Orbán Balázs: Az nem populizmus, ha valaki teljesíti az ígéretét

2020. február 10. 11:59

Nyilvánvaló, hogy a konferencia résztvevői modellként tekintenek Magyarországra – jelentette ki a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.

2020. február 10. 11:59

Rómában nemzeti konzervatív konferenciát tartottak a napokban, amelyen Orbán Viktor is meghívott vendég volt (és ami után az európai jobboldal vezetőjeként aposztrofálta őt a The Guardian). A tanulságokat levonva Orbán Balázs a Hír TV Nyolcas című műsorában elmondta: nem csak a nyugati világban, hanem azon túl a nemzeti konzervatív politizálás egyik modellje jelenleg a magyar kormány politikája. Hozzátette: Rómának „az üzenete az volt, hogy az egész jobboldalnak ki kell állnia a saját értékei mellett”.

Egy műsorvezetői közbevetésre, hogy miszerint ezekben az értékekben elbizonytalanodás van, Orbán Balázs úgy fogalmazott, a „nulladik feladat újradefiniálni ennek az oldalnak a saját értékeit”, ebben a magyarok jó állnak, hiszen kifejezetten 21. századi a patrióta-nemzeti gondolkodásmód, és a zsidó-keresztény kulturális alap, hiszen „ezen keresztül szerveződik a kultúránk, a társadalmunk, de még a gazdasági rendszerünk is”. Hozzátette még a migráció problémáját, az Európa jövője feletti aggódást, és azt, hogy a nyugati liberális demokrácia győzelme egy új totalitárius gondolat születését eredményezte.

A Nyugat alkonyával kapcsolatban megjegyezte: volt paradigmaváltás már olyan, amikor a Nyugat saját „hajánál fogva” mentette ki magát, ezért temetni nem kell, csupán arra kellene hogy rájöjjön, hogy „az az irány, ami az elmúlt évtizedekben kialakult a liberális demokráciával összefüggésben, az nem tartható”, mert az paradox módon nem a szabadságra épül, hanem az elnyomásra, ami végső soron a nyugati világ struktúrájának szétesését okozza Orbán Balázs szerint.

Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy sikerült-e az illiberális demokráciának újabb híveket szereznie, azt válaszolta: magával az illiberális kifejezéssel kapcsolatos megértés sokkal nagyobb lett a tapasztalata szerint. De azért még mindig keresik a kifejezéseket, hogy hogyan illessék a mostani helyzetet – tette hozzá. Kijelentette: ez lehet akár posztliberalizmus, akár kereszténydemokrácia, minden vektor ugyanabba az irányba mutat. Szerinte az viszont „nem lehet populizmus, hogy valaki ígér valamit, és azt megcsinálja”. A kormányzásra vonatkozóan arra is felhívta a figyelmet, hogy hiába van valakinek igaza, jó kormányzás nélkül ebben a műfajban ettől még nem osztanak győzelmi plakettet.

(Mandiner)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szeekely
2020. február 11. 00:04
Az illiberalis szo ezer sebbol verzik. Az a baja, mint az antifasiszta kifejezesnek, csak azt mondja meg, mi ellen iranyul, de hogy mit akar, azt nem. Ezert is vonzza a radikalizmust. Mind az antifa, mind pedig az illib radikalizmus szelsoseg, amit az emberek igyekeznek kikerulni. Mint az utcan egymassal hajbakapo es verekedo egyedeket. Amikor Orban Viktor bevezette az illiberalis szot, annak hianypotlo funkcioja volt. Arra utalt, hogy az uralkodo koreszmennyel szembe is lehet szallni. De ez meg a migrans-ozon elott volt. Azota vilagossa valt, hogy ennel kifinomultabb szavakkal jobban ki lehet fejezni a valosagot es a politikai szandekot egyarant.
vendelin
2020. február 10. 14:21
Populizmus az, ha valaki választást nyer... Az "európai demokraták" mindent megtesznek, hogy az Orbán Balázs által vázolt módon ne váljanak populistává: véletlen sem teljesítik az ígéreteiket.
balbako_
2020. február 10. 14:08
A ballib oldal varázsszavakkal operál sok helyütt sikerrel. Ilyen a populizmus ami jelentése szerint : népszerű a nép többségi akaratával összhangban tett erőfeszítés. Aztán addig fúrták faragták gyalulták liberálisék, amíg ez lett belőle: a populizmus megtévesztés, megvalósíthatatlan ígérethalmaz hangoztatása, olyan szöveg, amit szívesen hallanak a választók, de a - többnyire hataloméhes - politikusok nem veszik komolyan, választási kampányfogásnak tekintik. A populizmus árát a félrevezetett választók fizetik meg. Látható, hogy pont fordított értelmet adtak önkényesen egy pozitív fogalomnak és csakis ebben az értelemben hajlandók használni. De ez pont olyan értelmetlen semmitmondó, mint az emberarcú szocializmus, vagy az európai demokrácia mint európai érték. Duma!
luzitanxaver
2020. február 10. 12:56
Mindennél többet elmond, hogy ilyen és hasonló dolgokat kell kimondani nap mint nap.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!