Kutatás: továbbra is tarol a Fidesz

2016. november 18. 11:03

Az összes választópolgár több mint negyedét, a pártválasztóknak majdnem a felét tudhatják maguk mögött a kormánypártok – mutatta ki a Závecz Research. Egyedül a nyugdíjas rétegben képes lépést tartani az MSZP a Fidesszel, az összes többi választói csoportban vezetnek a kormánypártok. Helyzetüket erősíti, hogy a második, Jobbik szavazóinak ötöde potenciálisan átszavazhat a Fideszre.

2016. november 18. 11:03

Októberben a Fidesz a választókorú népesség 28, novemberben 27 százalékát tudta megszerezni. A Fideszt követő Jobbik negyedik hónapja csupán 13 százalékot képes elérni. Eközben az MSZP támogatottsága ismét egy kicsit, 1 százalékponttal nőtt, így jelenleg 11 százalékon áll. A múlt hónapban a DK 6 százalékon állt, most 5 százalékot kapott.

Az LMP és az Együtt népszerűsége nem változott, előbbi 3, utóbbi 2 százalékot ért el. A Liberálisoknak, a Párbeszédnek és a Kétfarkú Kutyapártnak 1-1 százaléka van. Kis mértékben, 32-ről 34 százalékra, emelkedett a politikától távolságot tartó választópolgárok aránya – idézi az Origo a Závecz Research kutatását.

Ezúttal a választópolgárok 35 százalékát foglalja magába a biztos pártválasztók csoportja. Itt a Fidesz 44 százalékos, a Jobbik 21, az MSZP 16, a DK 8 százalékos támogatottsággal bír. Továbbá az LMP-nek 5, az Együttnek 3, a Liberálisoknak, a Párbeszédnek és a Kétfarkú Kutyapártnak 1-1 százalékos aktív szavazói tábora van.

MSZP: nyugdíjasok, Jobbik: fiatalok, LMP: budapestiek

A társadalom minden rétegében a Fidesz-KDNP pártszövetség a legerősebb, kivéve a nyugdíjasok körében, ahol az MSZP szintén 24 százalékos támogatottságú. A Jobbikot a 30 év alattiak és a diplomások támogatják az átlagosnál nagyobb 18-18 százalékos mértékben, de a Fidesz 26 illetve 27 százalékával ők sem tudnak lépést.

Főleg idősekből és fővárosiakból áll a DK bázisa, e csoportokban 8-8 százalékon áll a párt, de az LMP is Budapesten erős igazán, az itt élők 7 százaléka szavazna rá.

A Jobbik híveinek elkötelezettsége mondható a legmarkánsabbnak, hiszen 77 százalékuk biztosnak tartja, hogy mostani preferenciájuk kitart a 2018-as parlamenti választásokig. Igen elszántak az MSZP támogatói is: 72 százalékuk úgy gondolja, hogy szavazatára biztosan számíthat a párt.

A Fidesz tábora kevésbé, 67 százalékban eltökélt, míg az LMP-sek még ennél is kevésbé határozottak, éppen fele részük mondta azt, hogy 2018-ban a pártra szavazna.

A bizonytalanok és az átszavazók is leginkább a Fideszhez húznak

Egyelőre nem igazán nyitottak a pártoktól jelenleg távolságot tartók, 14 százalékuk szerint előfordulhat, hogy a Fideszre szavaznak, 7-7 százalékuk az LMP-t és a Jobbikot említette lehetséges támogatandó pártként, míg 6-6 százalékuk az MSZP-t és a DK-t.

Az LMP-t és a Jobbikot a bizonytalan választópolgárok 7-7 százaléka említette lehetséges támogatandó pártként, 6-6 százalékuk pedig az MSZP-t és a DK-t.

A pártváltás leginkább a Fidesz és a Jobbik valamint a szocialista párt és a Demokratikus Koalíció között valószínű. A kormánypártiak egytizede szerint ugyanis előfordulhat, hogy a Jobbiknak adják majd a voksukat 2018-ban, ám az ellenirányú mozgás esélye jelentősebbnek látszik: a nemzeti radikális párt mostani táborának egyötöde számol a nagyobbik kormánypárttal is.

Összesen 224 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2016. november 19. 18:29
Mohi Csaba nemzetközi jogász, volt svájci nagykövet szerint az alaptörvény-módosítás kapcsán két dolgot kell leszögezni: egyrészt kötelező kvóta azóta létezik, hogy Orbán Viktor aláírta az erről szóló európai nyilatkozatot, majd hazajött, letagadta az egészet, és a leggyalázatosabb módon elkezdett szórakozni a nemzettel (utalva a tizenötmilliárdos népszavazásra). http://alfahir.hu/jobboldali_ertelmisegiek_kritizaljak_hogy_a_fidesz_nem_tamogatja_az_alaptorveny_modositast
katus
2016. november 19. 13:56
2016. 11. 18. 18:45 #MNA #JOBBIK #FIDESZ #GYŐRKÖSISTVÁN MEGSZÓLALT AZ MNA KORÁBBI CSOPORTVEZETŐJE! A FIDESZT TÁMOGATJÁK, A JOBBIK MEGSZÜNTETÉSÉN DOLGOZTAK Megszólalt Sz. Gábor, a Magyar Nemzeti Arcvonal korábbi csoportvezetője. A mozgalomból kilépett férfi a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy az MNA két éve megszűnt, nem létezik. Kiderült, hogy az egykori tagság jelentős része a jelenlegi rendszert támogatja, nem érdekük a fennálló Fidesz-KDNP kormány gyengítése, de a jelenlegi "hecckampányból" elegük van. Hangsúlyozta, hogy nyilvánvalóan hazugság minden az MNA és a Jobbik szoros együttműködéséről szóló hír, éppen ellenkezőleg: Győrkös István utasításba adta, hogy tagjai támadják a parlamenti néppártot és ennek eleget is tettek. Sz. Gábor kimondta, hogy a Jobbik megszüntetésén dolgoztak. A Ripost.hu állításaival szemben a 2014-es Becsület Napja rendezvényt nem közösen szervezte az MNA és a HVIM, hanem azt Zagyva György Gyula és Sz. Gábor párhuzamosan, egymástól függetlenül jelentette be, de az MNA bejelentését a rendőrség elutasította. Elmondta, hogy az egyes emberek ugyan ismerték egymást, ha alkalomszerűen összefutottak, akkor köszöntek egymásnak, de ugyanúgy találkoztak fideszes politikusokkal is. Az iráni nagykövetség rendezvényén, ahol egy fotós ifjabb Győrkös Istvánról és Vona Gáborról lőtt egy közös fényképet nem csak jobbikos, hanem fideszes politikusok is jelen voltak, az MNA tagjai velük is kezet ráztak. Mint azt korábban megírtuk: Babák Mihály, Dankó Béla, Gulyás Dénes, Pánczél Károly, Pogácsás Tibor, Rónaszékiné Keresztes Mónika, Selmeczi Gabriella, Szűcs Lajos, és Wittner Mária is megjelentek az eseményen. Kifejtette, hogy a második Fidesz-kormány alatt „pozitív intézkedések történtek az országban”, melyek miatt légüres térbe” kerültek. Több arcvonalas jelentkezett katonának, önkéntes műveleti tartalékosnak, határvadásznak, de „politikai megbízhatatlanság” miatt nem vették fel őket. Hozzátette: a rendőrség nem csak az MNA tagjainál, hanem ahhoz nem köthető személyeknél is házkutatásokat tartott, de az arcvonalasoknál állítólag nem találtak fegyvert, hiszen azok kizárólag airsoft-játékokkal képezték magukat.
Akitlosz
2016. november 18. 18:25
Ami meglepő az MSZP 16%-a és a Párbeszéd 1%-a. Soknak tűnik.
Akitlosz
2016. november 18. 18:23
Helyzetüket gyengíti, hogy az első, Fidesz szavazóinak az ötöde potenciálisan átszavazhat a Jobbikra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!