Csúszhat a metrófelújítás: buszvásárlás helyett szolgáltatás vásárlására kényszerül a főváros

2016. június 08. 14:40

Szolgáltatás megrendelésével oldja meg a hármas metró pótlását a főváros, ha a kormány biztosítja az ezzel járó többletköltségeket, és erről július 5-ig döntést hoz. Ellenkező esetben 110 lengyel Solaris busz megvásárlását biztosítja a költségvetéséből. Az indítványt szerdán szavazta meg a Fővárosi Közgyűlés.

2016. június 08. 14:40

Szolgáltatás megrendelésével oldják meg a 3-as metróvonal felújítási munkái miatt szükségessé váló járműpótlást, ha a kormány azt támogatja, és ezen konstrukcióval felmerülő teljes többletköltség fedezetét biztosítja – döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Ennek feltételéül szabták, hogy az erről szóló kormányzati döntés július 5-ig megjelenjen a Magyar Közlönyben. A döntés értelmében a Budapesti Közlekedési Központ feltételes közbeszerzési eljárást indít a szolgáltatás megrendelésre. A metrószerelvények kiváltása érdekében mintegy 150 csuklós autóbusz forgalomba állítása szükséges. Ha a kormány részéről nem születik támogató döntés a kijelölt határidőig, akkor új, lengyel Solaris buszokat vesznek majd.

Tarlós István főpolgármester a napirend vitájában közölte: a döntés néhány hónapos csúszást okoz a 3-as metróvonal felújítási munkálatainak megkezdésében, és valószínű, hogy 2019 nyarára nem fejeződik be a beruházás. Az eredeti tervek novemberi kezdéssel számoltak. Az eredetileg benyújtott előterjesztésben a kormányzati garanciavállalás határidejét június 20-ra tették, azonban Kocsis Máté és Láng Zsolt kerületi Fidesz-KDNP-s polgármesterek módosító javaslatának elfogadásával ez a júliusi határidőre változott.

A költségvetésből szorítják ki a buszvásárlást, ha kell

Ezt azzal indokolták, hogy a június 20-i időpontig véleményük szerint nem áll elegendő idő a kormányzat számára a járműpótlás – előterjesztésben foglaltak szerinti – finanszírozásával kapcsolatos döntés megfontolására. Ha tehát a kormány a július 5-ig nem nyújt garanciát, nem hoz támogató döntést, akkor a főváros a szolgáltatás megrendelését nem támogatja. Ennek értelmében a járműpótlást biztosító új, alacsonypadlós, csuklós autóbuszok – a BKV Zrt. útján történő – beszerzéséhez szükséges forrást az idei költségvetésből biztosítanák, legfeljebb 9 milliárd 700 millió forintig.

Ebben az esetben 110 új Solaris autóbuszt vásárolnak. A további 40 buszt más vonalakról csoportosítanák át, az érintett vonalakon a csaknem húszéves járműállomány felújítása és forgalomba állítása mellett. A Tarlós István, valamint Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztésben felhívták a figyelmet arra, hogy a járműpótlás esetleges szolgáltatás megrendeléssel történő biztosítása kockázatot jelent a 3-as metróvonal felújítása határidőben történő megkezdésére.

Kitértek arra: az új buszok beszerzése olcsóbb megoldást jelent, továbbá a pótlási időszak – 3 év elteltével – a BKV Zrt. járműflottájának korszerűsítését is szolgálja és nem eredményezi a cég dolgozói személyi állományában bizonyosra vehető létszámleépítést. A közgyűlés a szocialista Szaniszló Sándor javaslatára felkérte a főpolgármestert, kezdjen egyeztetést a MÁV vezetésével arról, hogy a 3-as metró felújítása alatt a jelenleginél több vonatot vehessenek igénybe a BKV-bérlettel rendelkezők.

Tarlós: A csúszásért a kormánynak kell vállalnia a felelősséget

Horváth Csaba (MSZP) szánalmasnak nevezte azt, amit „a kormány művel a fővárossal”. Kocsis Máté indítványa pedig szerinte „bátor megfutamodás”. Gy. Németh Erzsébet (DK) azt javasolta, hogy tartsanak ki az eredeti elképzelés mellett, és vegye meg a főváros az új, lengyel Solaris buszokat. Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP), Újpest polgármestere arról beszélt, hogy közlekedési szakemberként örül a szolgáltatás vásárlásáról szóló megoldásnak, ugyanis – mint mondta – ez a konstrukció tovább bővíti a főváros lehetőségeit, és nem éri hátrány. 

Csárdi Antal (LMP) szerint semmi társadalmi haszna a kiszervezésnek, és azt hangsúlyozta, hogy minden további csúszás kockázatot jelent a 3-as metró működésében. Tarlós István hangsúlyozta, a fővárost anyagi kár nem érheti a szolgáltatás megrendelése miatt. Értelmezése szerint bármennyi többletköltsége merül fel a fővárosnak a buszvásárlás helyetti szolgáltatás megrendeléssel, azt a kormány állja – mondta. A szolgáltatás vásárlása miatti csúszásért a városvezetés és a kerületi polgármesterek nem tudnak felelősséget vállalni, mert nem a saját „kérésükről” van szó – tette hozzá. 

Tarlós István elmondta azt is, nem tudják megmondani, hogy a szolgáltató milyen buszokat hoz majd Budapestre. A kormány célja az, hogy ne legyen külföldi buszvásárlás, és tulajdonba már magyar buszok kerüljenek – jelezte. A javaslatot a testület 19 igen, 1 nem szavazat ellenében és  10 tartózkodás mellett fogadta el.

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2016. június 08. 17:17
Azon töröm a fejem, hogy kik lennének képesek 100-150 Euro 6-s motorral szerelt csuklós busz tartósabb bérletbe adására, más szavakkal kinek van ennyi szabad busza. Nem hinném, hogy lenne ilyen magyar cég, talán valamilyen német cég tudna ennyit összeszedni. A MABI-nak sajnos csak prototípusa van.
Tintamin
2016. június 08. 16:48
Éljenek a ruszkik, akiktől drágán veszünk szart, mert a kedves Orbánt megvette Putyin elvtárs! Faszán Oroszország kezében vagyunk, ha ennyire meg lehet minket szopatni....
Viator
2016. június 08. 15:38
Ha a főváros előre gondolkodott volna, akkor megépítették volna a hiányzó összeköttetést a kiskörúti villamosok és a 14-es vonal között, és máris lenne olyan kötöttpályás viszonylat, ami átszállásmentes kapcsolatot teremt Újpest és a belváros/Deák tér (sőt Dél-Buda!) között. Így nem kéne a buszokkal szarakodni, melyek ráadásul hatalmas dugókat okoznak majd a Váci út vidékén. (Az esély megvolt erre, hiszen az elmúlt években a BKK előkészítette a Bajcsy-Zsilinszky úti villamos terveit, de Tarlós sajnos lesöpörte a fejlesztési terveket az asztalról).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!