Száz éve fogadták el a numerus clausust

2020. szeptember 24. 14:44

Az 1920. évi XXV. törvény, az úgynevezett numerus clausus kimondatlanul is a magyar zsidóság társadalmi visszaszorítását célozta.

2020. szeptember 24. 14:44
null

 Száz éve, 1920. szeptember 26-án fogadta el a Nemzetgyűlés az 1920. évi XXV. törvényt, az úgynevezett numerus clausust, amely kimondatlanul is a magyar zsidóság társadalmi visszaszorítását célozta.

Vészterhes idők

A magyarországi zsidóság 19. század közepétől kibontakozó emancipációja a kiegyezés után emelkedett törvényerőre. A mindössze két paragrafusból álló 1867. évi XVIII. törvénycikk kimondta: „az ország izraelita lakosai a keresztény lakosokkal minden polgári és politikai jog gyakorlására egyaránt jogosítottaknak nyilváníttatnak”, az 1895. XLII. törvénycikk pedig az izraelita vallást bevett vallásnak ismerte el. Ezek a lépések erőteljes asszimilációs folyamatot indítottak el, de a társadalomban a tradicionális, érzületi antiszemitizmus nem szűnt meg. Az első világháborús vereség, az őszirózsás forradalom és a Tanácsköztársaság, majd Trianon sokkja felerősítette a politikai antiszemitizmust, amelynek képviselői ezekért a zsidóságot tették felelőssé és intézményes úton akarták visszaszorítani a gazdaságból és a középosztálybeli foglalkozásokból.

Az első lépést „a tudományegyetemekre, a műegyetemre, a budapesti egyetemi közgazdaságtudományi karra és a jogakadémiákra való beiratkozás szabályozásáról” szóló 1920. évi XXV. törvénycikk jelentette. A numerus claususként (a latin kifejezés jelentése: zárt szám) ismertté vált, négy paragrafusból álló jogszabály szerint a beiratkozási engedély megadásánál „a nemzethűség és az erkölcsi megbízhatóság követelményei mellett egyfelől a felvételt kérő szellemi képességeire, másfelől arra is figyelemmel kell lenni, hogy az ország területén lakó egyes népfajokhoz és nemzetiségekhez tartozó ifjak arányszáma a hallgatók között lehetőleg elérje az illető népfaj vagy nemzetiség országos arányszámát, de legalább kitegye annak kilenctized részét.” A jogszabály szövegében nem, de a végrehajtási utasításban a felsorolt népfajok és nemzetiségek között a zsidóság is szerepelt, amelynek aránya így csak hat százalék lehetett az egyetemeken, a „nemzethűség” elbírálását pedig az egyetemek szélsőjobboldali befolyás alatt álló vezetésének kezébe adták.

A törvény megszületésekor már megkötötték a trianoni békét, és az utódállamokból tömegesen érkeztek a munka és haza nélkül maradt magyar értelmiségiek, miközben az állami állások száma radikálisan csökkent. A konszolidálódó ellenforradalmi kormányzat a numerus claususszal keresett megoldást a gondokra, azt is remélve, hogy kifoghatja a szelet az antiszemita demagógiával uszító szélsőjobb vitorláiból.

Tartózkodók

A kezdeményezés a pesti egyetem orvoskaráról indult, ők azonban azt javasolták, hogy csak annyi hallgatót vegyenek fel, ahánynak biztosítható a magas színvonalú képzése. A Teleki-kormány kultuszminisztere, Haller István által benyújtott törvényjavaslatban sem szerepelt felekezeti vagy faji megszorítás – ez képviselői módosító indítvánnyal került a szövegbe. A legnevesebb politikusok Teleki Pál kormányfőtől kezdve Bethlen Istvánon át Klebelsberg Kunóig távol maradtak a szavazástól - igent nem akartak, nemet nem tudtak volna mondani.

 A törvényről megalkotó azt bizonygatták, hogy nem agresszív, hanem defenzív szándékú, hogy szociális céllal (az értelmiségi túlképzés megakadályozására) született. A szövegből 1928-ban a népszövetségi kölcsönért folyamodó Bethlen István kivetette a faji kvótára vonatkozó passzust, de a benne maradt nemzethűség és erkölcsi megbízhatóság továbbra is lehetővé tette, hogy megvalósulhasson az eredeti szándék, a zsidó hallgatók arányának csökkentése a felsőoktatásban. A numerus clausus a Horthy-rendszer egyik legdiszkriminatívabb intézkedése volt, mintegy előkészítette a két évtizeddel későbbi, a polgári jogegyenlőség maradványait sárba tipró zsidóellenes törvényeket.

(MTI)

Nyitókép: MTI Fotó, Soós Lajos

Összesen 237 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alfoldi
2020. szeptember 27. 17:04
Érdemes lenne szétnézni Magyarországon! Kik ülnek a jól fizető pozíciókban, a minisztériumokban, a pénzintézeteknél, a médiában, tehát a "nem bányászok" közt? 1920 körül csak be akartak valamit vezetni, de ezt megbuktatták, majd megvalósítotték ennek a fordítottját. Hogyan nem látják ezt? Csak a rettegést és a bűntudatot kell fenntartani és pozíciók örökkévalókká válnak.
duzur
2020. szeptember 25. 15:45
Kár, hogy nem tiltották ki az összes zsidót az egyetemekröl. Kevesebb végezte volna Auschwitzban. Viszont még több világhírü tehetség tudott volna kibontakozni külföldön... Az viszont nagyon is figyelemreméltó, hogy az akkori élpolitikusok, nem voltak zsigeri antiszemiták és valszeg nagyon jól tudták, hogy a magyarságnak se használ, tanulni akarók kizárása. Azt nem értem, hogy miért nem lehetett kibövíteni az egyetemek kapacitását, lehetövé téve minden tanulni alkalmas fiatal felvételét. Pláne orvosokra, biztos volt böven szükség.
linkeloe
2020. szeptember 25. 10:43
Amerikában is akkortájt......
ivanabozgor
2020. szeptember 25. 09:03
"az értelmiségi túlképzés megakadályozására" - aha, ismerős.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!