Kutatás: a hunok is lehetnek a magyarok ősei

2017. szeptember 26. 16:24

Érdekes adatokra világít rá a Szegedi Tudományegyetem kutatása a honfoglaló magyarok genetikájával kapcsolatban: szerintük nem zárható ki, hogy a magyarok valóban a hunok leszármazottai, és lehetséges az is, hogy a korábban itt élő avarok is beszéltek már magyarul.

2017. szeptember 26. 16:24

Rendhagyó, a magyar őstörténettel kapcsolatos interjú jelent meg a HVG-n Török Tiborral, aki a Szegedi Tudományegyetem Genetikai Tanszékén kutatja a honfoglalók genetikáját. Kutatásában, melyben DNS alapján próbálta rekonstruálni a magyarok eredetét, sok érdekes részletre derült fény.

Az egyetem genetikai kutatásai megállapították, hogy csupán a magyar népesség százaléka hordozza az ázsiai eredet jegyeit, a többi 96 százalék európainak tekinthető – ám ez az 4 százalékos arány térségünkben még mindig a legmagasabb, mely a hun és avar beáramlásra vezethető vissza. Ami a honfoglaló magyarokat illeti, köztük 30-40 százalék ázsiai eredetű összetevőt találtak Török Tiborék, a honfoglalók pedig 10 százaléban járulhattak hozzá a mai magyarság genetikai arculatához.

A kutatás olyan érdekességre is rávilágított, hogy hun gének is keveredhettek az ősmagyarok DNS-ébe:

vagyis a magyarok genetikájában megfigyelhető ázsiai komponens akár a hunoktól, a szkítáktól, az avaroktól, vagy a finnugoroktól is származhatott.

Törökék szerint megbukott az a mai tudományban gyakran hangoztatott állítás is, miszerint a nyelvi rokonság független lehetne a genetikaitól.

Nem lehet ugyanakkor azt sem kizárni, hogy az előttünk már itt élő népek nyelve volt a magyar, és nem a honfoglalók beszélték azt. Ahogyan Török Tibor fogalmaz, határozottan nem állítható, hogy már az itt élő avarok is beszéltek magyarul, ám ez a forgatókönyv egy helytálló és erős hipotézis lehet. Eszerint lehetséges, hogy az avarkor népessége jöhet számításba a magyar nyelv hordozójaként. 


A teljes interjút az alábbi linken olvashatják el.

Partos Bence írását a magyarság témájában pedig itt találhatják meg.

Összesen 388 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2017. október 01. 18:41
"is" "lehetnek" Mennyibe került ez nekünk Safranek?
Einar
2017. szeptember 30. 01:18
Ez egy nagyon alapos és nagyszabású tudományos elemzés volt, korábban még nem volt ilyen. Az eredményeit nem lehet majd figyelmen kívül hagyni. Végre a tudományos életben is paradigmaváltás várható a magyar őstörténet terén, mert a teljes lakosság népvándorlására semmi régészeti bizonyíték nincs, viszont a kisszámú katonai elit elméletet ragyogóan igazolja, amire ráadásul számtalan példa volt már: rokon népek, a hunok is ezt tették, a kunok is így telepedtek le és nem csak Magyarországon. Havasalföldet és Moldvát kunok alapították, Bulgáriát onogur-bolgárok. A finnugor elmélet ezzel nagy pofont kapott, mert e-szerint nem hozhatták újdonságként a honfoglalók a nyelvet, viszont a népnevet igen. Magyarul, a magyart... Ez pedig azt jelenti, hogy egy nyelvet beszélt az avar őslakosság és a hódító...
smarton
2017. szeptember 28. 06:43
Azért ennél a genetikai kutatásnál jóval többet árulnak el a levéltárak. Ez a faszi azt a "tudományt" támasztja alá, hogy magyar tulajdonképpen nem is van, mert mi a magyar? Választ halványan sem ad.
Gregorius
2017. szeptember 27. 19:19
Érdekes...Engem megerősít a László Gyula féle kettős honfoglalás elméletében. Szerinte a második hullámban a hatszázas években érkező avarok között nagyrészt magyarok lehettek, (de nem kizárt a hun néptöredékek jelenléte sem.) A Birodalmukat Nagy Károly győzte le a 800-s évek elején, azaz viszonylag rövid idő telt el a 896-s honfoglalásig, addig simán megmaradhattak. A közvetlen hun leszármazást szerintem a túl nagy időbeli távolság zárja ki, ráadásul ismert az, hogy ezt a területet a hunokkal szövetséges germán törzsek pl. longobárdok, osztrogótok foglalták el, akiket később az avarok szorítottak tovább Európa belső részei felé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!