Országos népszavazás sem lesz a budapesti olimpiáról

2016. december 14. 16:06

Nem csak budapesti, hanem országos népszavazás sem lesz a 2024-es olimpiáról, miután a Kúria helyben hagyta az erre vonatkozó népszavazási kezdeményezés elutasítását. A bíróság a Nemzeti Választási Bizottsághoz hasonlóan úgy találta, hogy a népszavazási kérdés megtévesztő.

2016. december 14. 16:06

A Kúria szerint sem lehet népszavazást rendezni a budapesti olimpiai játékok rendezéséről szóló törvény hatályon kívül helyezéséről. A kérdés ugyanis azt a látszatot kelti, mintha a törvény visszavonása az olimpiai pályázat visszavonását is jelentené – áll a Kúria szerdai – a Nemzet Választási Bizottságnak (NVB) a népszavazási kérdés hitelesítését megtagadó határozatát helybenhagyó – végzéséből. 

A kezdeményezést Erdélyi Katalin Krisztina, az Átlátszó újságírója nyújtotta be magánszemélyként. A kérdés úgy szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a XXXIII. nyári olimpiai és XVII. nyári paralimpiai játékok pályázatáról és rendezéséről szóló 2016. évi LVIII. törvényt?

Így érvelt az NVB

Az NVB arra hivatkozva tagadta meg október 5-én az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, hogy a hatályon kívül helyezendő törvény szervezetalakítási kérdésekről is rendelkezik, márpedig az Országgyűlés szervezetalakítási hatáskörét érintő kérdésben nem lehet népszavazást tartani. 

Az NVB a határozatában kitért arra is, hogy a kérdés a választópolgárok számára megtévesztő, mivel azt a hamis látszatot kelti, mintha a törvény visszavonása a pályázat visszavonását jelentené, és megakadályozná az olimpia rendezését. E határozat ellen Erdélyi Katalin Krisztina bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, ezt bírálta el a Kúria szerdán, helybenhagyva az NVB-határozatot.

Részben igazat adott a Kúria az NVB-nek

A Kúria internetes oldalán olvasható végzésben azt írják, hogy a bíróság szerint nem ütközik tiltott tárgykörbe a kérdés, ugyanakkor – mivel megtévesztő – egyetértettek azzal, hogy az NVB megtagadta a hitelesítését. 

A Kúria álláspontja szerint a kérdés közvetlenül nem irányul az Országgyűlés hatáskörébe tartozó szervezetalakítási kérdésben való döntésre, azzal távolabbi összefüggésben áll, ezért megalapozatlanok az NVB határozatának erre vonatkozó megállapításai.

Az NVB szervezetátalakítós érve megbukott

A Kúria álláspontja szerint a kérdés konkrétan nem szervezetalakításra irányul, a kérdés alapján a választópolgároknak közvetlenül nem az olimpiai megvalósítási hatóság, a Sportolói Bizottság, az Olimpiai Védnöki Testület, a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. vagy bármely, a törvényben szereplő további szervezet létrehozásáról, átalakításáról vagy megszüntetéséről kell állást foglalniuk, hanem arról, hogy egyetértenek-e a törvény hatályon kívül helyezésével. 

Az, hogy e törvény hatályon kívül helyezésének szervezetalakítási következményei is vannak, önmagában nem lehet ok a kérdés hitelesítésének megtagadására. Az ellenkező álláspont elfogadása meg nem engedhető módon szűkítené le, az elérni kíván célhoz képest aránytalanul korlátozná az alapvető jog gyakorlását – szögezte le a Kúria. 

A Kúria megállapította azt is, hogy a kérelmező helyesen érvelt azzal is, hogy a Sportolói Bizottság, az Olimpiai Védnökök Testülete, valamint a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. nem a hatályon kívül helyezendő törvény alapján lett felállítva. A Sportolói Bizottság a kormány, a fővárosi önkormányzat és a Magyar Olimpiai Bizottság közötti háromoldalú együttműködési megállapodással, a törvény hatályba lépése előtt létrejött. Az Olimpiai Védnökök Testülete szintén a törvény hatályba lépése előtt alakult, és a Budapest 2024 Nonprofit Zrt.-t is a MOB és a fővárosi önkormányzat ugyancsak a törvény hatályba lépése előtt hozta létre. 

A Kúria leszögezte: abban az esetben, ha a népszavazásra bocsátandó kérdés nem közvetlenül irányul valamely, az Országgyűlés hatáskörébe tartozó szervezetalakítási kérdésre, csupán közvetve érinti azt, illetve ha az érintettség csak látszólagos, akkor a kérdés hitelesítése nem tagadható meg arra hivatkozva, hogy az az Országgyűlés szervezetalakítási hatáskörét érintené. 

Nem egyértelmű a kérdés

A bíróság szerint ugyanakkor a népszavazásra feltenni kívánt kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének, vagyis az NVB alapos indokkal tagadta meg a hitelesítését. Egyetértett a bíróság az NVB-vel abban, hogy joggal feltételezhető, hogy az esetleges népszavazáson megjelenő választópolgárok döntő többsége azt gondolhatja, abban a kérdésben nyilvánít véleményt, hogy Budapest vagy Magyarország megrendezze-e a 2024. évi Olimpiai Játékokat. 

A bíróság szerint ez a választópolgári feltételezés annak ellenére alappal valószínűsíthető, hogy a valóságban és kellő nyilvánosság mellett az olimpia pályázati eljárása már jóval a törvény hatályba lépése előtt megkezdődött országgyűlési és kormányzati határozatok, egyéb megállapodások alapján. 

Ezt a tévedést tovább erősíti a törvény megalkotása, elnevezése, egyes rendelkezései, holott a törvény hatályon kívül helyezése esetén is akadály nélkül lebonyolítható a rendezvény, megrendezhető az olimpia – szögezte le a Kúria. A bíróság szerint az érvényes és eredményes népszavazásnak nem szükségszerű következménye lenne a pályázat visszavonása vagy az addigra esetleg elnyert rendezés lemondása. A kérdéssel elérhető eredmény és az arra adandó igenlő válasz mögötti választópolgári szándék összhangja tehát nem áll fenn, ami a kérdés megtévesztő jellegét igazolja - szögezte le a bíróság. 

A Kúria kitért arra is, meglátása szerint a törvény öncélú, minden valós következmény nélküli hatályon kívül helyezése nem indokolhatja a választópolgári akarat érvényre juttatását. 

A Kúria végzése jogerős – közölte a Kúria döntését és indoklását az MTI.

A budapesti népszavazás már korábban elbukott

Hogy fővárosi népszavazás már biztosan nem lesz a 2024-es olimpiáról, az már november végén eldőlt. Az azt kezdeményező Erdélyi Katalin ugyanis nem vette át az aláírásgyűjtő íveket a határidőig.

Erdélyi akkor a Mandinernek elmondta: napokkal később jutott csak el hozzá a hivatalos levél arról, hogy mehetnek az ívekért, így már az aláírásgyűjtésre rendelkezésre álló 30 napnak csak alig több mint kétharmada állt volna rendelkezésre, másrészt elsősorban országos referendumot szeretnének az olimpiáról, és bíznak benne, hogy a Kúria ebben kedvező döntést hoz a számukra. Mint kiderült, nem hozott.

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2016. december 14. 23:19
Még szerencse. Egyébként 240.000/15=16.000 ajánlásgyűjtő ívet hiába nyomtattatott volna ki az NVB (mint Budapest esetében, ott még csak értük sem mentek)... Csak 1-2 elszánt Soros-bérenc akar zavart kelteni - keresik a módját, hogyan kössék meg a szekér kerekét, pláne, ha az (NEKIK) nem kerül semmibe...
Szúnyog
2016. december 14. 23:16
Adósság növelés, gigantikus lopás, ez az olimpia. Fizesse hát Budapest! Meg a seggnyalók.
Gregorius
2016. december 14. 20:42
Amióta Tokió bejelentette, hogy visszafog néhány olimpiai beruházást az elszaladt költségek miatt, azóta komoly kételyeim vannak az olimpiánkkal kapcsolatban. Ugyanis a japánok tudnak tervezni és határidőre épitkezni is, és ha náluk is elfutottak a kiadások, akkor várhatóan nálunk is el fognak. Japán egy ilyet átvészel, mi nem biztos.
Conduct
2016. december 14. 20:39
Most már csak abban reménykedhetünk hogy a pályázatot elbírálók épeszű emberek és nem nekünk adják a rendezés jogát.Hajrá Magyarország,hajrá magyarok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!