Aki lenácizta Trianont

2017. június 12. 10:40

Jegyezze meg, hogy Trianon nem a fantomfájdalmunk, mert addig valódi, amíg a Kárpát-medencei magyarokat másodrendű állampolgárként kezelik az utódállamokban.

2017. június 12. 10:40
Pataki Tamás

„Marius Diaconescu román történész szerint ha a magyarok megemlékeznek Trianonról, az olyan, mintha a németek Hitlerről és Nagy-Németországról emlékeznének meg: »Vajon hogyan reagálnának az európai politikusok, ha Angela Merkel kancellár május 9-én kijelentené, hogy megemlékeznek Hitlerről és Nagy-Németországról, valamint a német élettér programjáról, és igazságtalannak nevezné az 1945-ös békeszerződéseket?«. (...)

Gondoljunk csak az 1921-es soproni népszavazásra, amelyben egy német többségű település és környéke Magyarországra szavazott. Játsszunk el bátran a gondolattal: mi lett volna, ha Szatmárnémetin, Nagyváradon, Aradon vagy éppen Kolozsváron és Kalotaszegen is szavazhattak volna?

Jegyezze meg, hogy Trianon nem a fantomfájdalmunk, mert addig valódi, amíg a Kárpát-medencei magyarokat másodrendű állampolgárként kezelik az utódállamokban, ameddig ellehetetlenítik az őshonos kisebbségek kollektív jogainak érvényesítését. Ön nyögvenyelősen olvashat forrásokat, ha a miniszter beszédéből kihagyta azt a lényeges részt, miszerint nem akarunk határrevíziót, majd az egész cikkét az újonnan meghirdetett revíziós propaganda elleni keresztes hadjáratra fűzte fel.

Ez inkább nevetséges, mint felháborító, de az, hogy ön megszabná, miről emlékezhetünk meg, és egy történelmi eseményről hogyan gondolkodhatunk, csak nagyképű és arrogáns.”

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2017. június 13. 07:07
Valamivel csak kell hergelni a románjaikat a magyarok ellen. Ha békességben akarnának a magyarokkal élni, már rég megtették volna. De csak az elnyomás, hazudozás, az ígéretek be nem tartása megy évtizedek óta. Mit várhatunk az olyan "történészektől", akik a saját történelmüket is meghamisítják, és azt tanítják!
gonterl
2017. június 12. 20:33
Amíg a magyar vezetők nem másod-, hanem n-ed rendű állampolgárként kezelik a magyarországi cigány állampolgáraikat, addig örülhetünk annak, hogy szomszédaink a mi magyar testvéreinket legalább másodrendű állampolgáraikként kezelik. A magyarországi példát szomszédaink is látják, és tanulnak tőlünk.
ottapont
2017. június 12. 19:26
Beszélhet neki, a román történészek 'sajátságos' történelmi látásmóddal rendelkeznek, még a diktátor alatt hazudták össze a hozzávalókat.
Ellensúly
2017. június 12. 16:40
Remekül jelzi a Magyarország és Románia közti különbséget, hogy míg itt a Marius Diaconescu-féle gyűlöletprédikátor „történészek” legfeljebb a Kuruc.infón és a tőle jobbra álló oldalakon fejthetik ki nézeteiket, addig Romániában a legolvasottabb, liberálisnak nevezett lap ad teret ezeknek a soviniszta, hergelő írásoknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!