Szemben a kormánnyal – ellenzék a járvány időszakában

2020. szeptember 20. 18:03

Túl kevés vagy túl sok a lélegeztetőgépek száma? Enyhébb intézkedések követelése, majd felszólalás a szigorítások mellett. Az Origo összegyűjtötte, milyen narratívák uralták az ellenzéki sajtót, valamint milyen kijelentéseket tettek az ellenzéki politikusok a koronavírus-járvány első hulláma idején.

2020. szeptember 20. 18:03
null

Lélegeztetőgépek – néha sok, néha kevés

Emlékezetes, a Fidesz 2010-es kormányra kerülésétől a 2020 márciusáig terjedő időszakban számos ellenzéki párt és megmondóember visszatérő vádja volt – főleg a stadionépítésekre való reakcióként –, hogy Magyarországon kevés a lélegeztetőgép, ezért a legtöbb költségvetési forrást az ilyen típusú gépek beszerzésére kell átcsoportosítani.

„A Népszabadság 2014-ben még azt követelte, hogy a közmédiára (szerintük állami médiára) szánt évi 80 milliárd forintot költse inkább a kormány lélegeztetőgépek vásárlására, dacára annak, hogy ezelőtt hat évvel nem volt semmilyen járvány” – idézi fel cikkében az Origo.

Aztán amikor márciusban beütött a koronavírus-járvány, drámai előrejelzések láttak napvilágot a kormánykritikus sajtóban. A 444.hu tudományos rovata, a Qubit azt prognosztizálta március 17-én megjelent cikkében, hogy április 3-ra – tehát két hét alatt – több mint 19 ezer vírussal fertőzött ember lesz Magyarországon, és aznapra már elfogy a 2000 darab szabad lélegeztetőgép, vagyis nem lesz elegendő mesterséges lélegeztetést biztosító apparátus hazánkban. „A valóság ezzel szemben az, hogy április 3-án összesen 678 regisztrált fertőzés volt egész Magyarországon, a lélegeztetőgépekre szorulók száma pedig az egész járvány alatt egyszer sem érte el eddig a százat” – emlékeztet az Origo. A lélegeztetőgép-hisztériába beszállt Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök is, aki közösségi oldalán követelte a lélegeztetőgépek számának a radikális növelését – konkrét szám nélkül.

„Áprilisra aztán a baloldal kommunikációja a lélegeztetőgépek tekintetében váratlanul 180 fokos fordulatot vett. Akkor, amikor egyértelműen bebizonyosodott mindenki számára, hogy a kormány intézkedései megvédik az országot. Ekkor már hirtelen úgy látták, túl sok a lélegeztetőgép. Akkor nagyjából 3 ezer volt az országban” – írja az Origo.

A közelmúltban azonban megint váltás történt néhány ellenzéki lap narratívájában: 2020. szeptember 15-én a Népszavában megjelent egy cikk, amelyben egy szeptember 14-i keltezésű levélre hivatkozva az szerepelt, hogy két budapesti kórháznak nincsen szabad lélegeztető kapacitása. A lap két nap múlva megismételte állítását, miszerint a Korányiban és a Szent Lászlóban annyi a súlyos beteg, hogy a „lélegeztető kapacitása betelt”.

A hírt később cáfolta az EMMI, amely múlt hét csütörtökön azt közölte, hogy sem a Korányi, sem a Szent László kórházban nem telt be a lélegeztető-kapacitás, majd hozzátették:

a teljes magyar egészségügyben pedig folyamatos az ellátás.

A minisztérium szeptember 18-án kiadott egy tájékoztatót a lélegeztetőgépekről is.

Ebben azt írták, hogy Magyarországon 1839 lélegeztetésre alkalmas ágy áll rendelkezésre, amelyek közül 812 koronavírus-fertőzött betegek kezelésére lett felkészítve. Az ágyakon aznap 29 koronavírusos beteget kezeltek. Ugyanakkor további 9487 kórházi ágy állt rendelkezésre koronavírusos betegek ellátására, melyből pénteken 384-et használtak, valamint több mint 16 000 lélegeztetőgép áll rendelkezésre, és ezek a kapacitások szükség esetén tovább bővíthetők.

Emlékeztettek: a járvány kezelésére még a tavasz folyamán kidolgozott a magyar egészségügy egy tervet, amelynek lényege, hogy azért végzik kevés kórházban a covidos betegek kezelését, hogy minimalizálják a fertőzés kockázatát. „Azonban ha egy kijelölt intézmény megtelik, akkor az előzetes terveknek megfelelően egy következő intézmény lép be a koronavírusos betegek ellátási körébe, ahová más intézményből irányítanak át egészségügyi dolgozókat, orvosokat, nővéreket és technikusokat” – hívták fel rá a figyelmet.

Végezetül az Emmi arra kérte a baloldalt, hogy „ne ugyanazt tegyék, mint a járvány első hulláma idején, a kamuvideók és a kamuhírek gyártása helyett inkább a védekezést segítsék”.

Sajnálkozás – de miért is?

Az Origo cikke a sajtó után néhány ellenzéki politikus kijelentését gyűjtötte össze. A párbeszédes Szabó Tímea április 20-i parlamenti felszólalásában azt állította, hogy „az egész kerek nagy világon Magyarországon halnak meg a legtöbben a koronavírus-járványban”. A Híradó.hu mutatott rá, hogy a nehezen hihető kijelentés nem igaz. Az amerikai Johns Hopkins Egyetemre adatai alapján 1 millió főre vetítve a 27-ből 15 EU-tagállamban nagyobb volt a halálesetek aránya a lakossághoz mérten, mint Magyarországon. „Tehát nemhogy az egész világra, de még Európára sem volt igaz az állítás, hogy hazánkban halnának meg a legtöbben. Jelenleg a koronavírussal kapcsolatos halálesetek tekintetében Magyarország világszinten a 73.” – emlékeztet az Origo. A lap ezután olyan ellenzéki megszólalásokat mutat, melyek szerint néhányan nem bánták volna, ha brutálisabban érinti a vírus első hulláma hazánkat. Az Erzsébetvárosi Önkormányzat június 25-i képviselő-testületi ülésén Szücs Balázs alpolgármester – Karácsony párttársa – tett olyan kijelentést, miszerint

sajnálja, hogy az előző, fideszes városvezetés alatt nem volt járvány.

Emlékezetes, hogy a járvány elején, amikor kiderült, hogy az első magyarországi fertőzöttek iráni diákok, Donáth Anna momentumos képviselő azon sajnálkozott, hogy nem magyarok voltak az első fertőzöttek.

Arató Gergely, a  Demokratikus Koalíció (DK) frakcióvezető-helyettese május 19-én az ATV Reggeli Start című műsorában beszélt a koronavírus szövődményeiben meghalt magyarokról, majd egyszerre kijelentette, hogy „ebben a számban sem áll sajnos rosszul az ország”. Az alábbi videón 0:58-tól hallható a gyurcsányista politikus ominózus mondata.

A  politikus később magyarázkodásba kezdett, „szerencsétlen nyelvbotlásnak” minősítve korábbi kijelentését, de semmilyen tisztségéről nem mondott le. Az Origo teljes összeállítását, amelyben szó esik még a szintén elhíresült „kamuvideóról”, valamint Menczer Tamás és Vadai Ágnes csörtéjéről, itt olvashatja.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2020. október 15. 16:21
A járvány is a kormány ellenzéke, hamarosan ellenetek is lesz gyógyszer állítólag a Kunczián tabletta hatásos.
matyi lúdas
2020. szeptember 21. 12:18
https://i.imgur.com/yBFghY2.jpg
flesh ripper
2020. szeptember 21. 05:45
Össze kell gyűjteni az "ellenzék elmúlt 30 év alatti cselekedeteit, tetteit, meghatározó nyilatkozatait, kijelentéseit, állásfoglalásait. Ennek alapján, konzekvens szigorral ki kell dolgozni azt a "kormányprogramot", amit, ad absurdum lehetséges, hiú reményeik szerinti esetleges, teoretikus hatalomra kerülésük után megvalósítanának minden szakterületen. A rombolás, az így felfestett gazdasági apokalipszis oly elrettentően borzalmas, félelmetes lenne, az ország összeroppanása, a nyomor, a szegénység, a pusztulás képei annyira iszonyatosak, a füstölgő romhalmaz fölé magasodó Óriás-ELKÚRÓ BÖSZME SZEMKILÖVETŐ LOPCSÁNY vízió, annyira elrettentő, hogy Lendvai Ildikó és Kulahalmi Ágnes, KakisGeri és Szopó Tímea, sőt Böszméné sikítva lenne öngyilkos..., csak hogy az előre megjósolható, elevenen való felkoncolásukat megússzák!
bagira
2020. szeptember 21. 00:46
Víruspárti ballibsiknek az a bajuk hogy a kormány fekészült a következő rohamra , ha nem tette volna akkor meg azt sikítanák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!