Befejezték az állambiztonsági mágnesszalagok vizsgálatát

2017. március 06. 08:21

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára befejezte az állambiztonsági mágnesszalagok vizsgálatát, és most azt kezdeményezik, hogy oldják fel az adatok titkosságát, ha az nem sért állambiztonsági érdekeket, valamint a szalagok kerüljenek át az Alkotmányvédelmi Hivataltól az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába a többi forrás mellé. A Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke szerint megőrzött adatállomány részben több, részben kevesebb, mint egy ügynöklista.

2017. március 06. 08:21

Befejezte az állambiztonsági mágnesszalagok vizsgálatát a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) – közölte a NEB hétfő reggel az MTI-vel. A több mint százoldalas jelentés számos javaslatot tartalmaz. A közlemény szerint a két szervezet közös munkacsoportja megvizsgálta az 1990 előtti állambiztonsági szervek mágnesszalagokon megőrzött adatállományát. Elemezték az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) kezelésében lévő mágnesszalagokon rögzített adattartalom szerkezetét, teljességét és történeti értékét. 

A NEB kezdeményezte, hogy a mágnesszalagok kerüljenek át az AH-tól az ÁBTL őrzésébe. A munkacsoport jelenleg is végzi a nyilvántartásokban szereplő minősített adatok tételes felülvizsgálatát, megteremtve ezzel az állampolgárok minél teljesebb „információs kárpótlásának” és a további történeti kutatásoknak a lehetőségét – közölték.

Több is, kevesebb is, mint egy ügynöklista

Az állambiztonsági mágnesszalagokon megőrzött adatállomány nem csak ügynökneveket tartalmaz, így részben több, részben kevesebb mint egy ügynöklista – mondta a Nemzeti Emlékezet Bizottság (NEB) elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán. Földváryné Kiss Réka elmondta, a szalagokon 58 ezer adattípus található, amelynek a nagy része személyekre vonatkozik, de vannak például titkos lakásokra vonatkozó információk is. 

A szalagok tartalmaznak ügynökneveket, azonban ügynöktörténetek, valós tevékenységre vonatkozó adatok nincsenek rajtuk. Emellett szerepelnek rajtuk olyan emberek nevei, akiket szerettek volna beszervezni, ezért megfigyeltek, valamint az ügynökök fontos, érdekes kapcsolatai is megtalálhatóak a szalagokon – ismertette a részleteket a NEB elnöke. Hangsúlyozta, hogy a nyilvántartás nem teljes körű, hanem töredékes, inkább csak egy „puzzle darab” a teljes képhez, így nem értelmezhető önmagában.

A NEB ezért azt javasolja, hogy oldják fel az adatok titkosságát, ha az nem sért állambiztonsági érdekeket, valamint a szalagok kerüljenek az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába a többi forrás mellé – mondta Földváryné Kiss Réka.

(MTI)

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VerdbenekhyKeményFarkas
2017. március 06. 13:25
Nyilván titkosították 300 évre.
Bihari Hunor
2017. március 06. 11:15
A csodaváróknak: "Ács Ferenc, az operatív nyilvántartó osztály vezetője feljegyzése szerint – az 1956 előtti hálózati nyilvántartások és dossziék döntő többsége teljesen megsemmisült: egy 1957 decemberi összegzés szerint az „ellenforradalom” előtti közel 19 ezer hálózati dosszié közül kb. 14 ezer megsemmisült, több mint kétezer dekonspirálódott, és még közel hatszáz dosszié eltűnt vagy elvitték, vagyis ezen a téren a teljes veszteség több mint 91%-os volt." *
Berecskereki
2017. március 06. 11:07
Én is csak hevenyészve tudtam átnézni, de el fogom olvasni, ha több időm lesz. Érdekelne, hogy mire érted a "privatizátorok köre" megfogalmazást. Gazdasági? Politikai? Gazdaság-politika összefonódás? Esetleg egyéb? Nekem a futólag történt átnézésből az jött le, hogy hiányoznak a jelentések dokumentumai, a jelentésekre tett intézkedések és az ezzel kapcsolatos személyek adatai. Márpedig ez lenne a lényeges és nem a karton, nem a nyilvántartás. Másként fogalmazva; Hiányzik a mindent kétséget kizáró bizonyíték.
Bihari Hunor
2017. március 06. 11:03
* Minden lényeges, terhelő adatot kiszedtek belőle már 90 előtt is, majd a Horváth belügyminiszter parancsára tartott NAGYTAKARÍTÁSKOR. A valódi kommunista bűnözőket, írányítókat soha nem vonták felelősségre. "A gépi adattárakat 1990 előtt több-kevesebb gyakorisággal frissítették, azokból az operatív szervek kérésére rendszeresen töröltek is szükségtelennek tekintett adatokat. Érdemes idézni ezzel kapcsolatban a „Saturnus” nevezetű hálózati nyilvántartó rendszer9 1988-as leírásából: „Törlésnek tekintjük, ha egy hálózati személy vagy lakás minden adatát meg akarjuk semmisíteni. A statisztikai gyűjtések után automatikusan program gondoskodik az MNVK/2. Csoportfőnökségnek, III/I. Csoportfőnökségnek átadott személyek törléséről és azokról, akik BM dolgozók vagy SZT állományúak lettek.”10 (részlet a jelentésből) *
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!