HVG: Rendhagyó módon áramlik a frakciópénz Gyurcsány bizalmasaihoz

2020. február 17. 13:48

A frakció pénzköltése körül több furcsaságot talált a HVG, amely az Országgyűlési Hivatalból kikért adatok alapján állapította meg azt is, hogy sok pénzt kapnak ismeretlen magánszemélyek is, nem csak a pártelnök volt bizalmasai, vagy miniszterei.

2020. február 17. 13:48

A Gyurcsány-kormány idejéből ismert két régi bizalmas, Dessewffy Tibor és Ficsor Ádám érdekeltségeit hizlalta leginkább az elmúlt másfél évben a DK-képviselőcsoportja, ezek körül is jócskán találni furcsaságokat – állapította meg a hétfőn a HVG online cikke. Ugyanis – mint írják – a 9 fős DK-s képviselőcsoport 164 szerződéssel megközelítőleg 240 millió forintot költött húsz hónap alatt. Azért csak „megközelítőleg”, mert – erre külön felhívják a figyelmet – a frakciótól az elszámolást ugyanis annyi hibával és olyan kaotikus formában kapták meg, hogy abból nem tudtak „pontos összeget számítani”. A témának egy külön kis keretes írást szenteltek a cikkükben. Azt is megállapítják: ugyan számszerűleg sokkal kevesebbet költöttek a Demokratikus Koalíciói képviselői, mint a Jobbik, az MSZP és KDNP frakciói, azonban a törvényben meghirdetett keret tetemes része jutott Gyurcsány Ferencéknél is a pártközpont, és a pártelnök bizalmasai közelébe.

És hogy mire költötték a képviselői javadalmazás tízszeresének többszörösét? A hvg szerint a kapott listában egymással párhuzamos feladatokra például három olyan vállalkozás kapott kiugró összegű megbízást, amelyek közvetve vagy közvetlenül kötődnek a DK-elnök régi barátjához-harcostársához, volt kommunikációs tanácsadójához, az ELTE Digitális Szociológia Kutatóközpontját vezető Dessewffy Tiborhoz.

Az egyik ilyen a Big Data Analytics Kft – amiről már írt a Mandiner –  amelyben Dessewfy 2005 óta tulajdonos-ügyvezető, és amely korábban Demos Magyarország néven volt jelen. Ez ugyanaz a Demos, amely még Gyurcsány Ferenc kormányzása idején a baloldal egyfajta think tankjeként, az akkor még MSZP-s volt kormányfő ideológiai támaszaként működött – állapította meg a HVG. Mint írják, a cég 2019 márciusa és júniusa között – vagyis nagyjából az EP-választási kampány idején – négy hónapra 32,9 millió, tehát havi közel nyolcmillió forintért szerződött a képviselőcsoporttal. A feladata pedig csak egy volt: a DK országgyűlési képviselőinek közösségi médiában, különösen a Facebookon történő megjelenésének, valamint közösségi média-tartalmainak koordinálása, e tartalmak gyártása, illetve stratégiai tanácsadás és gyakorlati segítségnyújtás a politikai üzenetek választókhoz való eljuttatásában, beleértve az üzenetek Facebookon történő eljuttatásának lebonyolítását.

Aki mellett Gyurcsány tanúskodott

Majdnem ugyanerre a 2019 elejétől júniusáig tartó időszakra szólt az SGP Analytics Kft megbízása is, 38,5 millió forintért. A cég feladata részben átfedi, részben kiegészíti a Big Datáét, hiszen feladata a képviselői munkát népszerűsítő socialmedia tanácsadás, socialmedia stratégia kialakítása, tartalmakra ötletek generálása, socialmedia analitika és elemzés, socialmedia listening – új socialmedia trendek figyelése és elérések optimalizálása, socialmedia hirdetési tanácsadás, illetve hirdetések kezelése és lebonyolítása. Ez is a hírhedt magyarországi offshore-paradicsomba, Újlengyelbe van bejegyezve, tulajdonos-ügyvezetője a kft. 2019-es név- és tulajdonosváltásáig az a Suga Gábor Patrik volt, akinek másik cége, az ugyanezen címre bejegyzett Marketing and Analytics Kft. (M&A Kft.) 2019 júliusa és decembere között 25,3 millió forintért szintén nemhogy hasonló, hanem teljesen azonos feladatokra szerződött a DK-frakcióval a HVG szerint. Sőt, tavaly decemberben egy újabb, ez év januárjától júniusig szóló megbízást is kötött a balliberális párt a céggel, az eddigieknél is magasabb összegért, 43,1 millió forintért.

Azonban a HVG szerint nem a M&A Kft. ügyvezető-tulajdonosa, a fiatal kora ellenére már egész cégbirodalmat igazgató miskolci Suga Gábor Patrik az igazán fontos szereplő a DK-hoz köthető cégek történetében Dessewffy Tibor mellett, hanem Ficsor Ádám, Gyurcsány egykori kabinetfőnöke, akinek a Marketing and Analytics Kft.-vel azonos címen működő másik cégben, a Smart Data Solutions Kft.-ben volt tulajdonos. Róla a HVG ugyanis azt írja: a 2009-ben titokminiszterré is kinevezett Ficsor (akinek az esküvői tanúja Gyurcsány volt) egy 2016 októberében a Big Data Analytics alkalmazottja volt.

A Big Data, a Marketing and Analytics és az SGP Analytics hármasának összességében csak 2019 végéig közel 100 millió forintot fizetett ki a DK-frakció. De úgy tűnik, ez az összeg megérte, mivel az őszi választásokon a DK (és az ellenzék) a Facebookon toronymagasan megverte a kormánypártokat az Átlátszó elemzése szerint, amely szerint a siker egy bizonyos, a közösségimédia-felhasználók adataira politikai kampányfegyvereket építő Datadat cégcsoportnak volt köszönhető.

A fentiek után talán nem meglepő a HVG szerint, hogy a Datadat Professional Kft. ügyvezetője és egyik tulajdonosa Ficsor Ádám, de tulajdonos benne Dessewffy Tibor, sőt, Ebit Consulting nevű cégén keresztül Bajnai Gordon is. Rajtuk kívül még egy magánszemélynek is jutott a frakciómilliókból (1 980 ezer forint számszerűleg), de őt – ahogy a Jobbik adatainál is kiderült – az „Országgyűlés Hivatalának GDPR-értelmezése miatt egyelőre” nem nevezhette meg a cikk.

Furcsa rendezvények

A céges megbízások negyedik nagy és – konkrétan is – pártközeli kedvezményezettje a HVG szerint a DÉKÁ Rendezvény Kft, amely a Demokratikus Koalíció saját, a pártirodáival azonos székhelyen működő cége. A szerződések furcsasága a portál szerint az, hogy másfél éve havonta más-más teljesítésről ad lesz számlát: amíg egyik hónapban a DK-s képviselők munkáját segítő sajtókommunikációért volt felelős a cég, addig a következőben már a képviselők fogadóóráinak szervezéséért, majd a képviselők média megjelenéseinek figyeléséért és annak összefoglalójáért, vagy éppen „MESSENGER-TALÁLKOZÓ” keretében szervezett képviselői vagy akár karitatív programok szervezéséért is. Ezt a szerteágazó tevékenységet, így a sokféle és majdnem kéttucat képviselőt érintő feladatot – és mindemellett a párt egyik fontos bevételi forrásának, a „Feri Special Edition”-pólókkal hasító DK-webshop üzemeltetését – az aktuális cégjegyzék szerint csupán 1 fő végzi, az ügyvezető Balogh Andrea, akiről semmit sem tudott meg az interneten a HVG. Így azonban papíron szép eredmény az a nettó 25,5 mllió, amit a frakció fizetett ki a DÉKÁ-nak 18 hónap alatt, de a 2018-as 44 milliós árbevétellel sem kell szégyenkeznie.

Minden DK-s ügyvédje

A HVG hétfőn megjelent összeállítása szerint szintén jól jár a frakciós pénzekkel a DK EP-választási listájának tavalyi szimbolikus, utolsó helyén szereplő, októberben függetlenként szombathelyi önkormányzati képviselővé választott Czeglédy Csaba, akinek ügyvédi irodáját 2018 augusztusától folyamatosan foglalkoztatja jogi tanácsadás, jogszabályok véleményezése, állampolgári panaszok intézése, önálló indítványok és beadványok készítése jogcímen a képviselőcsoport.

Sőt ősz óta még jobban, hiszen az önkormányzati választási sikerek óta a két fővárosi DK-s polgármestertől is megbízást kapó egykori MSZP-s politikus irodája havi 700-700 ezer forint+áfás díjazásért dolgozik. Ezen felül kapja a frakció exkluzív jogi képviselését: amíg más képviselőcsoportoknak hat-hét, vagy még több jogi tanácsadó dolgozik, a DK-nál Czeglédyé a frakció egyetlen jogi feladatokra szóló, eddig összesen 11,9 milliós megbízása is a HVG által megkapott adatok alapján.

A HVG anyagának leglényegesebb része azonban csak most következik: a cikk szerint a DK-nak is megvan a maga sajátos, egyedi módszere a jól fizető megbízások kiosztására, hiszen a kifizetések tetemes része – bő harmada – ment olyan, mindig egy hónapra és egymillió forintról szóló szerződésekre, amelynek ismeretlen – azaz magánszemély – megbízottja egy-egy konkrét, de mindig más törvényjavaslathoz kapcsolódva tart szakmai felkészítést a képviselőknek.

Mint írják, összesen 52 ilyen megbízás között megtalálható az Országgyűlés összes, eddig tárgyalt törvényjavaslata a családvédelmi akcióterv bevezetéséhez szükséges módosításoktól a mező- és erdőgazdasági földek forgalmával összefüggő javaslatokig bezárólag. Hogy az 52 darab, összesen 52 millió forint értékű megbízási díjat ugyanannak az embernek fizették-e ki minden hónapban, vagy mindig másnak, az a kitakart magánszemélynevek miatt sajnos nem tudhatta meg a portál (és így a Mandiner olvasói sem), sem az Országgyűlés Hivatalától, sem a DK-tól. Ír még a HVG arról is, hogy Kálmán Olga cége tavaly szeptembertől decemberig havi 509 ezer forint + áfáért adott kommunikációs tanácsokat. De feltűnik neve két volt popzenésznek, a volt Pa-Dö-Dö mögött álló Lang Györgyi és Falusi Mariann cége közel 25 millió forint bevételez jutott a központi költségvetésből a DK-frakcióján keresztül. Beszámol még egy jelentősebb tételről a HVG a DK kapcsán: a DK 2018 szeptemberi, „Ellenállás” nevű – a portál szerint „felettébb kínos” tüntetéssorozatához bérelt rendezvénytechnika rendezvénytechnika nettó 2,5 millióba került, és ezt is a frakció büdzséjét terhelte, a hvg.hu szerint érthetetlen módon.

(Mandiner)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
linkeloe
2020. február 17. 15:52
Mennyibe kerülhetett a gyúlékony anyag Teréz krt.-i pártirodához???
Berecskereki
2020. február 17. 15:39
Abban sem vagyok biztos, hogy ezek nem kamu számlák és egy része visszakerül a "feladóhoz" a zöld páncélszekrénybe, vagy a "simor pénztárcába" jövőbeni befektetésként.
Google
2020. február 17. 14:56
Valahogy meg kell szerettetniuk magukat a DaKosoknak, ingyen senki nem kompromittalna magat veluk. Csak penzert, nagyon sok penzert...
Nehidd El
2020. február 17. 14:32
"a Demokratikus Koalíció képviselőcsoportja 164 szerződéssel megközelítőleg 240 millió forintot költött húsz hónap alatt" Hja kérem, a demokrácia pénzbe kerül. A rendőrök sem ingyen lőtték ki a demonstrálók szemét Gyurcsány idejében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!