Területi autonómiáért tüntettek Székelyföld-szerte

2017. október 29. 18:05

Sepsiszentgyörgyön Izsák Balázs SZNT-elnök székely és katalán zászló mellett követelte Székelyföld területi autonómiáját. A székelyek a kedvezőtlen időjárással dacolva tüntettek Székelyföld-szerte.

2017. október 29. 18:05

A viharos széllel és esővel dacolva tüntettek vasárnap este Székelyföld-szerte a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) felhívására a térség területi autonómiájáért. A sepsiszentgyörgyi turul szobor előtti téren a tüntetés szervezői mécsesekből rakták ki Székelyföld körvonalát, és többen fáklyát gyújtottak, de a viharos szél, és a sűrű eső eloltotta a nyílt lángokat. 

A sepsiszentgyörgyi helyszínen Izsák Balázs SZNT-elnök székely és katalán zászló mellett olvasta fel a tüntetés kiáltványát, amely valamennyi tüntetési helyszínen elhangzott. 

A dokumentum szerint Európában „megmozdult a föld”, egyre több régió, vagy önálló állammal nem rendelkező közösség fejezi ki az önrendelkezés iránti akaratát. „Legyen szó akár függetlenségről, akár államon belüli önrendelkezésről, a nemzetközi közösségnek felül kell vizsgálnia az önrendelkezési jog merev és elavult értelmezését, amely szerint ez a jog kizárólag csak az államok népességét illeti meg” – olvasható a dokumentumban.

(MTI)

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajkakutyus
2017. október 30. 07:02
Az erdélyi magyarok a katalánokhoz képest a nullán állnak. De a románoktól akár egy kultúrális autonómiát kiharcolni kizárt. Ezt Orbán elérhette volna, de elmulasztotta.
SonGoku nagyfaterja
2017. október 29. 23:39
Kibaszott románok megint nem bírnak nyugton maradni!
Cezar
2017. október 29. 22:40
Kezdődik...
békalepcse
2017. október 29. 22:39
Drábik Trianonról; https://www.youtube.com/watch?v=s99pz7nVbJs
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!