Balpárt-elnök: A gazdagoknak márpedig fizetniük kell!

2016. október 26. 13:50

Direkt nem raktak politikai kampányt a menekültek segítésére, mert ők nem bizniszpárt; a baloldali előválasztáson pedig vonakodva indulnának, mert a baloldal domináns pártjait neoliberálisnak tartják. Berta Tiborral, az alsó kétharmadot képviselni kívánó Balpárt fiatal elnökével beszélgettünk, aki szerint ha indulnak, simán le fogják mosni a DK, a MoMa és az MSZP szerinte neoliberális jelöltjeit. Ő mondjuk lehet, hogy Tel-Avivban lesz.

2016. október 26. 13:50
Bukovics Martin

Nem kéne abbahagyni ennyi sikertelen próbálkozás után?

Ez az első próbálkozásunk.

Pontosan hogyan definiálja magát a Balpárt?

Baloldali irányzatok szövetsége. Jómagam – nem tagadom – marxista vagyok.

Több önkormányzati választáson indultatok, volt már plakátkampány, nincs eredmény, nem látható a párt, támogatottsága nem mérhető.

Ez nem igaz. Minden erőnket lekötötte, hogy magánemberként, tehát hangsúlyozottan nem pártszínekben részt vettünk a menekültek segítésében. Erre direkt nem raktunk rá politikai kampányt, az olcsó trükk lett volna.

Nem inkább azért, mert kevés szimpátiát lehet Magyarországon kiváltani a menekültbarát politikával?

Nem bizniszpárt vagyunk. Nekünk elveink vannak. A Balpárt keménymagja végig ott volt, amikor segíteni kellett, én magam még Szlovéniába is elmentem sátrat állítani, rendőrökkel, vöröskeresztesekkel egyezkedni. Hiszünk abban, hogy az emberek alapvetően jók. A baloldal az üldözöttek, az elnyomottak, a kisemmizettek oldalán áll. Hiszem, hogy erre van kereslet.

Nem az lenne a célja egy pártnak, hogy kommunikálja, mit csinál, miért áll ki? A menekültsegítés nem kommunikálása, ha így nézzük, egy elszalasztott lehetőség volt.

Ez a ti véleményetek. A mi véleményünk az, hogy örülünk, hogy életre tudtunk hívni egy pártpolitikától mentes civil kezdeményezést, amiben liberális nézetrendszerű – amivel mi nem értünk egyet – emberek is részt tudtak venni. Semmit nem érnek az emberi jogok addig, amíg nincs kenyér, nincs fedél a fejünk fölött. Én amennyire tudom, szeretném tovább folytatni a menekültek segítését, úgy néz ki, hamarosan elmegyek pár hónapra Tel-Avivba, hogy ott önkéntesként segítsek egy menekülttáborban.

Milyen kedves a zsidózó kommentelőkkel: magától bejelenti, hogy elmegy, még azt is megspórolja nekik, hogy elküldjék Izraelbe.

Én annyira messze állok a mandineres trolloktól, hogy nyugodtan leírhatjátok ezt.

A Balpárt a baloldali előválasztásról kialakuló diskurzus egyik szereplője. Nem luxus az, hogy ennek közepén fogja magát a pártelnök, és lelép hónapokra Tel-Avivba?

Az egész előválasztósdit komoly fenntartásokkal kezeljük. Egy konglomerátumként kezeljük az egész MSZP-DK-MoMa blokkot. Ezek prokapitalista alapokon nyugvó polgári, mondhatni neoliberális, mérsékelt jobboldali pártok. Nem fűzök sok reményt ahhoz, hogy velük együttműködjünk.

Akkor minek adtak ki sajtóközleményt arról, hogy részt vennének egy előválasztáson?

Mert gesztust akartunk gyakorolni a Párbeszéd felé. Az elmúlt időben egyre több baloldali elemet hoztak be politikai kommunikációjukba, a feltétel nélküli alapjövedelemmel kapcsolatban pedig komoly szakmai munkát végeztek.

Nagyon szerethetik a Párbeszédet a Balpártban, nemrég egy közleményükben a „hiteles politikai szereplő” jelszó lett rájuk aggatva.

Tele vannak progresszív gondolattal. Az, hogy ők már megvalósítottak egy-két ilyet Zuglóban, legitimálja őket.

Mi lehet az oka annak, hogy még ma sincs komolyan vehető, nagyobb „igazi baloldali” párt Magyarországon?

Ez részben betudható a sajtónak is…

…jól értjük, hogy a sajtó miatt nincs ma Magyarországon igazi baloldali párt?

Igen, mivel a sajtó baloldalinak nevez olyan pártokat, amelyek valójában jobboldaliak.

Ők magukat is baloldalinak nevezik, a politikai paletta baloldalán vannak.

Ha Gyurcsány Ferenc azt mondja, hogy mindig igazat mond, attól ez még nem feltétlenül igaz. Az, hogy a sajtó készpénznek veszi, amit ezek a pártok magukról mondanak, megalkuvás.

A sajtó tehát az egyik felelős. Ki a másik?

A magukat baloldali pártoknak tartó pártok és téves, megvezető öndefiníciójuk.

A Balpárt tehát az egyetlen igazi baloldali párt, értjük.

Nem, a Párbeszédet is annak tartom.

Fogjanak akkor össze!

Én örülnék, ha egy előválasztás során megmérettethetnénk magunkat. Hiszek abban, hogy jelöltjeink lemossák a DK, a MoMa és az MSZP jelöltjeit egy fair előválasztási folyamatban. Sajnos azonban szkeptikus vagyok, mert a fair előválasztásnak semmiféle biztosítéka nem látszik. A felvetés azonban jó, így jóhiszeműen állunk hozzá.

Nemrég megjelent a Mandineren egy interjú Szakács András politikai elemzővel a populizmusról. Ő azt mondta, hogy a populizmus egy logika, amelyet alkalmazva bármikor előtérbe kerülhet egy baloldali kezdeményezés is. Mit gondoltok róla, mint technikáról?

A populizmus elitellenes. A sokszor populistázott Fidesz például nem populista, mert új elitet képez. Ők a mainstream része. A szélsőjobboldali retorika a mai mainstream. Mi mozgalmi pártot építünk, csak mozgalmi párttal lehet komoly eredményt elérni, ezért foglalkoztunk inkább ezzel, mint pártpolitikával. Mára már nincsenek belső kríziseink, ezért is kezdtünk el pártpolitikában építkezni. Az a fontos, hogy a pártot ismerjék, azt ne személyekhez kössék, ezért is lényegtelen, hogy például én Tel Avivban önkénteskedem. Ezer ilyen embernek kéne lenni a pártban, mint amilyen én vagyok.

Van ezer ember?

Még nincs. Mind a 106 egyéni választókörzetben még nem tudunk jelöltet állítani.

Ezt olvassuk egy friss közleményben: „Jelenleg Budapest több választókörzete mellett Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád, Vas, Nógrád és Győr-Moson Sopron megyékben tudnánk jelölteket indítani.” Itt élnek a tagjaik?

Igen, ez elég is egy országos listához. Az ország legeldugottabb pontjain valóban nincsenek még embereink, de ez az interjú is jó alkalom arra, hogy eljusson az üzenetünk oda is.

Ahol tudunk, segítünk. Mi ez az üzenet?

Mi nagyon sok dolgot gondolunk a világról. A szociális követeléseink a legfontosabbak. Ezerforintos nettó minimálbér, 35 órás munkahét, 100 ezer forintos minimálnyugdíj. A családi adókedvezményekkel pedig szintén akarunk valamit, ööö…

Szüntessék meg?

Igen! Szüntessék meg. Csak azoknak kedvez, akik komoly jövedelemmel rendelkeznek.

Mi a fedezet?

A progresszív jövedelemadó természetesen.

Luxusadót nem is akarnak?

De! Be kell látni, hogy a gazdagoknak márpedig fizetniük kell. Nyugat-Európában sincs ez másként.

Egész pontosan kit képvisel most a Balpárt?

A társadalom alsó kétharmadát.

Honnan van a legitimáció erre?

A személyek szintjén megvan. Tagjaink mozgalmi tevékenysége jól dokumentált, vannak, akik már évtizedek óta elkötelezett baloldaliak. Legitimál az is, hogy bejegyeztettük a pártot, demokratikus úton kívánjuk megdönteni a rendszert.

Egy marxistától ilyet hallani! Nagyon mérsékelt az elnök úr. Hol a kraft, hol az erő?

Ez igaz, semmi radikális nincs a követeléseinkben a nyugati baloldali pártokhoz képest, csak a magyar közegben tűnnek annak. Mérsékelt baloldali követeléseink még így is a legradikálisabbnak számítanak Magyarországon. Holott ezek hagyományos szociáldemokrata dolgok.

Befogadja a Balpárt az ancien régime hajótöröttjeit? Van esélye nálatok mondjuk Hiller Istvánnak, Lendvai Ildikónak, Szanyi Tibornak?

Ők mind egy kapitalista párt emberei. Mi antikapitalisták vagyunk. Nem felelnek meg az elvárásainknak. A Fideszhez hasonlóan ők is megszorító programokat, szegényellenes intézkedéseket hajtottak végre. Sőt van, aki gyakran szexista megjegyzéseket is tesz. Mi feministák vagyunk, a feminizmus belépő a baloldalisághoz. Nekünk tartalmi kifogásunk van az MSZP-vel, a DK-val, a MoMá-val kapcsolatban. Nem az a baj, hogy Gyurcsány tőkés, hanem hogy úgy is viselkedik.

És mi a helyzet egy mezei szoci párttaggal, ő jöhet?

Elég erős szűrőnk van. Ha nem kapitalista, nem szexista, nem homofób, ha nem rasszista, jöhet. Aki ezen átverekedi magát, szívesen látjuk.

Folytatnánk. „A Vajnai-féle Munkáspárt 2006-tal a Zöld Baloldal korábban próbáltunk együttműködni, antifasiszta ügyekben továbbra is együtt fogunk dolgozni, de velük sem lehet. Meg igazából nekik sincs pártjuk, tizenöt emberből állnak jó esetben.” Ezt Galba-Deák Ádám, a Balpárt korábbi elnöke mondta a Mandinernek 2014-ben. Erre mit olvasunk most? Összefognak Vajnaiékkal.

Semmi logika nincs abban, hogy két, ideológiailag 95 százalékban megegyező párt külön induljon. Teljesen még nincs minden letisztázva, de egymás ellen például nem indítunk jelölteket.

Ha már antifasiszta ügyek. Miért nincsenek Magyarországon kigyúrt, balhézó antifák?

Inkább graffitiseket ismerek, az is jellemző az antifasiszta mozgalomra.

A Balpárt ma egyetlen helyen látható valamennyire: a nyolcadik kerületben, köszönhetően egy nagyobb plakátkampánynak. Miért pont Józsefváros?

Mozgalmi ügyeink odakötnek. Ott található a pártközpont, számos tagunk él a kerületben. Kulcsfontosságú szerepet szánunk a Józsefvárosnak. Sokkal elmaradottabb sok szempontból, igazából ott számítunk politikai előrejutásra, ahol a legtöbb kiszolgáltatott ember él.

Nem kerülhetjük meg a kérdést. Mi a helyzet az Auróra-baloldallal? Mennyiben szolgálja a józsefvárosiakat az újbalos felhanggal megjelenő, a környékbeliek számára teljesen valóságidegennek ható gender studies-workshopokat tartó hely?

Én jónak tartom, hogy nyílt egy hely a nyolcadik kerületben, ahol a szociálisan, a gender- és LMBTQ-ügyek iránt elkötelezett, tehetősebb belvárosi fiatalok fenntartanak egy sokszínű, kulturális programokat is nyújtó műhelyt. Az, hogy egyelőre nem sikerült teljesen beilleszkedniük, ideiglenes.

Transgender WC? Jöhet?

A gendertudományok több tagunkat is élénken foglalkoztatják. Leginkább az segítene az embereken, ha mindenkit olyannak fogadnának el, amilyen. Nem kell elkülöníteni ezeket az embereket.

Tehát bárki használjon bármilyen WC-t.

Ez nincs egészen így. Használjon olyat, amilyet ő szeretne.

Abba megy, amelyikbe akar.

Nem teljesen. A magamhoz hasonló ciszheterók valószínűleg a férfit fogják választani.

Mivel feltételezhetően abba akarnak bemenni.

Jó, igaz. Nem hiszem, hogy amúgy a WC problémája lenne a legnagyobb genderkérdés.

Ez egy szimbólum.

Én mást tartok annak. Ti gondolom, a hívei vagytok a regionalizmusnak és a területi autonómiának. Fontos dolog a saját tested fölötti autonómia is.  

Kapcsolódó cikkek

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2016. október 27. 15:24
Bejegyzéseim többnyire szűkszavúak, és vannak, akik nem kívánnak elgondolkodni az olvasottakon, nekik célszerű részletesen kifejteni a röviden leírtakat. Ennek jegyében részletezzük, hogy mit is jelent a KTKJ? A nagy K jelenti, az utána következő kicsiségét. A nagy T jelenti a tulajdont a nagy J pedig a jövedelmet. Ennek megfelelően a KTKJ jelenti azt, hogy kis tulajdonú és kis jövedelmű. Kicsinek merészelem nevezni azt a tulajdont (vagyont) amit egy élet munkájával (40év, 480 hónap) valaki összegyűjt, ami a mostani 101500 forintos havi minimálbérrel számolva 48,720,000 forint. Kis jövedelemnek azt nevezem, ha valakinek a havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori minimálbér ötszörösét, vagyis a mostani minimálbérrel számolva az 507,500 forintot. Úgy gondolom, hogy akik kívül esnek ezeken a kategóriákon azok nem lehetnek a KTKJ rendes tagjai. Ők támogathatják anyagilag és eszmeileg a KTKJ - t, de a KTKJ nevében, rá hivatkozva nem nyilatkozhatnak. A KTKJ támogathat valakiket egy választáskor, de ha a mandátum elnyerésével kiesnek a megadott határok valamelyikéből, azon túl bármit mondanak is, azt csak a saját nevükben mondhatják. A KTKJ nevében vagy rá hivatkozva csak az beszélhet, akit a KTKJ ezzel megbízott. Tudom, hogy az eddigiek nem tetszenek sem a képviselőségre pályázóknak, sem a különböző médiumok szerkesztőinek, de én ezt tartom helyesnek.
luisbathhelena
2016. október 27. 08:59
Ez egy hasznos BALf@sz. Én tennék bele pénzt, ha csak 0,5%-ot elvisz már megérte. Mellesleg kiváncsi vagyok mifajta menekülttábor van Tel Aviv-ban.
zolizolizoltan
2016. október 26. 22:40
Számomra gyanús, aki Izraelt jól ismerőként marxistának adja el magát. Ugyanis Izraelben próbálták ki a legjobban a köztulajdon gyakorlásának formáit marxista módon és arra a következtetésre jutottak, hogy a tisztán köztulajdonon működő kibucok életképtelenek. Lehetetlennek tartom, hogy egy Izraelt jól ismerő marxista ezt a tapasztalatot ne ismerné.
Akitlosz
2016. október 26. 19:14
"a szociálisan, a gender- és LMBTQ-ügyek iránt elkötelezett," Ez nem a liberálisok témája? A cikk elején azt mondta, hogy a liberális nézetrendszerrel nem értenek egyet, erre teljesen gendermániás. Talán ez is a marxizmsuból fakad? Erősen kétlem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik