1238-cal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

2020. december 22. 09:33

Az aktív fertőzöttek 18 százaléka, az elhunytak 20 százaléka, a gyógyultak 21 százaléka budapesti.

2020. december 22. 09:33
null

Meghalt 180, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1238 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu kedden. A kormányzati portálon azt írták: 306 368-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 8462-re emelkedett, a gyógyultak száma 108 676. Az aktív fertőzöttek száma 189 230. Az aktív fertőzöttek 18 százaléka, az elhunytak 20 százaléka, a gyógyultak 21 százaléka budapesti. Kórházban 7124 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 522-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 35 624-en vannak, a mintavételek száma 2 528 225-re emelkedett.

Közölték: egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány további egy hónappal meghosszabbított: a kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés is fennmarad január 11-éig. Hozzátették: az egészségügyi védekezés fenntartásáért a kormány fél évvel meghosszabbította a járványügyi készültséget is. Karácsony szentestéjére, december 24-éről december 25-ére virradó éjszakára a kormány felfüggesztette a kijárási tilalmat, és a magánrendezvények, családi összejövetelek 10 fős létszámkorlátjába a 14 évesnél fiatalabbak nem számítanak bele.

Az esti kijárási tilalom szilveszterkor életben lesz

– írták. Felhívták a figyelmet, hogy a kormány keddtől felfüggesztette a Nagy-Britanniából érkező repülőjáratokat. Kiemelték, hogy már lehet regisztrálni a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A nyugdíjasoknak a posta decemberben kézbesíti azt a levelet, amelyben Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatja őket a regisztráció lehetőségéről.

A kormány minden lehetséges külföldi vakcináról tárgyal, eddig 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le – hangsúlyozták, hozzátéve: a védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, beadása az oltási terv szerint történik, elsőbbséget élveznek majd az egészségügyi dolgozók. Közölték: a családok és a vállalkozások érdekében a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéséről rendelkezett, amit Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be szombaton. A hitel-visszafizetési moratóriumot fél évvel, július 1-jéig meghosszabbítják, kiegészül a bértámogatási program, a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adója január 1-jétől a felére csökken, a gyermeket nevelő és gyermeket váró családokat pedig 6 millió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segíti a kormány.

Emlékeztettek: a kormány felfüggesztette az idősek vásárlási idősávját, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne legyen tumultus az üzletekben. Este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben. Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek, a kijárási tilalom szabályai mellett.

Maszkviselés szabályai

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek. A 10 ezernél több lakosú települések egyes, a polgármester által kijelölt közterületein a maszkviselés kötelező. Sporttevékenység közben, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező. 

Minden gyülekezés tilos.

Az éttermek vendéget, a szállodák turistákat nem fogadhatnak. Minden rendezvény – köztük a kulturális események, karácsonyi vásárok - megtartása tilos. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények, különösen a fitnesztermek, fedett uszodák, múzeumok, könyvtárak, mozik, állatkertek és korcsolyapályák használata tilos. A téli szünetben takarítják az iskolákat, és ahol szükséges, a katonák fertőtlenítenek. Az általános iskolák január 4-én nyitnak, a középiskolákban egy hét digitális oktatás után várhatóan január 11-én folytatódik a hagyományos munkarend. Továbbra is marad a testhőmérséklet-mérés, és január 1-jétől a pedagógusok önkéntesen és ingyenesen jelentkezhetnek a mentőszolgálat gyorstesztelési pontjain. Ha egy óvodában vagy iskolában megjelenik a vírus, az operatív törzs dönt a szükséges intézkedésről. Magán- és családi rendezvényeken legfeljebb tízen, temetésen maximum 50-en vehetnek részt. Esküvő csak lakodalom nélkül tartható meg.

A közterületi parkolás ingyenes.

A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló fizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig. Hangsúlyozták: Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon. A halasztható műtéteket felfüggesztették, az ellátásba bevont kórházak és a koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak száma bővült. A közösségi terjedés megfékezéséért továbbra is azt kérik, hogy mindenki kerülje azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsa a szociális távolságot, gyakran és alaposan mosson kezet. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van.

Területi adatok

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (59 396) és Pest megyében (38 839) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (18 000), Borsod-Abaúj-Zemplén (17 654), Hajdú-Bihar (17 291) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (15 323). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (5909).

(MTI)

(Nyitókép: MTI/Kovács Tamás)

Összesen 223 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egynick
2020. december 23. 16:03
Igen, társadalmi szinten tudjuk, de aki beleesik, annak a statisztika nem vigasz. Köszi az együttérzést.
Prominet
2020. december 23. 13:09
Maga egy veszélyes figura...:) látszólag logikusan érvel, de inkább csak vagdalkozik... mit érdekli magát "bezzegsvédország"? Nem itt él? Akkóó meg minek foglalkozik a magyar egészségüggyel? Nem tetszik a rendszer? El kell menni szavazni 2022-ben. Ha szerencséje lesz, eljő a kánaán...magának...meg a hasonszőrű fóbiásoknak...akiknek mindig fut egy párhuzamos valóság a fejükben, ami sokkal de sokkal jobb mint ami most van... De aztán 2023-ban ne merje letagadni kire szavazott... érti? Meg maga ott sem vóót... A saját környezetemben nem ismerek senkit aki rosszabbul élne mint 10 évvel ezelőtt, van egy kiszámítható fejlődés. De persze nem vitatom, lehetne jobb is... mindig lehetne... De azt álmodni, hogy a balos koalíció világot vált majd botorság. Vagy direkt a jólét ment sokak agyára és most szivassunk meg mindenkit... végülis a meseország mindenkié... a hülyéké is... álmodozzon... Eddig olvasgatni jártam ide, mert szeretek tájékozott lenni, de maga már nem szórakoztat. Tökkelütött figura lehet, akinek valami nyomora van de nem tudja mi és ezért O1G... jelölöm a nap hülyéje címre, szorítson szerintem megnyeri...többször is...:) jöhet a jelöles: x :)
barnabibambi
2020. december 22. 21:48
Persze az ereszcsatorna mászás sem volt piskóta
egyvilág
2020. december 22. 20:50
A járványhelyzetről, meg amik közben itthon történtek: https://egyvilag.hu/index.shtml#jarvany
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!