Az igazi Európa és a Tév-Európa: kiáltványt tettek közzé európai konzervatív gondolkodók

2017. október 07. 19:24

Az igazi Európa és a Tév-Európa – magyarul ezzel címmel jelent európai konzervatív gondolkodók egy csoportjának kiáltványa. A szerzők arra szólítják fel Európa népeit, hogy találjanak vissza gyökereikhez és őrizzék meg a nagyszerű európai hagyományt, és értékeljék az európai géniuszt. Az aláírók között ott található Lánczi Andrásnak, a Corvinus rektorának és Roger Scrutonnak a neve is.

2017. október 07. 19:24

Az igazi Európa és a Tév-Európa – magyarul ezzel címmel jelent európai konzervatív gondolkodók egy csoportjának kiáltványa. Az aláírók között ott található Lánczi Andrásnak, a Corvinus rektorának és az ismert angol konzervatív filozófusnak, Roger Scrutonnak a neve is. 

Mint a Mandiner számára megküldött, kiáltványt kísérő közlemény írja: 2017 májusában konzervatív kutatók és értelmiségiek egy csoportja találkozott Párizsban. A találkozóra az Európáért való közös aggódásuk késztette őket. Európa szerintük ugyanis eltékozolja nagyszerű civilizációs örökségét. 

Olvassa el a kiáltványt: Az igazi Európa és Tév-Európa

A párizsi találkozó résztvevői ugyanakkor nem pusztán aggódásuknak akartak hangot adni, s céljuk nem az volt, hogy a „nyugat hanyatlása” felett busongjanak. Inkább pozitív, megerősítő jellegű nyilatkozatot szerettek volna tenni, ezért az „igazi Európa” iránti elkötelezettségüket is hangsúlyozzák. 

A kiáltvány végül a lepantói csata évfordulóján, október 7-én jelent meg. A lepantói csatát 1571. október 7-én vívta az egyesült keresztény flotta az Oszmán Birodalom hajóhadával a Jón-tengeren, a mai Görögországhoz tartozó Patraszi-öbölben. Az ütközetett a keresztények nyerték meg, ezzel megroppantva a törökök hatalmát. 

Olvassa el ezt is: Meg kell kérdőjelezni a modernitás dogmáit – Lánczi András a Mandinernek

A párizsi kiáltvány angol címe nem azonos a magyarral: „Egy olyan Európa, amiben hinni tudunk”. A nyilatkozat Európa nagyszerűségének elismerésére hív fel, és arra kéri Európa népeit, hogy cselekvő módon állítsák helyre mindazt, ami az európai hagyomány legjava.

A kiáltványt kilenc európai nyelven tették eddig közzé annak honlapján: csehül, németül, angolul, spanyolul, franciául, olaszul, magyarul, hollandul és lengyelül. A aláírók többsége valamely keresztény felekezethez tartozik, hisz az állami szuverenitásban és a nemzetek fontosságában, valamint liberális-konzervatívnak vagy konzervatívnak tartja magát.

Olvassa el ezt is: Ki menne ma csatába Európáért?

Az aláírók Lánczi András és Roger Scruton mellett (vele készült interjúnkat itt olvashatják): Philippe Bénéton francia politológusprofesszor, a Harvard volt tanára; Rémi Brague, az egyik legismertebb kortárs francia filozófus, a Sorbonne volt professzora; Chantal Delsol, úgyszintén francia filozófus, a Hannah Arendt Intézet alapítója; Roman Joch cseh politológus, akivel a Mandiner nemrég készített interjút; Ryszard Legutko lengyel filozófus, a Jagelló Egyetem tanára, az Európai Parlament képviselője a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) színeiben, akinek nemrég jelent meg angolul a demokrácia démonáról szóló kötete, és akivel úgyszintén a nyáron készítettünk interjút; a német Robert Spaemann, az egyik legismertebb és legtekintélyesebb kortárs morálfilozófus; Bart Jan Spruyt holland történész-újságíró, a holland Edmund Burke Alapítvány alapítója; és a belgiumi flamand Matthias Storme jogászprofesszor. 

Kapcsolódó cikkeink:

Magyarország biztos hely a bizonytalan világban – Roger Scruton a Mandinernek

Roman Joch: A cseh jobboldal támogatja Magyarországot

Ryszard Legutko: Orbán nélkül rosszabb volna az európai politika

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vén Csataló
2017. október 08. 20:18
Meg kell állítani a nagyravágyó középszerűség lázadását! Meg kell állítani az őrületet! Különben végünk.
duzur
2017. október 08. 13:05
Engem itt mindennek lehordanak amikor a korlátlan gazdasági növekedés mantráját ellenzem és nem gondolom, hogy csak annak szabad létezni akinek megfelelö munkahely jut. Ez egyre kevésbé fog megadatni. De pld az se helyes szerintem, ha nem kivánt gyerekek megszületését is elrendelik (a lengyelek?), tudván, hogy az ilyen magzatok már a terhesség alatt se kapják meg azt a törödést ami annyira fontos és kihat a késöbbiekre is. Az abortusz, egy kínos beavatkozás és mindent el kell követni, hogy ne kerüljön sor rá. De nem tiltó rendeletekkel. És természetesen ellenzek minden túlzást és fanatizmust, amitöl viszont a konzervativizmus se mentes...
catalina9
2017. október 08. 12:07
Az igazi Európa és a Tév-Európa: kiáltványt tettek közzé európai konzervatív gondolkodók" hát elég sokáig gondolkodtak....késtek vagy 60 évet.
korona
2017. október 08. 06:52
A mi Európa a FRANKFURTI ISKOLA sikere. Győztek a zsidók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!