Covid 2021 vizsgálóbizottság: szigorúan tilos volna nyitni a szakértő szerint

2021. április 01. 18:21

Gilly Gyula orvos-közgazdász hosszan sorolta, milyen későbbi súlyos betegségek oka lehet a koronavírus-fertőzés, bármilyen enyhe volt is a lefolyása.

2021. április 01. 18:21

Egészségügyi szakembereket hallgatott meg csütörtöki, online megtartott és közvetített ülésén az ellenzék által létrehozott parlamenti koronavírus-vizsgálóbizottság. Gilly Gyula orvos, egészségügyi közgazdász előadásában a célzott, differenciált hazai védekezést hiányolta, az izoláció mellett a fertőzöttek 8-10 napra visszamenő kontaktuskutatást sürgetve. A tesztelésről szólva kifogásolta, hogy Magyarország „egyáltalán le sem hajol ezért az egyetlen egy fegyverért”, hozzátéve, nem megoldás, hogy „bezárok mindenkit, mert ezzel a fertőzöttet is bezárom”.

A „Covid 2021 vizsgálóbizottság” ülésén annak a véleményének adott hangot, hogy ameddig nincs meg a lakossági szintű védettség, addig úgy kellene eljárni, mintha nem volna vakcina. Az egyéni védettség soha nem komplett, mert a vakcinák nem százszázalékosak – jelentette ki Gilly Gyula, aki hosszan sorolta, milyen későbbi súlyos betegségek oka lehet a koronavírus-fertőzés, bármilyen enyhe volt is a lefolyása. Elmondta, szerinte szigorúan tilos volna nyitni a jelen helyzetben, egy kérdésre reagálva pedig úgy nyilatkozott, minden további nélkül kötelezővé tenné az oltást, nem is érti, mivégre az önkéntesség. Gilly Gyula hangsúlyozta,

teljesen eltérőek a becslések arról, hányan estek már át Magyarországon a fertőzésen,

nem tudni, milyen mértékű az átfedés az oltottak körével, ahogy azt sem, mekkora és meddig érvényesül az immunitás, így pedig tág tere van a blöffölésnek.

Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a járvány kezdetén a védőeszközök biztosítása mellett a többletfeladatok ellátásának megszervezése is döcögősen indult. Hozzátette: a védőfelszerelés-ellátottság jelentősen javult, a kezdeti problémák szinte kivétel nélkül megszűntek mostanra. Továbbra is komoly gondot okoz azonban a testület létszámhiánya, amelyen csak rontott, hogy a jogviszonyváltás miatt bajtársai egy-másfél százaléka leszerelt. Elmondta: a járvány miatt bonyolultabb, lassabban végezhető feladatokat kellett és kell elvégeznie a mentőszervezetnek, nemegyszer a háziorvosok teendőit véve át, miközben többórányi munkaidőt vehet el például a vidékről a fővárosba vezényelt egységek napi utazása. Kusper Zsolt arra a kérdésre, hogy perelnek-e koronavírus-fertőzött kollégáik százszázalékos táppénzéért, úgy nyilatkozott: nem látja ezt járható útnak, mert akkor

nekik kellene bizonyítaniuk, hogy az érintett munkavégzés közben kapta el a betegséget.

Arról beszélt: kollégái közül sokan jelezték, hogy el akarnak menni a mentőszolgálattól, különösen a hosszú ideje kifogásolt alacsony munkabér miatt. Kiemelte, hogy az – általa bérfelzárkóztatásnak nevezett – emelés sem oldja meg a problémákat.    Kérdésre válaszolva a mentődolgozók oltásának kötelezővé tétele mellett a mentésszervezés optimalizálását, az irányítás és a kórházak közötti kommunikáció javítását, a pihenőidő kiadását, a munkaórák számának korlátozását nevezte a legsürgetőbb feladatnak, kiemelve, hogy utóbbiak egy csapásra javítanák bajtársai hangulatát.

(MTI)

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szeredai
2021. április 01. 21:27
Nézzük mit vartyogott egy éve (2020 április 16-án) ez a doki, a kommunista társadalommérnök Gylly Gyula: "Gilly Gyula: Leghamarabb egy év múlva lehet védőoltás a Covid-19 ellen, és addig nagyon leegyszerűsítve három stratégiával lehet védekezni a vírus ellen. A harmadik viszont a legradikálisabb stratégia, ami nem azt célozza, hogy időben elhúzva az ellátórendszer kapacitásán belül tartsa az esetszámot, hanem hogy teljesen állítsa le a járvány terjedését. Én ennek a híve vagyok, és ezért azt mondom, a mostaniaknál sokkal erőteljesebb intézkedésekre lenne szükség. A Magyarországon eddig bevezetett korlátozások, az iskolabezárások, a kijárási korlátozás nem rossz intézkedések, mindenképpen lassítják a vírus terjedését. De nem biztos, hogy ezek elegendők. Venni kéne egy nagy levegőt és legalább két hétre sokkal szigorúbb kijárási tilalmat bevezetni, és lezárni szinte mindent. Ez azért nagyon fontos, mert ha sikerül az emberi kontaktusokat nagyon nagy mértékben csökkenteni, akkor azzal meg lehet állítani a vírus terjedését. A teljes lezárás és a tömeges tesztelés mellett a harmadik legfontosabb járványügyi intézkedés az alapjövedelem bevezetése lenne a korlátozások idejére. Évek óta folyik a politikai vita a feltétel nélküli alapjövedelemről, de a veszélyhelyzet idejére félre kellene tenni az ezzel kapcsolatos ideológiai kérdéskört."
hopika
2021. április 01. 21:16
tilos lenne nyitni. ezt a faszságot. fizessék ki akkor ők a színészeket, zenészeket, vendéglátósokat, turisztikai dolgozókat akik fél éve zárva vannak
kérdés
2021. április 01. 21:08
A lebegő nyulak esete jut eszembe: https://www.turistamagazin.hu/hir/lebego-nyulakkal-van-tele-az-erdo
Szeredai
2021. április 01. 20:41
"amelyen csak rontott, hogy a jogviszonyváltás miatt bajtársai egy-másfél százaléka leszerelt" Összeomlott a rendszer egy normális lemorzsolódásnál nagyságrenddel kisebb csökkenés miatt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!