Kis százalék, nagy segítség – érdekvédők a kormány vendéglátóipari intézkedéseiről

2021. február 02. 11:00

Az utóbbi hetekben a vendéglátósok egyre nagyobb százaléka fejezi ki elégedetlenségét a kormány intézkedéseivel szemben. Mást mondanak azonban a szakmabeli érdekképviseletek vezetői. Körképünk a magyar vendéglátószektornak nyújtott támogatásokról és a nyitás tényleges megítéléséről.

2021. február 02. 11:00
null
Heincz Barnabás

Lassan a harmadik hónapot hagyjuk magunk mögött az újabb veszélyhelyzeti, koronavírus elleni intézkedések közepette. Budapesten – és egyre több vidéki nagyvárosban – egymást érik a biciklis, robogós ételfutárok; a piros és kék dobozok nemcsak a pandémia szimbólumai lettek, hanem a vendéglátó szektor túlélésének a kulcsai is. A magyar kormány a vendéglátóhelyek bezárásával párhuzamosan jelentette be, hogy az elviteles és kiszállított ételek áfáját öt százalékra csökkenti az eredeti 27 százalékról. A kedvezmény november 13-a óta él és sok vendéglátós túlélésének a zálogja, ugyanis a kiszállítás az egyetlen üzemelési mód a pandémia tombolása alatt.

A kedvezményes áfakulcsot bértámogatás is kiegészíti,

amelynek folyósítását a kormányhivatalok az utóbbi napokban pörgették fel, hogy gyorsabb segítséget nyújtsanak a szektornak. A kormány a jelenlegi intézkedések meghosszabbításával március elsejéig a vendéglátóipart támogató intézkedéseket is fenntartja.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke és Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) elnöke szerint a csökkentett áfa nagyban segíti a szektort, az MVI elnöke pedig rámutatott a tényre, hogy az intézkedés a kormánynak sem okoz bevételkiesést, hiszen ha a most rendelő vendégeik az étterembe ülnének be, ugyanúgy öt százalékos áfával fogyaszthatnának.

A csökkentet áfa segítette a nehéz helyzetbe került vendéglátóipari szektort (MTI/Balázs Attila)

A segítség mértéke azonban sokak szerint nem elegendő és az utóbbi hetekben egyre jobban nőtt a feszültség a vendéglátósok soraiban; Budapesten egy vendéglátóhely tüntetésképpen ki is nyitott, a hatóságok azonban a hatályos intézkedések miatt bezárták; a Hősök terén pedig párszáz fős tüntetés is volt. A fokozódó elégedetlenséggel kapcsolatban Kovács László elmondta, hogy a vállalkozások több mint hatvan százaléka már nem rendelkezik egy hónapnál nagyobb tartalékkal sem.

Ezen a helyzeten azonban a bértámogatási kifizetések felgyorsítása sokat javíthat.

A recesszió és a tartalékok felélése ugyanakkor az esetek többségében nem jelent azonnali csődöt, a kedvezményes hitelekkel és egyéb támogatásokkal, valamint a magyar kis- és középvállalkozásokat segítő intézkedésekkel ugyanis a szektor súlyos mértékű eladósodása is megakadályozható. 

„Közel egy éve csak jelentős korlátozások mellett tudunk dolgozni; nincs olyan gazdasági modell, amely egy éven keresztül inaktívan fenn tud úgy maradni, hogy a költségeket is viselje a túléléshez és az újrakezdéshez” – fogalmazott az MVI elnöke, rávilágítva ezzel az állami támogatás szükségességére, kiemelve, hogy a 2008-as gazdasági világválság után hét év alatt tudott visszakapaszkodni a szektor a válságot megelőző szintre, ez az idő pedig most sem lesz kevesebb.

A nyitás azonban nem lehet megoldás, ahogyan arra Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) elnöke rávilágított, a szervezet szerint ugyanis a vírushelyzetre való́ tekintettel érthető az ágazatban dolgozók elkeseredettsége, azonban a nyájimmunitás eléréséig vagy a szakemberek által meghatározott átoltottsági szintig elkerülhetetlen az intézkedések teljes feloldása. 

A beoltottságtól függ, mikor nyit a vendéglátóipar – Flesch Tamás a Mandinernek

Abban mindhárom piaci szakértő egyetért, hogy az öt százalékos elviteli áfa veszélyhelyzet utáni meghosszabbítása sokat segítene a kilábalásban és adópolitikai előnye is lenne, Gál Pál Zoltán szerint ugyanis az ételek egységes áfabesorolása az adózásra és az adózói magatartásra is jó hatást gyakorolna. Ezt segíti ki a gyorsított bértámogatás is. Az előbbieken felüli intézkedésekkel kapcsolatban Kovács László MVI-elnök elmondta:

ugyanis az eddigi támogatások alapvetően a munkaerő megtartását segítették; egyrészt szociálpolitikai okok miatt, amelynek köszönhetően az emberek nem kerülnek az utcára, másrészt a munkaerőt meg is kell tartani a sikeres újrakezdéshez – ezt az elviteli áfacsökkentés sikeresen elérte.

Kovács László kiemelte, a csökkentett elviteli áfa megtartása mellett segítséget jelenthetnek az újraindításban a célzott támogatások, amelyeket a vendéglátóhelyek 2019-es nyeresége alapján lehetne kiosztani. „Ez a gazdaságfehérítést is elősegíti, mert ezek a cégek jogkövetőek voltak és sok adót fizettek a közösbe, azonban most segítségre szorulnak” – fogalmaz az MVI elnöke. Ebben a segítségben pedig partner a kormány is,

az egyeztetések folyamatosak az érdekképviseleti szervek és a döntéshozók között,

annak érdekében, hogy megtalálják a recesszióba süllyedt szektor számára legmegfelelőbb segítséget.

A piros és kék futárdobozok pedig a jövőben is velünk maradnak, hiszen minden egyes kiszállított hamburgerrel vagy pizzával, egy magyar kisvállalkozás túlélését segítjük.  

Nyitókép: Kerek Melitta étteremvezető elvitelre szánt ételt ad át egy vevőnek a nagykanizsai Bankpalota étterem bejáratánál. MTI/Varga György

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2021. február 02. 16:46
Én sajnálom őket, de amúgy sem mennék étterembe. Szabadtérre igen, de tavasztól úgyis kinyithatnak.
Lucky Luki
2021. február 02. 14:35
Pár dolgot azért tegyünk tisztába. A vendéglátó és turizmus szektort eddig NEM segítette a kormány, csak szavak szintjén. A novemberi(!!!!) bértámogatást sem fizették ki eddig! Eltörölték ugyan az idegenforgalmi adót, de az úgysem hozott volna bevételt, mert a hotelek és az éttermek zárva vannak. Erre mondják, hogy ügyes... Az iparűzési adó csökkentésével sem támogatták azokat a vállalkozókat akik zárva vannak vagy nyitva vannak ugyan, de az elvitellel csak csökkenteni tudják a veszteségüket. És azt se felejtse el senki, hogy évről évre ez a szektor éves szinten sokezer milliárd forintot fizet be az államkasszába. Biztos, hogy most sokan populistának fognak tartani, de sok vendéglátósnál és a turizmusban dolgozónál verte ki a biztosítékot, hogy míg mi 3 hónapja nem kapjuk meg az állítólagos segítséget, addig Mészáros Lőrinc 17 milliárd forintot kap a szállodái renoválására. Ez nagyjából az az összeg, amit a több tízezer vendéglátós hiába vár több mint két hónapja. Lassan 3... Ezt már Orwell is megírta, vannak egyenlőbbek az egyenlők között. Na ezért (is) most mentek ki tüntetni. Meg azért, mert sok embernek fogytán agy teljesen elfogyott a pénze...
nyugalom
2021. február 02. 13:20
Jobb lenne, ha segitenenek a virust leküzdeni!
Vidėken újrakezdő
2021. február 02. 13:08
A konyha adva van, a személyzet adva van, főzzenek nyugodtan. A péncérek pedig házhoz szállítják a megrendelt ételt a környék megrendelőihez naponta 2x is, délelőtt az ebédet, délután a vacsorát. Nekem van olyan rokonom, aki évtizedek óta ilyen vállalkozást vezet, illetve amolyan Jolly Joker benne (ha kell akkor főz mosogat, házhoz visz, stb), ráadásul élvezi is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!