Bagdy Emőke kikéri magának a szakmaiatlanság vádját

2020. október 12. 17:38

A klinikai szakpszichológus a Magyar Nemzetben válaszolt az őt ért vádakra. 

2020. október 12. 17:38
null

Ahogy korábban mi is lehoztuk, Bagdy Emőke pszichológusprofesszor a napokban adott hangot véleményének a Meseország mindenkié című könyv kapcsán, melyben kifejtette, hogy a korai érzékenyítés veszélyes, rámutatva, hogy „minden szülő és pedagógus feladata az, hogy az egyértelműségek és ne az elhajlások, azaz a devianciák irányába szocializáljanak”. Bagdy állásfoglalása után több pszichológus is elhatárolódott tőle és közös nyilatkozatot adtak ki, melyben egyrészt azt hangsúlyozták, hogy a könyv nem kötelező olvasmány, másrészt pedig azzal érveltek, hogy „a könyv fontos társadalmi jelenségeket dolgoz fel és emel be a mesék világába, ami nem veszélyes sem a gyermekek, sem a társadalom más tagjai számára”. A közös nyilatkozatban emellett szakmaiatlansággal is vádolják a klinikai szakpszichológust.

Bagdy Emőke a Magyar Nemzetben válaszolt az őt ért vádakra. A klinikai szakpszichológus azt írta: „előre bocsátom, hogy vannak tudományos tények, ezek bizonyítékokon nyugvó érvényességek. Nem közízlés dönti el az igazságukat.

Vannak azonban valóságmagyarázatok, ideológiák, amelyek a világot, jelenségeket, egy adott dolgot értelmezni, sajátosan láttatni kívánnak. Ezek lehetnek sokfélék. Ilyen sajátos genderideológiai alapállásából történt az én úgymond tudománytalannak való kikiáltásom, ami ellen a tudományos tények nevében tiltakozom”. 

Bagdy rámutat, hogy ő nem a mesét kritizálta, hiszen azt nem is olvasta, hanem a 3-6 éves kor közötti időszak fejlődéspszichológiai törvényeihez fűzte hozzá gondolatait. A klinikai szakpszichológus ismét tudományos alapossággal fejti ki, hogy a 3-6 éves kor a saját nemmel való azonosulás szenzitív időszaka. Úgy fogalmaz: 

Ki meri azt cáfolni, hogy ez a kor az epigenetikai, fejlődéslélektani tudományos bizonyítékok szerint a saját nemmel való azonosulás szenzitív időszaka? Ekkor a gyermek a saját nemének megfelelő szülőfél magatartási mintáját tölti le automatikusan, akaratlanul, érzelmi hajtóerők hatására. Nem tudatos azonosításról van szó, hanem öntudatlanról, érzelmi agyi vezérlő működés nyomán. A bal agyfélteke, azaz tudatos tudat majd hat éves korra mielinizálódik és kapcsolódik be fokozatosan a működésvezérlésbe. A gyermek gondolkodása szimbolikus, analógiás folyamatokban zajlik, hasonlít és hasonít, hasonul a látottakhoz,

Ez már ideologikus befolyást feltételez

Bagdy felteszi a kérdést, hogy kinek áll érdekében az, hogy megváltoztassa az átlagot? – rámutatva, hogy ez már nem tudományos, hanem ideológiai kérdés. Azt írja: „számomra az a kritika részéről a legfőbb kérdés, hogy amikor a népesség kilencven százalékában ez a biológiai és szociális nemi illeszkedés jellemző, és zavartalanul végbemegy, ez képviseli a többséget, miért oly fontos a kisebbségi folyamatokra érzékenyítés a meséken keresztül? Az átlagot akarják netán egyesek megváltoztatni? Tartsuk azt elsősorban fontosnak, ami keveseket érint? Vajon miért? Mert ha az elfogadás és mássági tolerancia elérése volna a cél, akkor nem a 3-6 éves korra kellene koncentrálni, hanem arra a tudatos nevelési folyamatra, amely az iskoláskori időszakkal veszi kezdetét. 3-6 éves kor között valamely (például mesei) mintakínálat esetén, az automatikus, azonosulási szoftver letöltést lehet csak elérni. Ez a cél? Legyen más az átlag, a többség? Milyen? Ez már ideologikus befolyást feltételez.

Címlapkép: Facebook

Összesen 331 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. október 13. 23:03
dézek Janikovszky Évától: "Sokszor érzem a gyerekek között, hogy nem is az a lényeg, amit én el tudok nekik mondani, hanem az, hogy van valaki, aki meghallgatja őket. Aki kíváncsi a titkaikra! - És milyen titkokat árulnak el neked? - Az örök titok, az alig bevallható fájdalom, hogy hiányzik egy igazi jó barát vagy barátnő. Kis közösségek, őrsök, játszótársak akadnak, de egyik sem pótolja azt az egyet. - Már a fiam nemzedékénél is azt tapasztaltam, ritkább az olyan eltéphetetlen, szoros barátság, mint ami a mi gyerekkorunk élménye. - Többször elmeséltem mostanában, hogy gyerekkoromban néha előfordult velem, hogy órákkal később értem haza az iskolából, mert a legjobb barátnőmmel oda- meg visszakísértük egymást. Olyankor a mai gyerekek megkérdezik, hogy "miről tetszettek annyit beszélni, az iskoláról?" És alig hiszik el, hogy - semmiről és a világon mindenről..." A lényege az idézetnek az, hogy a barátnője azonos nemű volt, sülve-főve együtt voltak, és ezért senkinek sem jutott eszébe őket lebuzizni. A vitatott mesekönyvvel az a probléma, hogy A BARÁTSÁGOT ÁTSZEXUALIZÁLJA, és ezzel keveri meg a gyerekeket és a felnőttek agyát is, mert így a felnőtt is esetleg féltheti a gyereket a barátkozástól, amire pedig iszonyatosan nagy szüksége van. Aki nem tud barátkozni, az később párkapcsolatban sem képes élni, mert a másnemű társsal való jó kapcsolatot pont az azonos neművel való - szexuális felhang nélküli - barátsággal lehet megalapozni. Így a gyerek vagy a családban ragad, vagy bele van lökve ellentétes neműek közé, ami egyik sem jó, neki pont az volna jó, hogy azonos nemű barátokat szerezzen és velük töltse az idejét. Bagdynak ez a szempont eszébe sem jutott, úgyhogy ő majdnem ugyanolyan olyan roncsoló és ostoba, túlszexualizált, mint a buzik. Alig menti a szexfüggőség vádjától az, hogy ő a heteró szexualitásba fullad bele. A gyerekek számára ez a téma még egyáltalán nem aktuális, heteró vonatkozásban sem. Nekik az aktuális, amit Janikovszky Éva is említ: a BARÁTKOZÁS.
semmi hatalmat senkinek
2020. október 13. 20:17
Ja, egyébként, hogy pontosak legyünk, a SZU kb pont egy évvel Dürrenmatt halála (90.12.14) UTÁN bomlott fel (91.12.25), szóval annyira azért nem üdvözölhette - hacsak nem a túlvilágról) Csak, hogy ne zöldség maradjon meg senkiben...:)
semmi hatalmat senkinek
2020. október 13. 16:41
"Európát bizony a fenti kommentemben említett értékek tették képessé nagyszabású alkotásokra, komoly jólét elérésére." - hogyne, mások kárára... Miféle "keresztény erkölcsiség" szerinted 3 kontinens elrablása és kirablása, két világháború kirobbantása, két atombomba ledobása - példának okáért???
Soldier
2020. október 13. 16:28
A Bagdy-t elítélő pszcihológusoktól most venném el azonnal a diplomáját. Nem azért mert Bagdy ellen szólaltak fel, ehhez nyilván joguk van. (Mihez nincs ezeknek az idiótáknak? Mindenhe is van) Hanem azért venném el, mert a gyerekek fejlődését torzító "mesekönyv" mellett állnak ki ezzel. Remélem egyiküknek sincs gyereke, mert az a nemzedék akkor már elveszett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!