„Volt, hogy üresen haladtam végig a busszal” – budapesti buszvezető a Mandinernek

2020. március 30. 08:21

„Két járat között néha tudok beszélgetni pár emberrel, de természetesen csak a járvány a téma. Szinte mindenki pánikol." Kevesebb utas, több maszk, szigorúbb előírások és változó menetrendek – ez a helyzet a budapesti buszokon. Egy buszvezetővel beszélgettünk.

2020. március 30. 08:21
Pálfy Dániel Ábel

Milyen változásokat hozott a buszvezetők életébe a koronavírus-járvány?

Egyelőre az iskolaszüneti menetrend lépett érvénybe, de várhatóan ez hamarosan változni fog, és lehet, hogy még inkább ritkítják a járatokat. De

a túl ritka járatkövetés sem szerencsés, hiszen nagyobb fertőzésveszélyt jelenthet.

Az iskolák bezárásától kezdve a városi járműforgalom drasztikusan megritkult, és jóval kevesebb az utas is. Egyébként ami nehézséget okoz, hogy a menetidő betartása ilyen enyhe utaslétszámnál és gyér forgalom mellett a megállókban várakozásra és lassabb haladásra készteti a buszvezetőt. Ugyanakkor el tudom képzelni, hogy ez sok esetben sajnos annak a néhány utasnak nem érthető, és akár felháborodást is okozhat.

Voltak elbocsátások, vagy önöknek azért megmarad a munkája?

Ez a helyzet mindenkit komoly kihívások elé állít. Én a BKK egyik szolgáltatójánál, a Vt-Arrivánál dolgozom. A mi vezetőségünk napi szinten ad a számunkra tájékoztatást a változásokról. Nem voltak elbocsátások, és azt az információt kaptuk, hogy lesz munkánk a jövőben is. Értékelik, hogy kitartunk. Aki igényli a tehermentesítést, az szabadságot kap, nyilván mindenki érzi a felelősséget az idősebb kollégákért, akik az életkoruk miatt veszélyeztetettebbek. Azt az információt kaptuk, hogy ezen lehetőségekkel a telephelyeink terhelését kiegyenlítik, hogy egyformán jusson munka mindenkinek.

Úgy tudom, szigorították a higiéniai előírásokat is. Milyen konkrét szabályokat hoztak?

A buszokon megszűnt az első ajtós felszállás, és a járműveken történő jegyértékesítés is, de

az utasok nem is jöhetnek a közelünkbe,

hiszen elkerítették az első üléssort, oda most tilos leülni. Emellett előírták számunkra a gyakori kézmosást, kaptunk kézfertőtlenítőt, és hamarosan maszkok is érkeznek. A buszok utasterét minden műszak végén fertőtlenítik. A buszaink utasterét nanotechnológiás kezeléssel, úgynevezett titán-dioxid bevonattal látták el. Ez hosszú távon véd minket, és az egyik, vagy talán jelen pillanatban a legkorszerűbb megoldás. Kémiai reakcióval roncsolja a baktériumokat, vírusokat, és letörölni sem lehet. 

Az interneten sok olyan fotó kering, amelyeken látható, hogy egyes – gyakran idősebb – utasok a tiltás ellenére a vezető közelébe ülnek. Mit tudnak tenni ez ellen?

Láttam ilyen képeket, de én nem tapasztalt ilyesmit. Ha valaki mégis belép az elkerített részre, meg kell állnom, és ha az utas nem tesz eleget a felszólításnak, akár rendőri segítséget is kérhetek. 

Mindenhonnan azt hallani, hogy a nyugdíjasok ugyanúgy közlekednek a városban, mint bármikor. Tényleg így van?

Az elmúlt napokban egyre kevesebben utaztak a járműveken, hétvégén alig volt utas,

volt olyan menetem is, ahol üresen haladtam végig a busszal,

egyetlen ember sem szállt fel. Utaznak nyugdíjasok is, de a megszokottnál azért jóval kevesebben.

Mennyire fegyelmezettek az utasok? Betartják a járványügyi előírásokat? Hordanak maszkot?

Elég vegyes a kép. Annyira nem jellemző, de tegnap voltak fiatalok is, akik csoportosan szálltak fel és egyáltalán nem tartották be egymás között a javasolt biztonságos távolságot. Számomra meglepő módon az utasok és a személyautót vezetők közül viszont nagyon sokan hordanak maszkot.

Hogyan éli meg ezeket a változásokat? Könnyebb, vagy épp nehezebb így a munka?

Örülök a biztonsági előírásoknak, mert ezek minket védenek, de én az a típusú sofőr vagyok, aki szeret – akár csak egy köszönéssel is – kapcsolatot létesíteni az utasaival, és ez most hiányzik. A munkavégzés során nyilván kisebb a terhelés, hiszen nincs akkora utas- és járműforgalom, mint az általában minden vonalon tapasztalható, bármerre is közlekedünk Budapesten. Két járat között

néha tudok beszélgetni pár emberrel, de természetesen csak a járvány a téma.

Szinte mindenki pánikol. Meg szoktam hallgatni a félelmeiket, és általában próbálok valami pozitívat, biztatót mondani, de olyankor mindig elmenekülnek.
 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2020. március 30. 14:35
Szóval, a tömegközlekedést fel kell függeszteni.
MayorAnna
2020. március 30. 14:25
MINDEN! buszsofört inzultáló retket tárgyalás nélkül letöltendő börtönbüntetésre!!! Vessünk véget a bűnözők tobzódásának!!! Szemléltető példa, mire gondolok: https://kuruc.info/r/35/210207/
illiberator
2020. március 30. 08:42
"Néha tudok beszélgetni pár emberrel.... ." Remélem csak a hangosan beszélőn keresztül!
darázs
2020. március 30. 08:41
a parkolási díjakat úgyis beszedjük
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!