A Jobbik segítségével fogadhatják el az Alaptörvény-módosítást

2016. június 07. 07:49

Kedden eldől, sikerül-e keresztülvinnie a kormánypártoknak a terrorveszélyhelyzet miatti alaptörvény módosítást, vagy sem. A javaslat elfogadása a Jobbikon múlik, mivel a többi párt már jelezte: ebben a formában nem támogatja az előterjesztést. Ha sikerül elfogadni a javaslatot, akkor ez lesz az alaptörvény hatodik módosítása.

2016. június 07. 07:49

Az Országgyűlés keddi ülésnapja reggel 9 órakor napirendi előtti felszólalásokkal kezdődik, amit a szavazások követnek. A képviselők ekkor dönthetnek az alaptörvény hatodik módosításáról szóló kormánypárti javaslatról, amelyre a Fidesz-KDNP indoklása szerint azért van szükség, mert a honvédség csak egy, az alaptörvénybe foglalt, új különleges jogrend esetén válhat bevethetővé terrorveszélyhelyzetben.

A parlament kétharmados többségének támogatásához kötött alkotmánymódosítás várhatóan a Jobbik álláspontján múlik majd, mivel a többi ellenzéki párt nem támogatja a módosítást.  

A Ház ezzel szemben valószínűsíthetően nagy többséggel fogadja majd el a belügyminiszter azon törvénymódosító csomagját, amely a hatóságok terrorizmus elleni hatékonyabb fellépését célozza.

Költségvetés, adótörvények

A jövő évi költségvetésről két lépésben szavaz az Országgyűlés. A mai szavazáson elsőként a nemzetgazdasági miniszter indítványához benyújtott módosító indítványokról döntenek, a zárószavazásra pedig hétfőn kerül sor.

A 2017-es adócsomagról szintén ma határoznak. A kormány ebben a javaslatában kezdeményezi a baromfihús, a tojás és a friss tej áfájának öt százalékra, az internetszolgáltatás és az éttermi étkezés áfájának 18 százalékra mérséklését.

A takarékszövetkezetek integrációjáról is szavazhatnak

A határozathozatalok végén a nemzetgazdasági miniszter takarékszövetkezetek integrációját érintő törvénymódosítási javaslata kerül terítékre. A tárcavezető indítványa különleges jogrendben történő tárgyalását kérte, így az előterjesztést rögtön az összevont vita után el is fogadhatják a képviselők.

Az ülésnap végén a jövő hétfőn elfogadni tervezett javaslatok bizottsági módosító javaslatairól tárgyalnak a képviselők.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemzeti Mutyikos
2016. június 07. 09:41
a tolvajok es gyilkosok partja osszefog az adocsalok es hazarulok partjaval. nagyszinp..ize nagykoaláció! nagykoaláció!
valmue2,5
2016. június 07. 09:27
Hadd folytatódjon a migránshiszti tovább,minden hónap nagy érték a fidesznek, a hatalma megrtartásához:)
vigyor
2016. június 07. 08:04
....megoldható lett volna egyszerűen a hadügyi törvény módosításával is szerintem, de ilyen ellenzékkel szinte kizárt, hogy átment volna.
Nemzeti Mutyikos
2016. június 07. 08:01
"A javaslat elfogadása a Jobbikon múlik" nem ketseges hogy a tegnapi alazas utan ugy megszavazza a szarabbik mint a fene.. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!