Bántják-e a magyart?

2020. november 03. 13:50

A Nyugat fenyegető, de nem elkerülhetetlen hanyatlásának meggátolása minden európainak elemi érdeke. Közép-Európa segíthet szembeszállni az évezredes erkölcsi normák fölrúgásával, a jobb- és baloldali radikalizmussal.

2020. november 03. 13:50
Jeszenszky Géza
Jeszenszky Géza

Megköszönöm Veszprémy László Bernátnak, a – helyesen – nem elefántcsont-toronyban üldögélő fiatal történésznek, életem tudományos főművéről írt recenzióját. Szuverén szerző szuverén és korrekt véleménye, nincs okom vitázni vele.

Joggal teszi hozzá témámhoz, hogy 1919-21-ben, látva a trianoni igazságtalanságot, a magyarok iránti régi rokonszenv sokakban föléledt – nemcsak az angolok között. Nagy-Britanniában a békeszerződés ratifikációjakor a Parlament mindkét házában el is hangzott néhány kemény bírálat a méltánytalan eljárás és rossz döntés okán, de ez nem változtatott az eredményen. Úgy látom, hogy egyetértünk abban, ha nem veszett volna el a presztízs 1914 előtt, amit fölerősített a háború, a győzelem érdekében akkor is a Monarchiát fölosztó politika kerekedett volna fölül, de jobb határokat kaphattunk volna, a Seton-Watson által is szürke zónának nevezett határmenti magyar területek nem vesztek volna el. 

Veszprémy épp csak érint egy komoly vitát érdemlő aktuálpolitikai kérdést: érdemes-e figyelni a mai kormány politikáját bíráló külföldi hangokra, pláne megszívlelni azokat, vagy a kutya hadd ugasson, fő, hogy a karaván haladjon.

Nem gondolom, hogy elegendő csupán a tekintélyekre hivatkozni, még akkor sem, ha Széchenyi István írta az Önismeret c. munkájában 1857-ben: „A sok tényező közül, melyek segítenek abban, hogy fajunk megmentessék a teljes megsemmisüléstől, kétségtelenül legfontosabb az a vélemény, melyet rólunk külföldön táplálnak”. Ugyanakkor érthető és indokolt a sértések visszautasítása: „Ne bántsd a magyart!” Zrínyi Miklós 1660-ban a török szultánnak és a Habsburg uralkodónak üzente ezt, Kodály Zoltán Zrínyit idéző zenéje pedig 1954-ben – mindenki érezte – a szovjet imperializmusnak és magyar szekértolóinak szólt. Én nem hiszem, hogy az Európai Unió, annak parlamentje és tisztségviselői bántani akarnák azt a magyarságot, amelyet 1989/90-ben az egész világ ünnepelt.

A politikai természetű bírálatokban szinte mindig van túlzás, félremagyarázás, és ez a magyar politikáról az elmúlt tíz évben elhangzottakra is érvényes. Mi ezzel kapcsolatban a teendő, mi a helyes válasz a külföldi bírálatra? A megsértődés sosem jó politika, a harag pedig mindig rossz tanácsadó. Történeti és politikai tapasztalatokra épülő meggyőződésem szerint érdemes megfogadni Illyés Gyula 1943-ban a nemzeti önismeretről folytatott vitában elhangzott tanácsát: az erős nemzet képes „szembenézni a kedvezőtlen véleménnyel, vagyis nyugodt férfiassággal megvizsgálni: nem az igazat mondják-e? Nem kitűnő leckealkalmak-e elsősorban hibáink levetésére? Csak ezután _ az esetleges hibák elismerése és leküzdése után _ foghatunk abba, amit ma legtöbben az első tennivalónak mondanának: az ellenséges propagandát ellenpropagandá­val legyőzni.”

Nem puhaság, nem meghátrálás, nem defetizmus az itt ajánlott magatartás. Szerintem az a legfontosabb, hogy legyen jó minden törvényünk, szülessék vitában, meghallgatva mind a belülről, mind a kívülről jövő – jó szándékú – kritikát. Legyen jó a politika, ne egy személyt vagy egy pártot szolgálja, még csak ne is a választót, hanem a népet, valóban „az embereket”. Mérjen egyenlő mércével, építkezzen hosszú távra. Legyen jó fizikai és mentális állapotban az ország, minél több kérdésben legyen egyetértés, ahogy 1848-at idézve az Alaptörvény is kívánja. Külpolitikánk szerezzen minél több barátot. Örüljünk, hogy vannak szövetségeseink. Hamis és értelmetlen a póz, hogy „egyedül vagyunk”. Fölveti a recenzió, hogy „hogy hol van az a nagybetűs Nyugat, ahová fel akarunk zárkózni?” A mai Nyugat aggasztó, abnormális jelenségeit, az iszlám fundamentalizmustól megfertőzöttek merényleteit, az ellenőrizetlen bevándorlást, a „politikai korrektségnek” nevezett diktatórikus szellemi divatokat minden józan ember csak elítélheti. A Nyugat fenyegető, de nem elkerülhetetlen hanyatlásának meggátolása minden európainak elemi érdeke. Közép-Európa segíthet szembeszállni az évezredes erkölcsi normák fölrúgásával, a jobb- és baloldali radikalizmussal. Nem szembemenve Nyugat- és Észak-Európával, hanem a józan észre építve, meggyőzve szövetségeseinket. Az Európai Néppárt és a hagyományos értelemben konzervatív, liberális és szociális gondolkodásúak összefogva megvalósíthatják az európai nemzetek egységes érdekein alapuló demokratikus és jólétben élő Uniót. Aki pedig a NATO-n és az Európai Unión kívül keresi hazánk jobb jövőjét, az nem ismeri sem a történelmet, sem a mai erőviszonyokat, és nem látja a kultúránkat és értékrendünket fenyegető veszélyeket.

A külföldi kritika csak a kommunista rendszerben minősült a belügyekbe történő beavatkozásnak. Az Európai Unióba belépéssel elfogadtuk annak alapelveit, a Lisszaboni Szerződés bennünket is kötelez. Ha a bírálat erre hivatkozik, arról higgadt hangon lehet és kell vitatkozni. Az egészséges, nem traumatizált társadalmak, mint a legtöbb nyugati, a korrekt hangú bírálatot sosem fogadják haraggal, és a hamisnak ítélt véleményekre sem reagálnak túl­zott indulattal, pánikszerűen, inkább eredetét, valóságtar­talmát kutatják. A fölháborodás, a harag, a teljes visszautasítás, az ellenvádaskodás a nemzeti tudat zavarának, gyakran a nem tiszta lelkiismeretnek a jele. A veszélyeztetettség érzetét hangos magabiztossággal és mások lenézésével kompenzáló nemzettudat a belső bírá­latot hazaárulásnak, a külföldit pedig ellenséges cselek­ménynek fogja föl, kimerítve ezzel a politikai hisztéria Bibó István által érzékletesen leírt fogalmát. A jogos bírálat nem káros, nem sérti a szuverenitást, elfogadása nem jelent „megfelelési kényszert”. A nemzeti érdekért az EU minden tagállama kiáll, a jó politika pedig megtalálja az összhangot a szűkebb nemzeti és a tágabb összeurópai érdek mellett. 

Könnyen belátható, hogy egy jó hírű országba több turista és több befektetés érkezik. Van azonban egy ritkán említett ok, amiért ugyancsak fontos a külföld rokonszenve: az akaratuk ellenére kisebbségi helyzetben élő magyarok ügye. Védelmük, támogatásuk közügy, de a külföld részéről ebben kevés megértéssel találkozunk. Ez két világháború öröksége, és csalódás, hogy a rendszerváltozás nem hozott olyan radikális javulást számukra, mint aminek egy demokráciában természetesnek kellene lennie. A jelenlegi határainkon kívül rekesztett nemzettársainkat elsősorban egy erős, virágzó, nemzetközi tekintélyt élvező Magyarország tudja segíteni, de egyedül nem megy sokra. Mennyivel könnyebben támogat a külföldi közvélemény egy olyan országot, amelynek jó a híre, amely jó szövetséges, amellyel szemben semmiféle kétely nem merül fel! Külföldi nyomás nélkül nehezen képzelhető el, hogy szomszédjaink megenyhülnek és nemzetállami fikciójukat feladva teljesítik magyar lakosságuk jogos igényét az önkormányzatiságra, és a magyarok által (is) lakott területeken bevezetik a kétnyelvűséget. De baráti országok támogatását maga mögött tudva, és rámutatva, hogy a kisebbségekkel szembeni türelmetlenség világszerte még mennyi feszültséghez és konfliktushoz vezethet, Magyarország elérheti a külhoni magyarok jogos igényeinek a nemzetközi felkarolását. A milliók által aláírt két európai kezdeményezés ezt jól előkészítheti. Ebben a kampányban is jellemezze hangnemünket az általam mindig vallott régi tanács: „suaviter in modo, fortiter in re” – legyen visszafogott a nyelvezet, de határozott a fellépés! 

A XX. század történelme sok leckét kínál számunkra, ezekről többek között egy Csaba Lászlóval és Martonyi Jánossal együtt egy 2009-ben megjelent, közösen írt könyvben szóltam, amit az akkor ellenzékben lévő Orbán Viktor mutatott be. Most tárgyalt könyvem – úgy vélem – egy fontos tanulságot kínál, azt, hogy miért fontos a nemzet presztízse, a rokonszenv keresése és fenntartása, és mivel járhat annak elveszítése. Fontos tehát a cégér, de csak akkor hatásos, ha jó a bor.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
oranky
2020. november 03. 21:39
Az amerikaiak is bűnösek az 1956-os megtorlásban és abban is , hogy leállították az egyetlen segítő kezet Franco-ét aki katonákat akart küldeni. A Magyar autonómia Erdélyben miattuk veszett el. Most amikor tehetnének pedig semmit sem tesznek -egy kis gesztusért várunk 1990-óta -a latinok és a kis Antant fontosabb. Ukrajnában se segítenek nekünk pedig lehetne. és emberjogi szempontból elég egyértelmű. Egyszóval a Nyugat 1918-ban leírt minket és az egész nyugati integráció egy nagy kudarc volt a Szent István-i mű és az integráció kudarca is Európával. A mostani kormány legfőbb erénye a kiút és szövetségesek keresése ahol lehet a latinokkal és Ukrajnával szemben az oroszok és egy új szövetségesi rendszer keresése ez pedig a török . Minden nemzet területben és lakosságban méri erejét (a magyar nyelvterület és ennek védhető határai nem esnek egybe az országhatárokkal) és olyan szövetségeseket keres aki ezt biztosítja és azokkal táplál haragot akik nem. Kíváncsi vagyok egy vazallus külpolitika esetén mit kapnánk? A latinok Moldovát, a Lengyelek volt keleti területeiket , Balti államok függetlenséget, ex-balkáni államok függetlenséget , németek egyesülést de mi mit kaptunk mit ígértek nekünk ? és vajon mit ellenfeleinknek ...
hegyivadász
2020. november 03. 20:18
Nehéz elhinni, hogy évtizedes nemzetközi politikai gyakorlattal, külügyminiszteri, nagyköveti múlttal, tapasztalattal ennyire naiv legyen valaki! "Szerintem az a legfontosabb, hogy legyen jó minden törvényünk, szülessék vitában, meghallgatva mind a belülről, mind a kívülről jövő - jó szándékú - kritikát" Milyen a jó törvény? Akit támogat, annak jó. Akit korlátoz, annak nem jó. Ugyanígy, honnan lehet tudni, hogy jószándékú-e a kritika? Azért, mert széles mosollyal, megértően mondanak valamit, attól még lehet rosszindulatú, hátsó szándékokkal teli. "Az egészséges, nem traumatizált társadalmak, mint a legtöbb nyugati, a korrekt hangú bírálatot sosem fogadják haraggal, és a hamisnak ítélt véleményekre sem reagálnak túlzott indulattal, pánikszerűen, inkább eredetét, valóságtartalmát kutatják." Ó, ezek szerint mi egy egészséges, nem traumatizált társadalom vagyunk, hiszen a korrekt bírálatot elfogadjuk, a hamisaknak pedig pontosan ismerjük az eredetét: a hazai ballib ellenzéket.
briganti
2020. november 03. 18:16
Add Istenem, hogy öreg koromra ne hülyüljek majd így el, mint ez a szerencsés flótás.......Figyu Géza! A számok, mint olyanok nem zavarnak - ha másnak nem, legalább annak higgy, ha már a fiadnak se hiszel...
Búvár Kund
2020. november 03. 18:06
Megmentettük mi már nyugatot épp elégszer..Tatár, török, kommunizmus, migránsok, hogy csak a legismertebbek soroljam..Nem igazán sikerült meghálálniuk egyszer sem... Pusztulnak bele, mint ahogy bennünket is a sírba löktek már jópárszor, de idáig mindig kimásztunk belőle, pedig már a földet is lapátoltak ránk.. Lássuk nekik sikerül e kimászni..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!