Aluljáró-felújítás: cselekvést vár Karácsonyéktól a kőbányai fideszes képviselő

2021. február 15. 12:16

„Akik nem tudnak megbirkózni a lépcsőkkel, ígéreteken, magyarázatokon, másra mutogatáson nem jutnak fel a felszínre. Ahhoz a főváros vezetésének végre cselekednie kell” – mondja a Mandinernek Pap Sándor kőbányai tanácsnok a Határ úti metróállomás eddig megoldatlan, teljes akadálymentesítése kapcsán.

2021. február 15. 12:16
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

„A Határ úti aluljáró több, mint 40 éves. Nem csak lerobbant és elhanyagolt, de nincs akadálymentes kapcsolata sem a felszínnel. Ha a főváros előző vezetése által felújított metrómegállóból jövünk fel ide, egyenesen szemet bántó az ellentét. A kőbányaiak és a kispestiek egy részének sajnos ez a mindennapi élet része: az aluljáróban uralkodó állapotok és a lépcsők” – nyilatkozta lapunknak Pap Sándor, a Kőbányai Önkormányzat gazdasági és fejlesztési tanácsnoka, fideszes önkormányzati képviselő. Kifejtette: ez utóbbiak

a mozgásukban korlátozottak mellett a Kőbányán és Kispesten lakó idősek ezreinek is gondot jelentenek.

Ezért a Határ úti metrómegálló felújítása és akadálymentesítése nem maradhat el és nem tolódhat tovább – húzta alá.

Pap Sándor szerint Karácsonyék másra mutogatnak

Megírtuk: bár maga a 3-as metró felújítása – ami természetesen tartalmazza az állomásokat is –, ha némi csúszással és drágulással, de halad, a metróvonalhoz kapcsolódó aluljárók felújítását külön program keretében végezné el a BKK, illetve a főváros. Ennek elindítására azonban egyelőre nem került sor, s megkeresésünkre a Fővárosi Önkormányzat sem nyilatkozott még arról, mikorra tervezik. Pedig Karácsony Gergely korábban határozatban vállalta, elindítja a programot.

Fontos eleme a felújításnak a teljes akadálymentesítés, ami azt jelenti, hogy a metró minden állomásán, a szerelvényből kilépve a mozgáskorlátozottak számára is elérhető az utcaszint. Úgy tudjuk, e feltétel teljesítése nem csupán a Tarlós István előző főpolgármester és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) között született, a folyamatos egyeztetéseket és a döntésekbe való bevonást is előíró megegyezés kötelezi a fővárost, hanem információink szerint

a teljes metróprojekt uniós finanszírozási kritériumrendszere is.

Csakhogy a Világgazdaság információi szerint a BKV olyan mértékben csökkentené az érintett aluljárók akadálymentesítésére a metróprojekt költségvetésében előirányzott összeget, hogy abból már nem lenne megoldható a fentebb jelzett uniós kritérium teljesítése. A Városháza szerint ellenben nincs változás a projektben, és akadálymentes lesz a 3-as metró, a költségekről és az időpontról azonban nincs konkrétum.

Az amúgy is leharcolt állapotban lévő Határ úti aluljáró (a metrómegállót már felújították) bizonytalan helyzete, a teljes akadálymentesítés megoldatlansága miatt Budapest 9. választókerületének potenciális baloldali parlamenti képviselőjelöltjeihez, illetve Gajda Péter kispesti MSZP-s polgármesterhez fordultunk, február 11-én. Azt kérdeztük tőlük, mit gondolnak a főváros halogatásáról? Továbbá: terveznek-e lépéseket a fejlesztés kikényszerítése érdekében, tájékozódnak-e a Fővárosi Önkormányzatnál?

Az elmúlt napokban se a szocialista, a térséget jelenleg is a törvényhozásban képviselő Burány Sándor, se az információink szerint a jelöltségért az előválasztáson ringbe szálló, DK-s Arató Gergely, se pedig a momentumos Paróczai Anikó nem válaszolt.

Pap Sándor szerint fontos kimondani:

Budapest kap egy komplett metrófelújítást ajándékba – a több, mint 200 milliárdos költséget ugyanis a kormány és az Európai Unió állja,

a fővárosnak egy fillérjébe sem kerül. Karácsony Gergely egyszer már ígéretet tett a beruházáshoz kapcsolódó aluljáró-felújítási program elindítására, de ezt eddig sajnos nem tartotta be – pedig óriási szükség lenne rá. „Akik nem tudnak megbirkózni a lépcsőkkel, ígéreteken, magyarázatokon, másra mutogatáson nem jutnak fel a felszínre. Ahhoz a Főváros vezetésének végre cselekednie kell” – hangsúlyozta a politikus.

Nyitóképünk illusztráció: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2021. február 15. 17:36
Majd 200 millióért kiplakátozzák, hogy Orbán miatt nem lehet akadálymentesíteni és felújítani az erre a célra Tarlós által félretett pénzt meg jutalomként szétosztják a csókosoknak. Ez az új fővárosi felújítási, beruházási és üzemfenntartási csodafegyver.
Tőzeg Áfonya
2021. február 15. 16:31
Ez ez Pap Sándor rohamozza csak kitartóan Kar@csonyt, ha már a szövetségesei nem válaszolnak!
sagirdilsiz
2021. február 15. 14:16
Egy interjú erejéig megkérdezném Szekeres Palit, hogy mik valósultak meg azokból a tervekből, amiket még valamikor a 90-es évek idusán állított(ak) össze, mint ez ügyek referense valahol a Városházán.
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. február 15. 14:12
44% a 22 %-nak. A duplája. A maradék 56% jut a többség 78 %-nak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!