Pokorni: A 444 politikai furkósbotnak használja a Turul-szobor ügyét

2021. február 03. 10:10

A XII. kerület polgármestere elmondta, hogy a 444 állításaival szemben már levették a gyilkosok neveit az emlékműről.

2021. február 03. 10:10
null

Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere a HírTV Magyarország élőben című műsorában fejtette ki a véleményét a 444 nemrégiben megjelent, A gyilkosok emlékműve című dokumentumfilmjéről, annak céljairól és hatásáról.

A polgármester korábban már elmondta, hogy szerinte a 444 politikai furkósbotnak használja a témát. Szerinte a film azt sugallja, hogy a szobrot állító önkormányzat tudta annak idején, hogy a Hegyvidéken 3 nagy tömeggyilkosságot is elkövettek a nyilasok. Hozzátette, hogy a Turult a nyilasok használták, de sok más szervezet is, a film pedig összemossa mindezt. Sérelmezte továbbá, hogy kerületvezetőnek titulálják, mintha valami nyilas tisztsége lenne.

A műsorvezető kiemelte, hogy a 444 filmje azt állítja, hogy a kerület megígérte, hogy leveszik a szoborról a gyilkosok neveit, köztük Pokorni nagyapjának a nevét is, ez pedig a lap szerint nem történt meg. A polgármester elmondta, hogy ebből annyi igaz, hogy a nagyapja nagy valószínűséggel részt vett a gyilkosságokban 1945 januárjában. Amikor ez napvilágra került, akkor pedig levetette nagyapja nevét, valamint egy történészbizottságot is összehívott annak érdekében, hogy eldöntsék, mely neveket vetessék még le az emlékűről. „Nem igaz, hogy nem vettük le a neveket, levettük, ezek ma már nincsenek ott” – jelentette ki Pokorni.

Ezen felül döntöttek egy Városmajorban felállítandó, új emlékműről is.

„Politikai furkósbot”

A 444 mellett a Blikk is foglalkozott a témával, a lap állítása szerint „drágaköves ékszereket rejtegetett az ávósok szerint Pokorni Zoltán beszervezett édesapja”. A polgármester szerint a cikk azt sugallja, hogy a nagyapja „kifosztotta a szerencsétlen zsidókat”, apja pedig eldugdosta az ékszereket a konyha padlója alá. „Ebből egy szó sem igaz” – jelentette ki Pokorni.

A polgármester némileg ironikusan megjegyezte, hogy „nyilván csak véletlen dolga”, hogy két ellenzéki lap is foglalkozik a témával, mindezt pedig a holokauszt emléknapjára időzítették.

Háttér

A XII. kerületi Turul-szobrot az önkormányzat korábban átminősítette I. világháborús emlékművé, azóta viszont újabb döntés született: a szobor mégsem lesz I. világháborús emlékmű, hanem a turul, mint szimbólum felhasználását fogja bemutatni. Így fel lesz tüntetve, hogy egy, a magyarság számára fontos, főként katonai jelképről van szó, amelyet a nyilasok és egyéb antiszemita mozgalmak is felhasználtak a két háború között, valamint a II. világháború alatt. A koncepciótól azt várja az önkormányzat, hogy árnyaltabb képet ad a magyar történelemről, mintha a szobrot csak átminősítenék vagy eltávolítanák.

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
avízazúr
2021. február 03. 20:37
Nehéz eldönteni, hogy szánalmas vagy nevetséges-e az, ha valaki meggyőző érvként, saját véleményének súlyozására használja bármilyen testületi tagságát, tudományos fokozatát stb., pláne ha az az intézmény a Fidesz-kormány által szét- illetve agyonsimogatott MTA. Csak nem a nagytiszteletű Professzorok Batthyány Körének tagját tisztelhetjük az illetőben??? Mert ez a testület írta meg a látomásában szereplő jövő Magyarországa megteremtéséhez a ZSINÓRMÉRTÉKnek szánt tanulmánykötetet Orbán úr számára.
Alexis de Tocqueville
2021. február 03. 14:36
Új ige született. Pokorni (durva szleng), jelentése: Ájtatos fejjel hazudozni és ködösíteni, közben hüppögve magát sajnáltatni
szürkeSzarvas
2021. február 03. 12:55
A zsidaink kalapácsot lóbálva mindent szögnek néznek.. Fasisztaturul. Ja. :)
Szuverén maffiaállam
2021. február 03. 12:32
"Sérelmezte továbbá, hogy kerületvezetőnek titulálják, mintha valami nyilas tisztsége lenne. A műsorvezető kiemelte" A műsorvezetőt is sérelmezed? Milyen kis érzékenylelkűek lettetek. A turulotok meg senki érzékenységét nem sérti, ugye?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!