Magyar Nemzet: Amíg Karácsony tétovázik, Bécs eurómilliókat ad

2020. szeptember 11. 15:59

Az osztrák főváros megbecsüli a vendégfogadó vállalkozásait, több válságmentő intézkedést tesznek – írja a Magyar Nemzet.

2020. szeptember 11. 15:59
null

Ausztriában nem vita tárgya, hogy a főváros legyengült turizmusát ki támogassa – az állam és az önkormányzat közösen. Harmadik, 50 millió eurós mentőcsomagját jelentette be csütörtökön Bécs a helyi szállásadók, vendéglátósok megsegítésére, ahol eddig két lépcsőben, összesen mintegy 350 millió eurót fordítottak tavasz óta a várost ért gazdasági károk enyhítésére. A vendéglátó teraszok téli nyitvatartásának engedélyezéséért lobbizik az osztrák turisztikai miniszter – hívta fel a figyelmet pénteken a bécsi központú hazai turisztikai tanácsadó cég, a GD Consuting.

Mint írják, az Osztrák Gazdasági Kamara (WKO) ötletét felkarolva, Elisabeth Köstinger szövetségi turisztikai miniszter a vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek téliesítése mellett érvelt. A tárcavezető szerint ugyanis ez segíthet, hogy a vendéglátósoknak a téli időszakban is pótlólagos forgalmuk legyen, mert „víruskonform” módon, a szabad téren biztosítják az éttermek, kávéházak működését az év végi szezonban. Mivel Ausztriában a területfoglalási engedélyek kiadása és meghosszabbítása a települési önkormányzatok feladata, ezért Elisabeth Köstinger felszólította a települések vezetőit, hogy tegyék lehetővé a kerthelyiségek, teraszok, standok téli működtetését.

Újabb mentőcsomag a fővárostól

A tanácsadó cég arról is ír weboldalán, hogy a bécsi városvezetés a turizmus megmentése érdekében újabb gazdaságélénkítő csomagot jelentett be szeptember 10-én. A Michael Ludwig polgármester és Brigit Hebein alpolgármester részvételével rendezett tájékoztatón – amelyen a város gazdasági, turisztikai és digitalizációs ügyeiért felelős tanácsnoka, Peter Hanke is részt vett – ismertették a részleteket. A GD Consulting emlékeztet: Bécs eddig két lépcsőben, mintegy 350 millió eurót fordított tavasz óta, a koronakrízis miatt a várost ért gazdasági károk enyhítésére.

Koronacsomag III.

Szeptembertől egy újabb, 50 millió euró összértékű direkt támogatási konstrukciót (koronacsomag III.) dolgoztak ki, amelynek nagyobb része közvetlenül a szálláshely-szolgáltatókat és a turisztikai ágazatot hivatott segíteni. Mivel Bécsben idén éves szinten a vendégéjszakák hetvenszázalékos csökkenésével, illetve a bevételek hatvanszázalékos zuhanásával számolnak, ezért a kormányzati segélyprogramok mellett a bécsi szálláshelyek üzemeltetőire külön odafigyel a fővárosi önkormányzat. Szeptembertől szálláshelyenként a tavalyi éves forgalom hat százalékának megfelelő összeg igényelhető a változó működési költségek fedezésére, egységenként maximum 50 ezer euró értékben. (A fixköltségek támogatására külön kormányzati program létezik Ausztriában) – írja a cég.

A főváros fizeti

E támogatási forma fedezésére 15 millió eurót különítettek el Bécs város költségvetésében. További hétmillió eurós pótlólagos büdzsé szolgálja a kiesett idegenforgalmi adó kompenzálását, amely a város turisztikai hivatalának: a Wien Tourismusnak főbb bevételi forrása. A tervek szerint ezekből az összegekből finanszírozzák a nemzetközi és belföldi forgalomélénkítő kampányokat és a város turisztikai szervezetének működtetését, egy hárommillió eurós keretösszegből pedig pályázati úton kívánják támogatni a nehéz helyzetbe került klubélet és a könnyűzenei iparág szereplőit. Utóbbi esetben egy-egy produkció teljes költségvetésének kilencven százalékát finanszírozza a város, nyertes pályázóként maximum 30 ezer euró mértékig. A koronacsomag III. ütemének fennmaradó részét a munkahelyteremtést, a szakképzést és a digitalizációs szintlépést szolgáló projektekre fordítják – összegezte a GD Consulting, amely utal rá, hogy az osztrák szállodaszövetség (ÖHV) sürgető közleménye alapján a kilátásba helyezett támogatások gyors és bürokráciamentes célba juttatása várható Bécsben – írta meg a Magyar Nemzet.

Fotó: A Budapest Bistro kávézó Bécs belvárosában 2014. december 5-én. A vendéglátóhelyet idén februárban alapította egy magyar pár, egyetlen alkalmazottjuk, a felszolgáló lány is honfitárs. MTI Fotó: Filep István

 

 

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik