A halálbüntetés eltörléséről szervez kerekasztal-beszélgetést az Ab

2020. október 13. 21:08

Harminc éve nyilvánították alkotmányellenessé a halálbüntetést hazánkban.

2020. október 13. 21:08

2020. október 16-án 10:00 órai kezdettel „Látható problémák, láthatatlan alkotmány? Az Alkotmánybíróság jogfejlesztő tevékenységének változása 1990-2020 között” címmel szervez online kerekasztal-beszélgetést az SZTE ÁJTK Közjogi Intézete és az Alkotmánybíróság a halálbüntetést alkotmányellenessé nyilvánító AB határozat 30. évfordulójának emlékére. 

Az online formában megrendezett kerekasztal-beszélgetésen köszöntőt mond Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja, illetve részt vesz Dr. Sulyok Tamás, az alkotmánybíróság elnöke, illetve Prof. Dr. Lenkovics Barnabás és Prof. Dr. Paczolay Péter a testület korábbi vezetői.

A szóban forgó döntést harminc éve hozta meg Magyarország újonnan felállított autentikus alkotmányértelmező testülete, és nem túlzás azt állítani, hogy ez a harminc éves magyar alkotmánybíráskodás legmeghatározóbb döntése. A határozatban Sólyom László bemutatta a láthatatlan alkotmány koncepcióját, amely elindította a hazai tudományos életben a diskurzust az Alkotmánybíróság jogfejlesztő szerepéről, amely az elmúlt tíz évben – a kezdetekhez képest eltérő tartalommal – a hazai alkotmánybíráskodás egyik legvitatottabb kérdéseinek egyike. 

A kerekasztal-beszélgetést az SZTE ÁJTK és az Alkotmánybíróság Facebook oldalán lehet követni, illetve hozzászólásokkal, kérdések feltételével csatlakozni a gondolatmenethez.  

(Mandiner)
 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2020. október 14. 11:43
A téves ítélet sohase zárható ki. A legakkurátusabb bizonyítékok a leggyanúsabbak. A halálbüntetés viszont jóvátehetetlen, ami után az igazi tettes röhög a markába. Az életfogytig egyébként is súlyosabb büntetés, mint a halál.
56október
2020. október 14. 09:58
Amíg Magyarországon az ítélkezés ilyen színvonalú, addig semmiképpen nem szabad/na visszaállítani a halálbüntetést, hiszen egy téves ítélet itt korrigálhatatlan. Azonban maga a kérdés már ebben a formában nem aktuális, ugyanis NEM lesz visszaállítva. A bűnhődés, mint a jogos büntetés legfontosabb eleme (ezt már sokan elfelejtették!) valóban a tényleges életfogytiglannal élhető meg. És akiket illet, lassan-lassan kezdenek rájönni, hogy ez bizony sok vonatkozásban keményebb büntetés, mint a kötél.
PGuszti
2020. október 14. 09:46
A halálbüntetés bíróság általi eltörlése a demokrácia megcsúfolása és kiüresítése volt. A nép által megválasztott törvényhozók helyett néhány bíró dönt, méghozzá a legfontosabb kérdések egyikében. Sajnos ez a trend világszerte megfigyelhető, Magyarország csak követi ezt a demokráciaellenes irányt. Élen jár ebben az Egyesült Államok, és az Európai Unió is bírói úton fosztja meg egyébként a szerződések alapján őket megillető jogaitól a tagországokat.
makám
2020. október 14. 07:24
"katolikus egyház már szintén a halálbüntetés eltörlését ajánlja" és a pápa bevándorlók lábát mossa és szerinte mindenkinek joga van ott élni ahol akar.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!