Lex CEU: a Velencei Bizottságot győzködte a kormány

2017. július 03. 09:09

A Velencei Bizottság pénteken Budapestre érkezett küldöttségével tárgyalt a kormány a lex CEU ügyében. A bizottság célja az volt, hogy tájékozódjon, mielőtt véleményt mond a törvénymódosításról. A bizottság véleménye Brüsszel és a magyar kormány számára is fontos.

2017. július 03. 09:09

Pénteken Budapestre érkezett az Európa Tanács alkotmányjogi tanácsadó testülete, a Velencei Bizottság küldöttsége, hogy találkozzon a magyar kormány, valamint a Közép-európai Egyetem képviselőivel – írja a Magyar Nemzet

A küldöttség Palkovics László oktatási államtitkárral és Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkárral tárgyalt. A tárgyalás során a magyar fél igyekezett bizonyítani, hogy a törvényi változtatások nem érintik hátrányosan a demokratikus jogokat.

A tárgyalás azért jelentős, mert Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban úgy tájékoztatott: amint a Velencei Bizottság határozatot hoz a lex CEU-ról, annak javaslatait figyelembe veszik, ez pedig akár a jogszabály módosítását is eredményezheti. A bizottsági látogatás ráadásul befolyással van az Európai Bizottság magyar kormánnyal szemben indított kötelezettségszegési eljárásra is. 

A felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatos állásfoglalás csak októberben várható az alkotmányjogi testület részéről. Ez a CEU számára azonban aggasztóan késői időpont, ekkora ugyanis már rég toborozniuk kellene a következő tanév új hallgatóit. Az egyetem viszont nem akarja felelőtlenül meghirdetni a felvételit, míg nem biztos, hogy 2018-ban is felvehetnek diákokat.

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kori
2017. július 03. 14:54
Tudomasom szerint a Velencei Bizottsag velemenyenek semilyen johatalya nincsen. Ez csupan egy "szakvelemeny".Vagy figyelembe veszem,vagy nem.Ennyi.Ha ez a torveny sajat hataskorben keszult,akkor nem kell,hogy erdekeljen sem a az EB,sem pedig a VB velemenye.Tagallami hataskorbe ugyanis egyik sem szolhat bele.Az ilyen esetekben az EB-nek peldaul meg velemnyet sem lenne szabad kinyilvanitania.
zakar zoltán béla
2017. július 03. 14:15
Júlia és Rómeó Veronát megunva...genderít egyet...
Mich
2017. július 03. 12:48
A velenceiek jöttek, hogy megnézzék, a magyar kormány tud-e/akar-e többet fizetni, mint Soros...
Kvasztics Fedor
2017. július 03. 12:46
"Az egyetem viszont nem akarja felelőtlenül meghirdetni a felvételit, míg nem biztos, hogy 2018-ban is felvehetnek diákokat." Tehát ők sem bíznak feltétlenül a Velencei Bizottság eredményességében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!