Leslie Mándoki: Vissza kell térni a régi értékeinkhez

2020. április 06. 13:35

A németországi magyar zenész dalban mond köszönetet a vírus elleni küzdelem hőseinek.

2020. április 06. 13:35

 Interjút készített Mándoki Lászlóval (művésznevén Leslie Mandoki) a Magyar Nemzet. A Németországban élő magyar zenész „Thank You!” című új dalával tiszteleg a koronavírus elleni küzdelem megannyi hősének.

A portál kérésére elmondta, hogy másképpen telnek a mindennapjaik a Starnbergi-tó partján, ahol már huszonöt éve élnek. „Mindenki itthon van ebben a nehéz időben, egyszerre csak egyikünk megy ki bevásárolni, hogy minél kevesebb emberrel érintkezzünk” –  meséli a zenei producer. Ha jó az idő, kenuzni és kerékpározni jár legszívesebben.

A munkája kapcsán elmondta, ugyan szerencsére a házuktól csak másfél kilométerre van a stúdió, ám tizenhat munkatársával együtt, akik szintén ott dolgoznak, mindannyian önkéntes karanténba vonultak. A zenész elmondása alapján akadt olyan kollégája, akivel el kellett beszélgetnie arról, miért fontos ez. „Végül megértették, hogy most mindenkinek otthon kell maradnia. A stúdió pedig üres, magányos, a gyermekeimmel néha átjárunk oda zenélni.”

Új dal készült

Mándoki beszámol arról is, hogy hálaként született egy új dala is, amellyel szerinte a világ amivel a koronavírus elleni küzdelemben helytálló embereknek tartozik. A dalt egyedül vette fel a stúdióban. „Most ők a hőseink, akik a társadalmat továbbra is működtetik és ellátják. Eddig szinte láthatatlan hősei voltak az életünknek, most viszont mindenki rájuk figyel és tőlük függ. Ilyenek a bolti eladók, akik naponta több száz, ezer emberrel találkoznak, az árufuvarozók, a kórházakban küzdő orvosok és ápolók, és persze mindenki, aki fenntartja most az életet körülöttünk, legyen az a vízművek dolgozója, vagy az újságíró, aki igaz tudósításokkal és értesülésékkel lát el minket.”

Mándoki közelről is tapasztalja ezt a küzdelmet, hiszen felesége orvosként dolgozik, most a járvány alatt is mindennap bejár. „Hősiesen végzi a dolgát, bár a múlt hétfőig nem volt orvosi maszkjuk. A múlt hét elején végre kaptak, így már jobb a helyzet” –  meséli a Magyar Nemzetnek a zenész.

Spekulánsok, nyerészkedők és levél Angela Merkelnek

Leslie a dalban szintén foglalkozik a spekulánsokkal is, akik a világ tönkremenésére fogadnak. „Bill Ackman amerikai spekuláns 2,8 milliárd dollárt keresett ezen a zuhanáson! Tehát ő arra fogadott, hogy a világ tönkremegy, azzal keresett pénzt, hogy mások elveszítették az állásukat. Ezt a fajta tevékenységet meg kell tiltani, a neoliberalizmust meg kell végre fékezni” – emeli ki a dalszerző.

A zenész két esszét, nyílt levelet fogalmazott meg a némát kancellár számára. Elmondása szerint ezek az írások nagy port vertek fel, a német politika döntéshozói is beszéltek erről a két esszéről, mert eddig nem figyelt fel senki arra, hogy például az ápolónő az igazi hős, a spekuláns pedig, aki a társadalmi többlet értékcsökkenésére fogad, ezt a közösség kárára teszi.

Magyarország kérdése

Mandoki a portál kérdésére, hogy hallott-e arról, hogy Magyarországot megint támadják az EU-ban, azt felelte,  szerinte Magyarország volt az első ország, amelyik szembeszállt a kaszinókapitalizmussal és leszögezte: a bank az bank, a kaszinó pedig kaszinó. Úgy véli azóta mindenért támadják Magyarországot, Németországban is, pedig a magyar nemzet volt az, amely a vasfüggönyt lerombolta, amely a berlini falból az első követ kiütötte. „Én szívesen elmagyarázom ezt minden amerikai és német barátomnak, hogy mi mindenben voltunk sokkal előrébb, mint a Nyugat” – zárja sorait, majd hozzáteszi: miután a járványnak vége van, le kell majd ülnünk és meg kell majd beszélnünk az ebben az időben szerzett tapasztalatainkat. A zenész reméli, hogy kialakul egy új, közös értékrendszer, egy új ­európai egység, amelynek központi értéke az emberség, az emberiesség, a család és a munkaalapú társadalom lesz majd.

 

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2020. április 09. 13:35
Leslie a dalban szintén foglalkozik a spekulánsokkal is, akik a világ tönkremenésére fogadnak. Bill Ackman amerikai spekuláns 2,8 milliárd dollárt keresett ezen a zuhanáson! Tehát ő arra fogadott, hogy a világ tönkremegy, azzal keresett pénzt, hogy mások elveszítették az állásukat. Ezt a fajta tevékenységet meg kell tiltani, a neoliberalizmust meg kell végre fékezni - emeli ki a dalszerző." Bill Ackman zsidó.
kónbandi
2020. április 06. 20:19
Bazd meg mandi a karaktereidet
Zsaturnuzs
2020. április 06. 18:25
"Bill Ackman amerikai spekuláns 2,8 milliárd dollárt keresett ezen a zuhanáson! Tehát ő arra fogadott, hogy a világ tönkremegy, azzal keresett pénzt, hogy mások elveszítették az állásukat. Ezt a fajta tevékenységet meg kell tiltani, a neoliberalizmust meg kell végre fékezni" Aki nem érti a tőzsdék működését, az ne okoskodjon a tőzsdei ügyeletekről. Aki egy tőzsdei árfolyam jelentős csőkkenésére számít, az erre feltett pénzével (a shortolással) jelzést ad másoknak, hogy szerinte csökkenés várható. Nem ő idézi elő azt, nem ő okozta azt, hogy "a világ tönkremegy", sem azt, hogy "mások elveszítették az állásukat". Ezek tőle függetlenül történtek. És ha rosszul mérte fel a várható fejleményeket, akkor a shortolással nem keres pénzt, hanem veszít. Mindez pont úgy zajlik, ahogy más tőzsdei ügyleteknél is. Lásd még: aki a totón a Fradi ellenfelének győzelmére fogad, az nem maga idézi elő a Fradi vereségét, netán tönkremenetelét, sem az edző vagy játékosok kirúgását. "Ezt a fajta tevékenységet meg kell tiltani": a shortolás betiltása megnövelné a tőzsdei buborékok létrejöttének valószínűségét. A tőzsdei buborékokon sokkal többet keresnek egyesek, ráadásul nem egy esetben kifejezetten elvetemült módon felhajtva az árfolyamokat. Sem a shortolást, sem a buborékokat nem tiltották be egyetlen tőzsdén sem. A tőzsdei spekuláció nem erkölcsi kategória, minden adásvétel egyben spekuláció is. Ha valaki a tőzsdén eurót vesz forintért, akkor a forint esésére számít (shortolja), és az euró erősödésére számít (longolja). Ha forintot vesz euróért, akkor pont fordítva van. Tehát a shortolás betiltásához a tőzsdei valutakereskedést is be kellene tiltani. "a neoliberalizmust meg kell végre fékezni": ezzel egyetértek, de a shortolásnak semmi köze a neoliberalizmushoz, és attól tartok, hogy Leslie Mándokinak fogalma sincs a neoliberalizmus mibenlétéről. Ez nem baj, elég lenne, ha jól zenélne.
BőröndÖdön
2020. április 06. 16:26
Gyorsan küldjünk neki újra egy milliárdot....:(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!