A jogállamiságról konzultál az Európai Bizottság

2021. február 02. 20:04

Az uniós szerv főként nem kormányzati szervezetekkel (ngo-k) beszéli meg, hogy rendben van-e a tagállamokban az igazságszolgáltatás, vagy hogy van-e médiapluralizmus.

2021. február 02. 20:04
null

Az Európai Bizottság célzott, nyilvános konzultációt indít az érdekelt felekkel a jogállam helyzetéről az uniós tagországokban – jelentette be kedden a brüsszeli testület.

A konzultáció – amely február 1-től, március 8-ig érhető el a testület honlapján – célja, hogy a bizottság az idei jogállamisági jelentés elkészítéséhez tényszerű tájékoztatást kapjon, elsősorban

olyan nem kormányzati szervektől, (ngo-k) amelyek a tagállamokban az igazságszolgáltatási rendszer, a korrupció és a médiapluralizmus kérdéseivel foglalkoznak.

A jelentés elkészítése során a bizottság, a tagállamokból beérkező tájékoztatáson kívül, az országlátogatásokon összegyűjtött információkat is felhasználja. amely látogatásokra tavasszal között kerül majd sor a Bizottság oldalán elérhető idővonal szerint. Ezek után júliusban tervezi elfogadni a Bizottság az egyes országokra vonatkozó jogállamisági jelentéseit, majd azok közzététele után szeptember-november során széles körben megvitatja azok tartalmát például a tagállamokkal és az Európai Parlamenttel.

A bizottság közlése szerint, a 2021-es évi jogállamisági jelentés továbbra is négy tematikus pillérre épül: az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségére, a korrupció elleni küzdelemre, a médiapluralizmusra, valamint a fékek és ellensúlyok működésére. A jelentés alapja lesz a január elsejétől életbe lépett úgynevezett európai jogállamisági mechanizmusnak, amelynek célja a jogállamisági problémák kialakulásának vagy elmélyülésének megelőzése.

Fontos tudni, hogy a jelentés alapja lesz az idén január elsejétől életbe lépett úgynevezett európai jogállamisági mechanizmusnak,

amelynek célja a jogállamisági problémák kialakulásának vagy elmélyülésének megelőzése. Mivel szeptember körülre valószínűleg már megszületik az Európai Bíróság ítélete a jogállamisági mechanizmusról (amelyet március közepéig a bíróság elé akar vinni a magyar és a lengyel kormány), és azután gyorsan véglegesítheti a mechanizmus alkalmazási kézikönyvét a a BIzottság, így ősz körül ennek a jogállamisági jelentésnek az ismeretében már kellő információs bázis birtokában lehet ahhoz, hogy, el tudja indítani a szankciós mechanizmust, ami egy elvileg 7-9 hónapos időtáv mentén elvezethet a tagállamok számára korábban juttatott EU-s pénzek felfüggesztéséhez, esetleg megkurtításához.

Ismert: egy január eleji interjúban azt hangsúlyozta, Vera Jourová illetékes uniós biztos, hogy Magyarország kapcsán a látott problémák alapján nagyon sok állami projekt mögötti EU-s pénzt blokkolhatnak majd – írja a Portfolio.

(MTI, Portfolio)

Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Olivier Hoslet

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tothpal
2021. február 03. 14:23
Az Európai Bíróság - az Európai Bizottság bírósága, avagy független bíróság? Kérdezem, de a Bíróság füle süketnek tűnik...
zolizolizoltan
2021. február 03. 08:41
Az orosz nép a történelme során a diktatúrában találta meg a menedéket. Nem tudok belenyugodni abba, hogy mi magyarok is ilyenek lennénk.
formaegy
2021. február 03. 08:38
A magyar hazaáruló ballib már elkészítette a jelentést, arra biztosan nem kell várni! Éppen ezek a tömeggyilkos diktátorok pofáznak jogállamiságról! Arról nem beszélve, hogy éppen ez a korrupt büdös féreg perszóna fröcsög.
yndi
2021. február 03. 08:19
Rogán új feleségének a családja állami banktól másfél milliárd forint hitelt kapott 80 millió önrésszel. https://444.hu/2021/02/02/rogan-uj-felesege-es-csaladi-kore-tobb-mint-1000-hektar-foldet-vett-maganak-az-eskuvo-elott-16-milliard-forintert
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!