Budai Gyula: Szorongva indultunk el Kijevbe

2021. január 28. 08:15

„Az Ukrán Biztonsági Szolgálat, az SZBU emelt létszámban vigyázott ránk” – mesélte a magyar delegáció tagja.

2021. január 28. 08:15
null

„Elfáradtunk azt szemlélni, ahogyan Magyarország megpróbálja elvenni a területünket. Cselekedni fogunk. Szélsőségesen keményen. Ha a miniszteretek Ukrajnába jön, nagy vérontásra készüljetek, magyar vér fog folyni” – állt abban a levélben, amit Magyarország kijevi nagykövetsége, az ungvári főkonzulátus, a beregszászi konzulátus, a kárpátaljai magyar főiskola és az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ is megkapott kedden. Az ukrán szélsőségesek arra az esetre helyezték kilátásba az agressziót, ha Szijjártó Péter külügyminiszter Ukrajnába utazna tárgyalni.

A tárgyalás tegnap rendben lezajlott, a magyar külügyminiszter még az ukrán tévének is nyilatkozott, ahol megoldást javasolt az oktatási törvény problémáira.

A szerdai nap hátteréről kérdezte a magyar delegáció tagját, Budai Gyulát a Blikk.  

„Megmondom őszintén, szorongva indultunk el reggel Kijevbe” – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa az életveszélyes fenyegetések kapcsán.

„Tény, hogy mikor leszálltunk, már a reptéren jól látható volt a megerősített biztonsági készültség. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat, az SZBU emelt létszámban vigyázott ránk” – emelte ki.

A megbeszélésekről szólva Budai elmondta: normális, nem feszült hangulatban zajlottak,

az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba is egyértelműen elítélte a fenyegetéseket, amelyeket komolyan is vesznek a helyi hatóságok. A bulvárlap arra is kíváncsi volt, hogyan élik meg a Kárpátalján élő magyarok a rendszeres fenyegetéseket, hiszen elsősorban az ő bőrükre megy ki a játék.

„Rendszeressé váltak a magyarellenes kirohanások, fenyegetések. Volt nyáron bombariadó, közzétettek egy magyarok kiirtásával fenyegetőző videót az interneten, voltak házkutatások, vegzálások a magyar alapítványoknál, két évvel ezelőtt pedig felgyújtották, majd pedig felrobbantották a KMKSZ székházát. Most újfent fenyegető leveleket kaptak a magyar szervezetek” – emlékeztetett a közelmúlt vészjósló eseményeire Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, aki egy hónappal ezelőtt – Szijjártó Péter külügyminiszterrel együtt – felkerült egy olyan szélsőséges honlapra is, amely „Ukrajna ellenségeit” listázza. Szintén szerepel Bocskor Andrea, fideszes EP-képviselő neve is a listán.

„Lassan megszokottá válik a megszokhatatlan” – mondta Brenzovics, aki az esetleges orosz titkosszolgálati szálról is nyilatkozott. Szerinte az orosz titkosszolgálat szerepe minden alkalommal felmerül, de egyelőre nem nyert bizonyítást. Az ukrán titkosszolgálatnak ezen esetleges esetekben is fel kellene lépnie, és nem csak a magyar szervezetek ellen.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
voltospultos
2021. január 28. 12:48
Kárpátalja a Szovjetunió szerzeménye volt, és mindössze földrajzi okokból maradt Ukrajnánál, a korábban az oroszokhoz tartozó Krím valahogy náluk felejtődött 1991 decemberében, a többit meg kapták a szovjettől. Az övék maradt, náluk felejtődött, kapták- mint valami lesajnált, félbolond falusi kéregető. Itt van minden, amit az ukránokról tudni érdemes. https://gyuloltellensegeink.blog.hu/2015/09/12/az_ukranok
Vakfolt
2021. január 28. 12:28
"Elfáradtunk azt szemlélni, ahogyan Magyarország megpróbálja elvenni a területünket. " Mi meg abban fáradtunk el, ahogyan azt szemléljük, hogy nem tartjátok be azokat a szabályokat, amiket akkor írtatok alá, mikor elvettétek a mi területünket.
Kup Lung
2021. január 28. 12:03
Hosszú lesz itt még a megoldásig vezető út. De az is eljön. ----- Emlékezzünk vissza a szlovákoknál is jó darabig tomboltak az ultranacionalisták mire lenyugodtak. És a normál politika is átvette tőlük a hangulatot.... A Bajnai-Fico találkozó Szécsényben feledhetetlen. Fekete VW Transporterek meg felfegyverzett katonai kocsik közepette. Esze megállt az embernek. ------ Itt meg ugye 9x annyian vannak az ukránok mint a szlovákok. Ne csodálkozzunk tehát a feszkó mértékén. Minden esetre ők még nem EU és NATO tagok ellentétben a szlovákokkal anno. Ennyivel tán több a muníció. -------
Akitlosz
2021. január 28. 11:26
"Elfáradtunk azt szemlélni, ahogyan Magyarország megpróbálja elvenni a területünket." Tényleg? Én még el sem kezdtem ezt szemlélni. Majd akkor, ha egyáltalán lesz mit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!