhető ugyanakkor, hogy az ügyészség nem emel vádat, vagy esetleg a bíróság menti majd fel a vádlottakat. Tehát még rengeteg időnek kell ahhoz eltelnie, hogy kiderüljön az igazság.

Önnek igaza van, lehet, hogy később megszűnnek ezek az eljárások, nem látok a jövőbe. De egyelőre még ott tartunk, hogy a rendőrség talált olyan nyomokat, amelyek alapján az összes ügyben megindította a nyomozást, így van esély arra, hogy a végén a bíróság megállapítja, történtek bűncselekmények.

Önök a választási kampányukban gyakran hivatkoztak arra, hogy a parkolási ügyekben is rengeteg visszaélés történt Erzsébetvárosban, s feljelentést tesznek majd. Ez elmaradt. Rájöttek arra, hogy mégsem beszélhetünk bűncselekményről?

Az előző önkormányzat rendkívül előnytelen szerződést kötött az akkori parkolási céggel. A vizsgálatok azonban azt állapították meg, hogy ezek a megállapodásuk bár nagyon hátrányosak, jogszerűek voltak, ezért nem fordultunk a rendőrséghez. Egyébként csaknem háromszor akkora bevételt érünk el a parkolásból, mint amekkora összeghez az elődeink jutottak, ami jól jellemzi a helyzetet.

Ha igaz ez a különbség, akkor ennek valamilyen súlyos oka kell, hogy legyen, vagy tévednék?

Elvileg mindig, mindenhol történhet bűncselekmény. De higgye el, alaposan átnéztük a dokumentumokat, és úgy ítéltük meg, itt nem érdemes feljelentést tennünk, mert nem találtunk olyan bizonyítékokat, amelyek a megalapozott gyanút alátámasztanák. Nem vagyok hajlandó feltételezésekbe, ok nélküli gyanúsítgatásokba bocsátkozni. Csak akkor fordulunk a nyomozóhatósághoz, ha komoly esélyét látjuk a rendőrségi eljárás megindításának.

Egy szintén DK-s képviselő bitcoin ügyében viszont már zajlik a nyomozás. Komolyan mondja, hogy ön is csak akkor tudta meg, hogy a hivatalában nagyüzemben folyt a rendkívül áramigényes, számítógépes „bányászat”, amikor kivonult a rendőrség?

Komolyan mondom. Én éppen az erzsébetvárosi díszpolgári címet adtam át, amikor a jegyzőnő szólt, hogy itt vannak a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai, akik egyébként velem azóta sem beszéltek. Borka-Szász Tamás volt képviselő a nyáron költözött le abba az első emeleti irodába, ahol az a disznóság történt, de

hozzám, a harmadik emeletre erről semmi információ nem jutott el.

Azóta lefolytattunk egy belső vizsgálatot, amelyből az derült ki, hogy Borka-Szászon kívül csak a volt képviselő közvetlen munkatársa járt abban a szobában. Ő be is ismerte, hogy tudott az ügyről, ezért fegyelmi büntetést kapott. A többi a rendőrség dolga.

Elég hihetetlen, hogy senki más nem tette be a lábát egy hivatali helyiségbe.

A takarítónők persze bejártak, de tőlük nem várható el, hogy tudják, hogy azok a gépek mire valók. Borka-Szász pedig ügyelt arra, hogy a tárgyalásait más helyiségben folytassa le, most már persze tudjuk az okát. S ha józanon gondolkodunk, be kell látnunk, senkinek sem volt semmi oka, hogy egy képviselő szobáját ellenőrizzük, nem rejtett-e el valamilyen titkos dolgot, így nem meglepő, ha pár hónapig zavartalanul folytathatta az üzemelmeit.

Ezek a gépek rengeteg energiát fogyasztanak. Ez sem tűnt fel?

Alaposan utánanéztünk a számláknak, s az az érdekes, hogy nem emelkedett érzékelhetően az áramköltség, sőt, valamennyivel még alacsonyabb is volt azokban a hónapokban, mint egy évvel korábban. Mi több – ezt a rendőrség állapította meg –, a komputerek nem is a hivatali számítógépes hálózatra voltak rákapcsolva, hanem valamilyen saját wifis rendszert épített ki. És a gépek sem az önkormányzaté voltak, azokat a volt képviselő hozta be a hivatalba, eszem ágában sem lett volna, hogy engedélyezzem ilyen berendezések vásárlását. Tehát ebben is téved Bajkai képviselő úr.

Borka-Szász lemondott. Megvan már, hogy ki indul az időközi választáson? Miután a volt képviselő DK-s volt, gyanítom, az új is az lesz.

Így van, mi fogunk jelölni, ebben egyetértés van a koalíciós pártok között. Ám miután jelenleg veszélyhelyzet van, nem sürget bennünket az idő, májusnál előbb nem lesz meg a voksolás. De hadd mondjam el még egyszer, borzasztóan sajnálom és nagyon bánt, hogy éppen egy DK-s politikus csinálta ezt az elképesztő marhaságot és törvénytelenséget. Ezzel senkinek nem okozott akkora kárt, mint éppen nekünk, de

a párthovatartozás sem mentesít senkit a sík hülyeségtől.

Most legalább olyan embert indítanak, aki ismeri valamennyire a kerületet? Állítólag a Csepelről érkezett Borka-Szász sem a kampányban, sem azóta alig járt Erzsébetvárosban, talán még azt sem tudta, hol van a Városligeti fasor.

Nem nagyon tudom megítélni, hogy mennyire volt aktív, de ennek már nincs is jelentősége. Olyan embert jelölünk, akinek vannak hetedik kerületi gyökerei, jól ismeri a Erzsébetvárost, – de őt is jól ismerik, és nem csak az itt élők –, ugyanakkor aki helyrehozza a DK renoméját, méltó a párt és a koalíció bizalmára.

 

Hamarosan közöljük Bajkai Istvánnal készült interjúnkat is

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toef36
2020. december 02. 16:56
És ezt az ALMOLNÁR mondja...? Aki sík üveg...
írmag
2020. december 02. 16:35
Bugyborék, ez már a metán felszabadulása belőled?
Szerintem
2020. december 02. 15:19
Nicsak, egy homofób buzi.
nemecsekerno_007
2020. december 02. 14:37
Te vagy az élő példa bazdmeg. :))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!