Alkotmánybíróság: nem alaptörvény-ellenes és nemzetközi szerződésbe sem ütközik a paksi titkosítás

2021. január 18. 14:44

Az utólagos normakontrollra irányuló indítványról csaknem hat év után döntött az AB.

2021. január 18. 14:44

A testület többségi döntése szerint nem alaptörvény-ellenes és nemzetközi szerződésbe sem ütközik a a Paks 2-ről szóló 2015-ös törvényben szereplő 30 éves titkosítás – írta meg a Népszava.

Hozzátették: az AB többségi döntése szerint a nemzetbiztonsági érdek és a szellemi tulajdonhoz való jogok védelme indokolhatja a közérdekű adatok nyilvánosságának korlátozását, a 30 éves titkosítást. Ám a korlátozás csak akkor alkalmazható, „ha ahhoz nagyobb társadalmi érdek fűződik, mint az érintett adatok nyilvánosságához”.

A Népszava megírta, hogy az AB alkotmányos követelményként megállapította: a törvény támadott rendelkezése az orosz és a magyar alvállalkozók vonatkozásában csak akkor alkalmazható, ha azok közfeladatot ellátó szervezetnek tekintendők – írja a portál.

(Népszava)

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonvitéz
2021. január 18. 23:12
No, meg is van az első ok, amely miatt a washingtoni külügyminisztérium felemelheti a szavát. A paksi atomerőmű titkositásának ügye, mint a globális problémák egyik fő eleme.
Armageddon
2021. január 18. 17:25
6 év után? Mi ez a hebehurgya kapkodás? Hol van még 2045?
Szerintem
2021. január 18. 16:35
Ezt eljátszhatnák mondjuk Francia- vagy Németországban is. Alighanem a titkosszolgálatok látókörébe kerülnének, terrorcselekmény előkészítésének gyanújával.
Daily
2021. január 18. 16:27
Németeknél a fegyvereladások is titkosak pedig ők a világban a top3 eladók mégsem rinyálnak érte a németek (vagy pont ezért, munkahely sok családnak).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!