Lépett a kormány – megmenekülhetnek a vendéglátósok

2021. február 02. 17:55

Előre, egy összegben kapják meg a bértámogatást a járvány miatt nehéz helyzetbe került vendéglátóipari vállalkozók.

2021. február 02. 17:55
null

„A kormány változtat a vendéglátóiparban és a turizmusban érdekelt vállalkozók megsegítése érdekében – értesült a Magyar Nemzet. Az utólagos finanszírozás helyett az igénylő vendéglátósok

előre megkapják majd az állami bértámogatást.

A modellváltást követően stabilizálódhat a piac, a turizmus újraindulásakor pedig az állásukban megtartott, gyakorlott munkavállalókkal nyithatnak meg az üzletek.

Heteken belül, egy összegben érkezik a bértámogatás

A lap úgy tudja, a kormány egy összegben kifizeti február végéig a bértámogatást.

A lépés a vendéglátósokon kívül a szállodák és a fitnesztermek üzemeltetőit is érinti.

Mivel a vállalkozások kilátásait elbizonytalanította az erősen bürokratikus támogatási rendszer akadozó működése, jelentősen megváltoztatták a munkahelyek védelmére kiírt pályázat elszámolási és finanszírozási rendszerét.

Az állami segítséget a jövőben nem az igényléssel érintett hónapot követően, azaz utófinanszírozással teljesítik, hanem a pályázók helyzetének könnyítése érdekében már az aktuális hónap elején megérkezik a cégekhez a munkavállalók bértámogatása. Azaz:

a vállalkozások előre hozzájutnak a pénzhez.

Az elszámolási rendszer pedig úgy változik, hogy a bérek kifizetését, illetve a dolgozó megtartását az érintett hónapot követően ellenőrzik. Ezzel biztosítja a kormány, hogy a munkahelyek védelme ne jelentsen indokolatlan megterhelést a házhozszállítás mellett is jelentős mértékű veszteségeket elkönyvelő vállalkozásoknak.

Nehéz helyzetben a vendéglátósok

A november óta tartó korlátozások, a vendéglátóhelyek bezárása miatt nagyon nehéz helyzetbe kerültek a vendéglátóiparban dolgozók. A kormány 27 százalékról 5 százalékra csökkentette ugyan az elviteles és kiszállított ételek áfáját, de vállalkozók az óriási bevételkiesésnek csak egy részét tudták házhozszállításból pótolni, a munkavállalók jó részének nem tudtak fizetést adni, adót, járulékot fizetni. Az utólagos bértámogatással azok tudtak élni, akinek volt elegendő tartalékuk

Januárban egyértelművé vált, hogy

a legtöbb cég nem bírja tovább, elfogytak a tartalékaik.

A vendéglátósok emiatt tiltakozásokba, tüntetésekbe kezdtek, sőt sokan kijelentették, bármi lesz, kinyitnak február elején. A tartalékok hiányában sok munkáltató már eleve nem tudott élni az állami bértámogatás lehetőségével – ezen a helyzeten a modellváltás.

A kormány, meghallva a munkáltatókat képviselő szakmai szervezetek érvelését a kifizetésekkel kapcsolatos anomáliákról és a túlzottan bürokratikus pályázati igénylés folyamatának visszatartó erejéről. Az érintettek leginkább azt kifogásolták, hogy még januárban sem érkezett meg a novemberi bérek mellé járó állami támogatás. Most változik a helyzet, gyorsulópályán érkezik a segítség a cégekhez.

A Mandiner vendéglátóipari érdekvédő szervezetek véleményét összegző cikkét itt találja.

Itt pedig két interjút a témában:

A vendéglátásban ma a legtöbben baloldaliak – a Zenit Hotel tulajdonosa a Makronómnak

A beoltottságtól függ, mikor nyit a vendéglátóipar – Flesch Tamás a Mandinernek

(Magyar Nemzet/Mandiner)

Fotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2021. február 02. 23:58
""Ezt innentől ne hívja senki bértámogatásnak" - egy pesti étterem üzemeltetője mesél kálváriájáról A pénz nem úgy és nem oda érkezik, ahogy előzetesen megígérték - ha érkezik egyáltalán. Tanulságos történet egy támogatási rendszer anomáliáiról." https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/szempont/ezt-innentol-ne-hivja-senki-bertamogatasnak-egy-pesti-etterem-uzemeltetoje-mesel-kalvariajarol/
Robur
2021. február 02. 21:46
Na, megy ez. Csak egy kicsit orbán faszára kellett lépni.
Menhetten
2021. február 02. 21:17
110 milliárd forintot küldött az EU Magyarországnak a munkahelyek védelmére! Ebből a pénzből az összes magyarországi vendéglátóhelynek lehet segíteni! Kapott már a dubai milliárdos is, csak a kis emberek nem, akinek nincs megtakarítása! Úgy kellett volna intézni, hogy az önkormányzatok, civil szervezetek közvetlenül kapják... Ki ellenőrzi a felhasználást? Vagy orbán osztja el ezt is? Kecskére káposztát... Majd kapják a fideszes vendéglátósok, akik egyre többen vannak...
írmag
2021. február 02. 21:04
Vissza lehet utasítani a nemzeti, konzervatív fidesz-kormány segítségét, azzal az elvhű bátorsággal, mint az ifjú szovjet pilóta a lezuhanásában az utolsó mondata ez volt: vegyetek fel a pártba!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!