A parlament elfogadta a civiltörvényt

2017. június 13. 15:16

Elfogadta a parlament a fideszesek által indítványozott civiltörvényt, amely alapján civil szervezeteknek jelenteniük kell a külföldről érkező támogatásokat.

2017. június 13. 15:16

A parlament megszavazta a fideszes politikusok által indítványozott törvényt, amely kötelezi a hatálya alá tartozó alapítványokat és egyesületeket, hogy jelentsék be a bíróságon a külföldről támogatott szervezetté válásukat. A mulasztó szervezeteknek ügyészi felszólítás után akár bírsággal is számolniuk kell. A törlés lehetősége azonban kikerült a szankciók köréből.

A fideszes Kósa Lajos, Gulyás Gergely, Németh Szilárd és Vitányi István által jegyzett indítvány 130 igen, 44 nem és 24 tartózkodó szavazatot kapott – írja az MTI. A törvény hatálya alá tartozó egyesületek és alapítványok 15 napon belül kötelesek bejelenteni a bíróságon külföldről támogatott szervezetté válásukat, amint az általuk kapott tárgyévi támogatások összege eléri a pénzmosás elleni törvényben meghatározott összeg kétszeresét, 7,2 millió forintot.

Az adatok nyilvánosak lesznek, az érintetteknek pedig a bejelentés után fel kell tüntetniük a honlapjukon, valamint az általuk kiadott – a médiatörvény szerinti – sajtótermékekben és egyéb kiadványokban is, hogy külföldről támogatott szervezetnek minősülnek.

A most elfogadott törvény szerinti kötelezettségeit nem teljesítőket ügyész szólítja fel arra, hogy tegyenek eleget az előírásoknak. Ha az ismételt felhívás is eredménytelen, az ügyész bírság kiszabását kezdeményezi a bíróságnál. A Velencei Bizottság javaslata nyomán hagyták el a törlés lehetőségét a szankciók közül.

A külföldről támogatott szervezetek köréből akkor lehet kikerülni, ha egymást követő két adóévben nem érik el a törvényi támogatási szintet.

(MTI)

Összesen 164 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2017. június 13. 23:18
"Megmagyaráznád, hogy mivel lehetelenitené el a működésüket az, hogy a 7,3 millió FT feletti külföldi támogatást nyilvánossá kellene tenni mindenki előtt?..." - kérdi álnaivan. Ezt komolyan kérdi? Egy ilyen, már hosszú idő óta tartó sorosozás, hazaárulózás, idegenezés, migráncsozás és migráncs-simogatózás után, ha valaki csak hivatalos jogi szolgáltatást nyújt egy külföldi vádlottnak, máris megkapja a legocsmányabb jelzőket... Ott volt pl. a norvég civil alap kisebb részét kezelő civil szervezet, ami ellen hadjáratot indítottak, mint idegen érdekek képvielői ellen, és CSAK azért hagytak fel vele, mert a norvég alap nagyobbik részének folyósítását az állam felé, felfüggesztette Norvégia... Ugye mostanában a menekültek elhelyezése kapcsán is fellépett egy jogvédő szervezet, meg is kapta a magyar hatóság a feddést miatta... Milyen alkalmas lesz, hogy majd azt mondhatják rá: persze a Soros képződményei ezek a hazaárulók... Holott csak végzik a dolgukat, terjesztik a kulturált, vendégszerető - és jogszerű - hozzáállást, ami egyébként természetes is volt, amíg Orbán a menekültek terror-importjával nem kezdett riogatni, mert ezt találta a legalkalmasabbnak, hogy elterelje a kínos ügyeiről a közfigyelmet.... Ui.: bár a párhuzam távoli, de azért lehetett olyan ember, aki feltette anno a kérdést: "ugyan mivel lehetetlenítjük el a zsidók életét, ha szép sárga kitűzőt hordatunk velük!?"
A teremburáját
2017. június 13. 18:27
Jellemzően a legsárosabbak (AI, TASZ, MHB, stb) már kijelentették, hogy nem tartják be a törvényt! Nos, akkor a törvény be nem tartásáért kell őket szankcionálni! Ahogy az bármely más törvény megszegésért is történne! Ne képzeljék már magukat állam felettinek, vagy államnak az államban magukat! Aztán védheti őket Bárándi vagy Magyar elvtársuk!
balbako_
2017. június 13. 17:48
Most legalább mindenki megtudja, hogy kik is nyilatkoznak a nép nevében. Ez akkora ko, mint amikor a rezsiszámlán fel kellett tüntetni a megtakarítást. Mert azóta nem lehet nyomatni a nincs is megtakarítás dumát.
noMores
2017. június 13. 17:34
Adott egy berettyóújfalui szegényeket segítő szervezet. Pályáztak az orbán-kormánynál többször, de ennek a kormánynak kínos, hogy vannak szegények, ezért nem kapott a szervezet. Nem volt más választásuk, úniós pályázatok után néztek, és találtak is, ebből élnek, segítenek a helyi közösségeknek. Na, ilyen szervezeteket százával bélyegez meg ez a barom orbán, mert durcás lett, hogy pár civilszervezet kiperelte belőlük, hogy lopnak....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!