Liberálisok: Gyurcsány azért vétózott, mert megsértődött Fodorra

2016. november 03. 16:49

Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője szerint erősen valószínű, hogy Gyurcsány Ferenc azért vétózta meg pártját a baloldali előválasztási tárgyaláson, mert Fodor Gábor nem akart beülni a DK frakciójába 2014-ben. A DK által szintén megvétózott Balpárt közben azzal fenyeget, hogy lehetnek még ők a mérleg nyelve egy-két körzetben. A Párbeszéd sajnálja a történteket, és vár mindenkit a tárgyalóasztalhoz.

2016. november 03. 16:49
Bukovics Martin

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője azt kérte, ne előválasztási egyeztetésnek, hanem ellenzéki tárgyalásnak nevezzük a történteket, ott ugyanis csomó másról is lehet beszélni az előválasztáson kívül. Gréczyt rögtön azután kerestük, hogy a Mandineren részben az MTI nyomán megjelent a hír, ám a DK szóvivője akkor lapunknak azt mondta, tájékozódnia kell még. Azóta többször próbáltuk felhívni, sikerrel egyszer sem jártunk. Kérdéseinket írásban eljuttattuk a párthoz.

A Balpárt a mérleg nyelvével fenyeget

Kérdéseinkkel így a Balpárt elnökét, Berta Tibort kerestük, akit nemrég interjúvoltunk meg. „Nem tudom, éppen Svájcban vagyok. De lehetnék akár Izraelben is” – válaszolt, így inkább Kalmár Szilárdhoz, a Balpárt választási koordinátorához fordultunk. Kalmár a Mandiner kérdésére elismerte: pártja és a Gyurcsány Ferenc vezette DK vagy éppen a Bokros Lajos-féle MoMa nem áll valami közel egymáshoz ideológiailag.

A tárgyalásokon elhangzottakat felidézve elmesélte, Gyurcsány kezdte el a Balpárt kiutálását, ám a párt nevét akkor még nem mondta ki, arra Bokros Lajos erősített igazán rá, hogy aztán már Gyurcsány is nyíltan a Balpárttal való további tárgyalások mellőzése mellett foglaljon állást. Kalmár Szilárd elmondta, az előválasztási egyeztetésen azt vette ki, hogy az ott megjelenő pártok valamiféle összefogáson gondolkodnak, persze „nem ezzel a szóval, mert ez ma már nem szalonképes”. Ők ezzel szemben technikai jellegű előválasztást tartanának a baloldali térfélen, pártok és programok ütközetét. Szerinte Gyurcsány és Bokros a vétóval erre mondott nemet.

Kalmár Szilárd a Mandinernek arról is beszélt, hogy Gyurcsánynak nem tetszett Fodor Gáborék kvótanépszavazási kampányban vitt álláspontja, az igennel való szavazásra, így a népszavazáson való érvényes szavazásra való buzdítás ugyanis véleménye szerint legitimálja az Orbán-rendszert. A balpártos politikus ugyanakkor elismerte: nem hinné, hogy csak erről szólna Gyurcsányék vétója, a Fodor-párt ideológiailag ugyanis nem áll messze a DK-tól. „Még akár az is lehet, hogy az van a háttérben, hogy akkor tudtak nagyot ütni balra, ha ütnek egyet a másik oldalra is.”

Kalmár Szilárdtól megtudtuk: a Balpárt el fog indulni a választáson, és számításai szerint nem egy olyan körzet lesz, ahol a balpártos jelöltre leadott 200-700 szavazat jelenti majd a mérleg nyelvét, így ha ezeken a helyeken szoros küzdelemben nem ellenzéki jelölt nyer, bizony lesz miért főnie Gyurcsány vagy Bokros fejének.

Fodor megsérthette Gyurcsányt 2014-ben

Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője a Mandiner érdeklődésére elmondta, Gyurcsány Ferenc már az előző, múlt heti egyeztetésen is vétót emelt Fodor Gábor pártja ellen. „Nem tart minket elég ellenzékinek” – mondta lapunknak Bősz Anett. Szerinte ez téves felfogás, pártja számos alkalommal alapjaiban kritizálta az Orbán-rendszert, csak éppen nem jutnak el a DK vezetőjéhez ezek a szavak, ráadásul az sem biztos, hogy egyáltalán meg akarja ezeket hallani. Bősz szerint nem elképzelhetetlen, hogy már előre le vannak osztva a lapok az ellenzéki térfélen, a történtek legalábbis ebbe az irányba mutatnak.

A csütörtöki előválasztási tárgyalásról Bősz Anett lapunknak azt mondta, azt végig Gyurcsány dominálta, az azt kezdeményező Párbeszéd moderátori szerepet vett csupán fel, a többiek a szocialista párttal az élen pedig kifejezetten alárendelt szerepet játszottak, nem tudtak Gyurcsány Ferenc vétója ellen szót emelni.

Kérdésünkre, hogy tényleg a kvótanépszavazáson való részvétel melletti kampány volt-e Gyurcsány indoka a vétó mellett, Bősz Anett azt mondta, ez szerinte csak ürügy. A Magyar Liberális Párt ügyvivője valószínűbbnek tartja, hogy Gyurcsány Ferenc egész egyszerűen megsértődött arra, hogy Fodor Gábor a 2014-es összefogósdit követően nem akart frakciót alakítani a DK-val. Fodor erről szeptember végén már az Origónak adott interjújában is beszélt.

A Párbeszéd sajnálja, de nem akar döntőbíró lenni

„Sajnáljuk” – röviden összefoglalva ez a Párbeszéd elnökégi tagjának álláspontja. Barabás Richárd a Mandinernek elmondta, az előválasztási tárgyalások alatt ők nyitott, demokratikus kerekasztalt értenek, ahol nincs főnök. A DK és a Liberálisok közötti vita létező konfliktus: „Nem közös kigolyózás történt, a két pártnak egymásnak van vitája, mi nem döntőbírók vagyunk” – mondta. Barabás sajnálja az MLP és a Balpárt távozását, de mint hangsúlyozta, a tárgyalások továbbra is nyitottak minden olyan szervezet előtt, aki aktívan részt venne az Orbán-kormány leváltásában. 

Az egyeztetésre az Együtt például el se ment. Ott volt viszont Vajnai Attila Európai Baloldal nevű szervezete. A Facebookon azt írta, jövő hétre lesz álláspontja.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik