Az LMP-s Schmuck Erzsébet már túllépett az előválasztáson?

2021. május 25. 17:00

Máris úgy kampányol Schmuck Erzsébet LMP-társelnök Czerván György fideszes országgyűlési képviselő ellen, mintha ő lenne a hivatalos kihívója 2022-ben. Pedig az ősszel lesz az ellenzéki előválasztás, amin – állítólag – a lakosok szavazzák meg, ki legyen a kormánypárti jelölt közösen indított vetélytársa. 

2021. május 25. 17:00
null
Joó István
Joó István

„Az ön országgyűlési képviselőjelöltje”-ként mutatkozik be Schmuck Erzsébet, a Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke a nagykátai választókerületben egy róla szóló friss nyolcoldalas kampánykiadványban. A brossúra egyetlen szót sem szól az Orbán-kormány leváltására szövetkező hat ellenzéki párt őszi előválasztásáról, amelyen úgymond „a nép dönti el”, ki legyen a pártok jelöltjelöltjei közül a 2022-es választásokon közösen indítandó ellenzéki aspiráns.

Kiadvány a mulcsolásról, de főleg Czerván ellen

A Tiszta lappal című, Schmuckról szóló LMP-újság hat oldalon Czerván Györgyöt, Pest megye 9. választókerületének egyéni parlamenti képviselőjét igyekszik ekézni, egy oldal a kormány járványkezelését próbálja kudarcként bemutatni, s az állítólagos kudarcot Orbán Viktor nyakába varrni. Csak egyetlen oldal nem foglalkozik politikával, azaz a Fidesszel, ezen egy – az LMP zöld arculatát erősíteni kívánó –„Kiskertművelés, mulcsolás” című írás található.

Feltűnő, hogy a Schmuckról szóló újságban egyetlen szelíd oldalvágás, sőt említés sem történik Gyüre Károlynéról, a nagykátai önkormányzati testület DK-s tagjáról, aki az eddigi információk alapján egyedül méreti meg magát az LMP társelnökével szemben. Nincs tehát támpont, fogódzó arról, miért ne az ismeretlen DK-s jelöltjelöltet válasszák az előválasztás majdani szavazói a sokkal ismertebb LMP-társelnök helyett.

Mintha az előválasztáson már túl volnánk, illetve mintha Schmuck Erzsébet biztos volna abban, hogy ő lesz e befutó ellenzéki jelölt, és ezért egyetlen riválisa van, Czerván György. Sokat elárul az is, hogy

a Demokratikus Koalíció nem kampányol Gyüre Károlyné mellett,

utóbb csak egy Dobrev Klárát, a Gyurcsány-párt miniszterelnökjelölt-aspiránsát népszerűsítő szórólap bukkant fel a választókerület 21 településén (melyek között Nagykáta mellett Tura és Sülysáp tartozik a nagyobbak közé).

Lepacsizott jelöltek az előválasztáson

Mindez erősíti azt a széles körben elterjedt, még a 24.hu-ban is uralkodónak számító feltételezést, hogy az ellenzéki előválasztás kimenetele a legtöbb helyen, a benevező pártok egyeztetésével, már előre eldőlt. A Mandiner elsőként írt arról, mennyire gyanús, hogy alighanem Gyurcsány Ferenc koordinálásával lezajló pártközi alkukon választódnak ki az esélyes, kampány-erőforrásokkal is megtámogatandó, befutónak szánt jelöltek, akikkel szemben általában csak statiszta fajsúlyú személyeket állítanak szembe.

Az LMP országszerte egyébként igen kevés helyen indít előválasztási jelöltet, esélyest pedig – Schmuckon kívül – talán csak Belső-Budapesten (Bp. 1-es választókerület), ahol Csárdi Antal jelenlegi LMP-s egyéni parlamenti képviselő a befutónak számító aspiráns. Annál inkább tűnik úgy, hogy „jár” a közös ellenzéki jelölti státus Schmucknak Pest megye 9-es választókerületében.

Ennek ellenére nehéz dolga lesz Schmuck Erzsébetnek, ha ki tudja használni hátszelét és valóban szembe találja majd magát Czerván György fideszes politikussal 2022 tavaszán. Czerván ugyanis 1998 óta szakadatlanul képviseli a nagykátai központú választókerületet. Kigyűjtöttük, mely fő riválisait győzte le eddig, akik különben egytől-egyig az MSZP színeiben indultak ellene: 2002-ben Doszpot Péter sztárnyomozó, 2006-ban Németh Imre volt földművelésügyi miniszter, 2010-ben Varró István tápiógyörgyei polgármester, 2014-ban Baja Ferenc egykori környezetvédelmi miniszter, 2008-ban Török Zsolt korabeli szocialista szóvivő veszített a Fidesz-KDNP-s honatyával szemben.

Telefonhívások és téves poszt

Schmuck Erzsébet egyébként nemcsak papíralapon izzította be kampányát Czerván György ellen, hanem azzal egyidejűleg

automata telefonhívásokkal is bombázza a Tápióságot és a Galga-vidéket.

Itt ugyancsak országgyűlési képviselőjelöltnek titulálja magát, holott még nem az ellenzék közös jelöltje. 

Az LMP női társelnöke azonban valójában már április óta kampányol a fideszes képviselővel szemben. Április 23-án egy olyan fészbúkbejegyzést tett közzé, amelyben azt állította, a tápiógyörgyei állami fenntartású idősotthonban hosszú idő óta nincs melegvíz, ezért bajos az ottani fekvőbeteg lakók mosdatása. Sietett leszögezni, hogy az idősotthon ápoltjaiért a térség jelenlegi országgyűlési képviselője helyett intézkedik.

Schmuck állításait azonban Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár és Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára is cáfolta. Hiszen valójában igen rövid ideig volt csak rossz a szociális otthon egyik épületének egyik gázkazánja. Mire Schmuck posztolt és írt Fülöp Attilának, addigra már megjavították, de a kérdéses pár nap során is az – egytől egyig nem ágyhoz kötött – lakók lefürödhettek másik épületszárnyban.

Schmuck ráadásul a posztját egy Moszkva melletti idősotthon belső terének fotójával illusztrálta,

sőt, ezt a fotót a poszttal együtt azóta sem vette le hivatalos oldaláról.

Megkerestük Schmuck Erzsébetet a fél év múlva esedékes előválasztáson nemes egyszerűen átlépő, kizárólag Czerván Györggyel foglalkozó, korainak tűnő kampányáról. Azt is tudakoltuk a cikkünkben ismertetett jelek alapján, vajon előre eldöntötték-e az Orbán-kormány leváltására szövetkező pártok, hogy Nagykátán ő lesz a befutó ellenzéki jelölt. Ugyancsak érdeklődtünk az LMP társelnökénél a tápiógyörgyei idősotthonnal kapcsolatos ráfogásai kapcsán, ám cikkünk megjelenéséig nem élt a reagálás lehetőségével. Ha meggondolja magát és mégis küld válaszokat, cikkünket természetesen frissítjük.

nyitókép: MTI
 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ThunderDan
2021. május 26. 08:46
Egyáltalán nem egyedi eset, lényegében a kerületek 95%-ában előre le van zsírozva A jelölt. (A maradék 5% esetében is tudjuk, talan Berg kotyogta el, hogy a "vesztesek" tuti befutó helyet kapnak a listán...) Nálunk pl. ugyanilyen kiadványban hirdetik a Jobbik jelöltjét ugyanígy, mint "az előválasztás jelöltjét", "az ellenzék jelöltjét"... pártlogó, de meg pártnév is sehol semmi, az egész jobbikos kiadványban egyetlen alkalommal szerepel a Jobbik neve ("interjú Jakab Péterrel, a Jobbik elnökével"), vicc az egész...
Ladybird
2021. május 25. 19:58
Milyen előválasztás? Ugyan már! Tűpontos tervezés eredményeként már megvannak a jelöltek, a többi csak füst és csinadratta!! Ilyen fontos dolgokat csak nem hagynak a választóknak eldönteni. Hogy is mondja a bűvész? Csak a kezemet tessék figyelni! A sok birka meg csak tátott szájjal pillázik.
írmag
2021. május 25. 19:52
Lehet más a politika neked is, csak kövesd Szél Bernadett állás-, ülés-, fekvés-pontjait sok-sok energiával és pénzzel! Lapozzunk együtt!
CirmoS
2021. május 25. 19:49
Az agyhalott moslék szavazók elhiszik, hogy valódi lesz a verseny! Már biztos nagyon ' gerjednek ' , hogy ŐK fognak dönteni! Az európai minimálbért is már alig várják!.... Most is úgy tudják, hogy lesz...... Idióták!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!