A szabadságharc zsidó hőseire emlékeztek Budapesten

2018. március 15. 15:45

A zsidók a magyarokkal együtt harcoltak 1848-ban, és együtt fizették meg velük a szabadság árát – mondta Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke Budapesten, a Kozma utcai zsidó temetőben, a forradalomban hősi halált halt honvédek sírkövénél.

2018. március 15. 15:45

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc magyar zsidó hőseire emlékeztek csütörtökön Budapesten, a Kozma utcai zsidó temetőben, a forradalomban hősi halált halt honvédek sírkövénél.

Frölich Róbert országos főrabbi emlékbeszédében kiemelte: a zsidó közösség és a magyar nemzet szabadságáért küzdő '48-as zsidó hősöknek köszönhető, hogy a közösség tagjai ma ünnepelhetnek, hogy egy szabad hazában, megkülönböztetés nélkül élhetnek és nevelhetik fel gyermekeiket. 

Úgy fogalmazott: „ők küzdöttek helyettünk is”, és az ő álmaik a mi életünkben és gyermekeink életében válnak valóra.

Frölich Róbert kitért arra: a Kossuth Lajos csapataihoz csatlakozó zsidók nemcsak a magyar nemzet szabadságát, hanem a magyarországi zsidók teljes egyenjogúságát és vallásszabadságát is remélték a forradalom győzelmétől. 

De volt ennél mélyebb oka is annak, hogy csatlakoztak a forradalomhoz: a bibliai parancs, amely azt mondja, „keressétek annak a városnak a békéjét, ahova száműzettetek, és imádkozzatok érette az Istenhez, mert ha annak békéje van, csak akkor van nektek békétek”.

A zsidók „békét akartak a nemzetnek és önmaguknak, és ha ezt a békét nem lehetett máshogy elérni, csak fegyverrel, akkor fegyvert ragadtak” – fogalmazott a főrabbi. 

Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke felidézte: a 19. században a zsidóknak nem voltak a magyarokéval egyenlő állampolgári jogaik, mégis, megelőlegezve a hazafiságot, részt kértek és vállaltak a magyar szabadságért vívott harcban. 

A szabadságharc leverése után pedig a magyarokkal együtt fizették meg a rövid ideig tartó szabadság árát. Sőt, a megkülönböztetés jeleként Haynau a zsidó közösségre külön hadisarcot vetett ki – jegyezte meg.

Ács Tamás szólt arról, a zsidóság forradalomban betöltött szerepe hozzájárult ahhoz, hogy az 1867-es kiegyezés után egyenjogúságot kapott a közösség, az 1895. évi 42. törvény pedig az izraelita vallás egyenjogúságát is megadta. E törvények alapozták meg a magyar zsidóság aranykorát, amely az első világháború végéig tartott – mondta a BZSH elnöke. 

Totha Péter Joel tábori főrabbi elmondta: a forradalom a magyar honvédség születésének dátuma is, létrehozása abból a felismerésből fakadt, hogy „a közös szabadságot közösen kell megvédenünk, és ez minden polgár feladata és kötelessége”. A zsidó hősök sírja is erre a kötelességre emlékeztet - tette hozzá.

(MTI)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2018. március 16. 01:31
Igaza van Arma Gedeonnak, hogy a 48-as forradalmi hullám sötét lukból bújt elő, pl http://kitalaltujkor.blogspot.hu/2013/03/1848-rombolo-geniuszai-petofi-marx.html Nem is csoda, hogy erre a sötét, gonosz szellemi hullámra sok zsidó felült http://kitalaltujkor.blogspot.hu/2015/05/1848-nepek-zsido-tavasza-e-michael-jones.html Amúgy meg ómigránsok, Soros!
Rugo
2018. március 15. 18:02
"....vallásuk politikai institúció, theokráciai alapokra fektetve, amely a fennálló országlási rendszerrel politikailag egybehangzásba nem hozható." (Kossuth Lajos) Változott valami azóta a vallásukban?
Rugo
2018. március 15. 17:36
Nagy mesemondók. A zsidó szabadságharcos veteránok száma a Kiegyezés után kezdett el drámaian nőni.
Pelikánkutyája
2018. március 15. 16:50
„keressétek annak a városnak a békéjét, ahova száműzettetek, és imádkozzatok érette az Istenhez, mert ha annak békéje van, csak akkor van nektek békétek”. Ezt mondjátok meg Szanyi Tibornak, Konrád Györgynek, Heller Ágnesnek és társaiknak. Továbbá az MSZMP Mazsihisz tagozatának, az SZdSZ-árváknak... (Nekik ugyanis jól jönne ma is egy kis antiszemitizmus.) A ti áldozataink a mi áldozataink is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!