Nehéz helyzetben a vendéglátósok
A november óta tartó korlátozások, a vendéglátóhelyek bezárása miatt nagyon nehéz helyzetbe kerültek a vendéglátóiparban dolgozók. A kormány 27 százalékról 5 százalékra csökkentette ugyan az elviteles és kiszállított ételek áfáját, de vállalkozók az óriási bevételkiesésnek csak egy részét tudták házhozszállításból pótolni, a munkavállalók jó részének nem tudtak fizetést adni, adót, járulékot fizetni. Az utólagos bértámogatással azok tudtak élni, akinek volt elegendő tartalékuk
Januárban egyértelművé vált, hogy
a legtöbb cég nem bírja tovább, elfogytak a tartalékaik.
A vendéglátósok emiatt tiltakozásokba, tüntetésekbe kezdtek, sőt sokan kijelentették, bármi lesz, kinyitnak február elején. A tartalékok hiányában sok munkáltató már eleve nem tudott élni az állami bértámogatás lehetőségével – ezen a helyzeten a modellváltás.