Igazodik a CEU a magyar jogszabályokhoz

2017. október 03. 21:22

A CEU megállapodást kötött egy New York-i egyetemmel, hogy a tengerentúlon is folytathasson oktatási tevékenységet. Ez biztosíthatja a hazai működésének folytatását is az új jogszabályok szerint.

2017. október 03. 21:22

A Közép-Európai Egyetem (CEU) megállapodást kötött a New York-i Bard College-dzsal, hogy oktatási tevékenységet folytathasson New York államban - tájékoztatta az intézmény kedden az MTI-t. Közleményükben azt írták: az elmúlt hónapokban tárgyalások folytak New York állam és a magyar kormány között a CEU budapesti jövőjéről. 

A CEU „szándékosan tartózkodott a nyilatkozatoktól”, hogy elősegítse a tárgyalások sikerét – tették hozzá. A CEU nem vesz részt a tárgyalásokon, arról értesült azonban, hogy azok „megteremtették a megegyezés alapját”– olvasható a közleményben. Kiemelték: várják, hogy a kormány aláírja, és a parlament ratifikálja a New York állammal kötendő megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy a CEU tovább működjön Budapesten, ami mindig is az intézmény célja volt.

Az eredmények alapján a CEU egyetértési megállapodást írt alá az intézménnyel több évtizede szoros partneri kapcsolatot ápoló Bard College-dzsal, azért, hogy az egyetem oktatási tevékenységet folytathasson New York államban. Abban bíznak, hogy ez a megállapodás, amely nem zárja ki a hasonló jövőbeli együttműködéseket más New York-i intézményekkel, a helyzet gyors megoldásának alapját jelentheti, ahogy fogalmaztak.

Palkovics László oktatási államtitkár szeptember 20-án az Országgyűlésben azt mondta, Maryland állammal szakmai alapon folyt a tárgyalás, és abszolút szakmai alapon tárgyalnak New York állammal is, ebben „nincs politikai rész”. Hozzátette: New York állammal a tárgyalások tartanak, és véleménye szerint azok hamarosan lezárulnak. 

„Ha a CEU teljesíti a feltételeket, akkor ezt a megállapodást is aláírják” – mondta.

A felsőoktatási törvény áprilisban elfogadott módosítása arról rendelkezik, hogy a jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A külföldi felsőoktatási intézménynek a székhely szerinti országban működő, államilag elismert felsőoktatási intézménynek kell lennie. Az itt folytatni kívánt képzésnek és oklevélnek államilag elismert felsőfokú fokozatot adó képzésnek kell minősülnie.

(MTI)

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2017. október 04. 10:34
Elült a vihar. Az új nemzedék első próbálkozása volt "A nyitott társadalom " első termékének a felsőoktatás Soros módszereinek adoptálása és továbbfejlesztése az EURÓPAI EGYESÜLT ÁLLAMOK létrejöttéhez. Csak tiszta forrásból-TISZTA JÖVEDELMET reméltek/remélnek belőle-momentán...Ez a HAJÓ ELÚSZOTT A HATVANNÉGY FOGÚ MÁRTON ÉS A FEGYŐR " FORRÓ ŐSZ-"fedőnevű pre-revoljucíja programjának kínálatából.
puszika
2017. október 04. 10:29
Honjaim!! A Hvg a Propeller............. savanyú pofával magyarázza a védhetetlent.Olyan szóvirágok nyílnak mit firkászok csak nagy erőlködésükben alkalmaznak. És nem veszik észre hogy már a tősgyökeres olvasótábor is fennhangon röhög rajtuk!
Anti Komcsi
2017. október 04. 10:05
Tehát a CEU is belátta, hogy a magyar törvények alól nem lehet erőszakkal és fenyegetésekkel kibújni.
noMores
2017. október 04. 08:19
Na most mi lesz? Indul a birkamenet a ceu bezarasaert? Szar lehet most az agyhalott fideszeseknek:(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!