Karikó Katalin: Sok gyógyszer veszélyesebb, mint az oltás

2021. február 11. 12:15

Az eddigi tapasztalatok alapján körülbelül 100 ezer emberből egynél fordul elő allergiás reakció az oltás után.

2021. február 11. 12:15
null

A világhírűvé vált magyar kutató egy neves amerikai szaklapnak nyilatkozott a Pfizer-vakcina veszélyességéről. A Science című lapban megjelent interjút a Blikk szemlézte.

A cikkben Karikó Katalin három fontos kérdést tisztázott az oltással kapcsolatban: az első felvetés az volt, hogy okozhat-e a vakcina valamelyik összetevője súlyos allergiás reakciót, azaz anafilaxiás sokkot. A kutató elmondta, hogy a Pfizer/BionTech- és a Moderna-vakciná, tehát az mRNS alapú vakcinák egyik összetevője a sokat vitatott és rettegett polietilén-glikol (PEG). Több tanulmány is kimutatta, hogy főként ez az összetevő képes súlyosabb allergiás reakciót kiváltani. Arra a kérdésre, miszerint mennyire veszélyes az a PEG-mennyiség, ami a vakcinákban van, Karikó Katalin elárulta, hogy az oltóanyagok sokkal kisebb mennyiségben tartalmaznak PEG-származékot, mint egyéb, PEG-tartalmú gyógyszerek, valamint izomba kell oltani, nem kerül rögtön a véráramba, így az anafilaxiás reakciók elenyésző gyakoriságúak.

Az eddigi tapasztalatok alapján azt lehet megállapítani, – tette hozzá – hogy körülbelül 100 ezer emberből egynél fordul elő allergiás reakció, ami ugyan több, mint az eddigi oltások kapcsán tapasztalt (1 az 1 millióból), de ritkább, mint mondjuk a penicillinérzékenység (1-4 fő 10.000 penicillinnel kezelt betegből), amire szintén azt mondhatjuk, hogy ritka esemény. Mint mondja, igaz, hogy a penicillint tartalmazó gyógyszerek veszélyesebbek, mint a Pfizer- és Moderna-vakcinák.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Timur Link
2021. február 11. 13:41
A már bevezetett gyógyszereket is csak be kell venni és nem szabad elolvasni a mellékhatások listáját!
scion
2021. február 11. 13:33
szívesen lemondok róla bárki részére, ha ettől várja az üdvösségét.
Locomotive
2021. február 11. 13:29
Hajrá Viktor! Hajrá Katis! Hajrá magyarok!
Szvidrigajlov
2021. február 11. 13:17
Az eddigi tapasztalatok szerint az oltás nem számottevő a járvány leküzdésében. A vírus egyel előrébb tart, mint az oltóanyag. Vagy Izraelben nem ez van? Beoltottak 3,7 millió embert, de az esetszámok nem csökkentek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!