Gulyás: Bőséges vakcinamennyiség áll majd rendelkezésre

2020. december 22. 11:12

A kormány eddig összesen tizenhét és fél millió oltóanyagot kötött le – számolt be róla a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

2020. december 22. 11:12
null

Kedden 10.30-tól a Kormányinfón ismertette a legfrissebb kormányzati döntéseket Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. „Sem a világban, sem Európában komoly javulásról nem beszélhetünk, ez továbbra is a vakcinával következik majd el, ami talán egyre közelebb van” – kezdte a koronavírussal kapcsolatos beszámolóját Gulyás Gergely. A miniszter rámutatott, hogy a korlátozásokat egész Európában vagy fenntartották vagy szigorították. „Itthon szentestére mégis indokolt kivételt tenni, ezért a kijárási tilalmat december 24-én a kormány felfüggeszti” – hangsúlyozta hozzátéve, hogy 

karácsony első és második napján az általános szabályoknak megfelelően kijárási tilalom lesz.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta azt is, hogy szenteste is érvényben marad a családi találkozókon a létszám maximalizásála, de a 14 év alatti gyermekek nem számítanak bele a 10 fős családi összejövetelekbe. 

Koronavírus új törzse Londonból

Gulyás Gergely szerint a kormány gyors döntést hozott az Egyesült Királyságban kimutatott új koronavírus-törzs ügyében, amikor lezárták a légiközlekedést a szigetországból., rámutatva, hogy az unió tagállamainak többsége is így tett. „Nem nehéz felmérni a veszélyességét annak a vírusmutációnak, amit Nagy-Britanniában fedeztek fel” – fogalmazott, ugyanakkor megnyugatónak nevezte, hogy a kifejlesztett vakcinák hatékonynak bizonyultak az új vírustörzs ellen. 

A miniszter a hazai koronavírus-adatokkal kapcsolatban kijelentette: „úgy tűnik, túl vagyunk a járvány második hullámának csúcspontján a fertőzések tekintetében”. Úgy folytatta: „ez reményeink szerint azt is jelenti, hogy napokon belül az elhalálozások száma is követni fogja a fertőzésszámok csökkenését”. 

Vakcina

A kormány meghallgatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatását a vakcina ügyében. Ezzel kapcsolatban a miniszter elmondta: „számtalan bizonytalanság van még, de ami biztos, hogy december 27-től a Dél-pesti Centumkórházban mintegy 5500 vakcina segítségével kezdik meg az oltást”. Hozzátette:

Gulyás Gergely ismét hangsúlyozta, hogy a kormány minden oltóanyaggyártóval tárgyal, nem csak az uniós partnerekkel, de keleten Kínával és Oroszországgal is. „Azt reméljük, hogy ha a kínai vakcina engedélyezése megtörténik, akkor onnan is jelentős szállítmányokat kaphatunk” – mondta.

A miniszter mindenkit arra kért, hogy ha szeretne résztvenni az oltási programban, akkor regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu honlapon. Hozzátette, hogy ezt eddig már több mint háromszázezren megtették. A vakcinánál maradva Gulyás Gergely beszámolt arról is, hogy a kormány eddig összesen tizenhét és fél millió oltóanyagot kötött le. „Bőséges vakcinamennyiség áll majd rendelkezésre” – mondta.

Gazdaságvédelmi akcióterv

A gazdaságvédelmi akcióterv újabb lépéseiről beszámolva a miniszter kijelentette: „a hitelmoratorium meghosszabbítása a gazdaságvédelem legfontosabb döntése”. Elmodta: „itt a családoknak és a vállalkozásoknak is komoly védelmet jelent az, hogy 2021 jan1-től folytatódik a hitelmoratorium”. Rámutatott, hogy az intézkedésre jogosult 2,6 millió ember 56%-a igénybe is vette ezt.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a bankok nyilván nem örülnek ennek a döntésnek és lényegtelen milyen tájékoztatót küldtek a pénzintézetek az elmúlt hetekben, a kormány álláspontja egyértelmá: „aki fenn akarja tartani a hitelmoratóriumot, annak továbbra sem kell semmit tennie”

Arról is beszélt, hogy a kis- és közepes vállalkozások és az egyéni vállakozások iparűzési adója január 1-től a felére csökken. „Ez azokat a vállalkozásokat érinti, ahol az éves bevétel nem haladja meg a négymilliárd forintot” – tette hozzá. Az iparűzési adóval kapcsolatban kifejtette, hogy bár annak csökkentése az önkorményzatokat érinti hátrányosan, de még így is a 2011-es szinthez képest közel 50%-al többől gazdálkodhatnak. „Míg az önkormámnyhatok 2011-ben 460 milliárd forintot kaptak az iparűzési adóból, ez 2019-ben már 800 milliárd forint volt” – mutatott rá. 

(Cikkünk frissül.)

(Képünk illusztráció, fotó: MTI/AP/Pool/Jacquelyn Martin)

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bazooka454
2020. december 23. 14:40
Ámen
Gregorius
2020. december 22. 22:53
Sorry, a lengyel után kihagytam a "jobban" szót....
olajfa1
2020. december 22. 18:51
MINÉL ELÖBB SZERETNÉM BEOLTATNI MAGAMAT.
Menhetten
2020. december 22. 18:39
Nem tudom, hallottátok-e, hogy honnan származnak az oltóanyagok, amelyeket a miniszterelnök beharangozott... Elárulom. Brüsszelből. Az összes! December 27-én nem "Magyarország" kezdi meg az oltást, hanem az EU összes tagállama. Egyszerre, a közös oltóanyag készletből. Ne kutassatok az emlékeitekben. Nem véletlenül vagytok meglepve. A történetről nagyjából március óta alig hallotok, legalábbis magyar kormánytagtól. Ők sokkal inkább a türk maszkokról, kínai lélegeztető (?) gépekről, és az orosz kísérleti vakcináról beszéltek folyvást. Valójában közben az történt, hogy az Európai Unió Vészhelyzeti Támogatási Alapja (Emergency Support Instrument) adott még tavasszal 300 millió eurót a nagy gyártóknak, hogy előre finanszírozza a kutatást, és a gyártási kapacitás felállítását. Cserébe pedig leköthetett annyi oltóanyagot, amennyivel - ha legyártják őket - az EU lakosságának töbszörösét is beolthatják. Azért ennyit, hogy adni tudjunk belőle a fejlődő országoknak is. Karácsony után elsőnek a Pfizer-Biontech német-amerikai vakcinálja lesz elérhető. Az Unió ezen felül az Astra-Zeneca, a Sanofi-GSK, a Johnson and Johnson, a CureVac, és a Moderna gyógyszereiből szerez be a tagállamok számára. A sajtóban megjelent információk szerint a Külügy "fürkészei" eddig 10, azaz 10 adag orosz oltóanyagot hoztak be. Magyarországra, amelyet azóta "a szakemberek tanulmányoznak". Ugye nem kell magyaráznom, hogy ez megint mi...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!