Tóbiás: Bizottság vizsgálja ki Matolcsy ügyeit!

2016. május 13. 12:57

Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az MSZP, hogy kivizsgálja a Matolcsy György nevéhez köthető, törvényesített korrupciónak minősített jegybanki ügyleteket – nyilatkozta Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője pénteki sajtótájékoztatóján.

2016. május 13. 12:57

Az MSZP parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi Matolcsy György jegybankelnök ügyeinek kivizsgálására – jelentette be az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője pénteken Budapesten sajtótájékoztatón. Tóbiás József azt mondta, a vizsgálatra azért van szükség a jegybanki költekezéssel kapcsolatban, mert szinte naponta látnak napvilágot személyes összefonódások, illetve összejátszások. Hozzátette: amíg nem látnak tisztán, addig fennáll a törvényesített jegybanki korrupció vádja.

Kérdésre kifejtette: nemcsak az alapítványoknak juttatott jegybanki pénzekről van szó, hanem a BudaCash, a Hungária és Quaestor ügyéről is. Mind a három ügy egy szálhoz vezet vissza: a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bankhoz – közölte. Rámutatott arra is, hogy a jegybank felügyeli azt az Eximbankot, amely barátoknak, rokonoknak hitelez milliárdokat. Azt követelte, hogy a Fidesz ne akadályozza meg a vizsgálóbizottság felállítását, ugyanis arra a társadalom igazságérzetének helyreállítása miatt szükség van.

Hozzátette: a vizsgálóbizottság előtt meg kell, hogy jelenjen Matolcsy György mellett Orbán Viktor miniszterelnök, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Trócsányi László igazságügyi miniszter és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Elmondása szerint az igazságügy-miniszternek arra is választ kell adnia, mi az oka annak, hogy az ügyészség nem hajlandó eleget tenni a bíróság hiánypótlásra vonatkozó kérésének. Közölte, nem fordulhat elő, hogy Tarsoly Csaba volt Quaestor-vezető kisétál az előzetesből, és a határidő lejárta miatt nem indul az ügyben eljárás.

Tóbiás József szólt arról is, hogy kutatások alapján most már az is látszik, miért fél a népszavazástól a Fidesz. Hozzátette: a Fidesz szavazók döntő többsége szerint is elfogadhatatlan, hogy ellopják az állami földeket, és azt is elfogadhatatlan, hogy a kiváltságosok ötmillió forintos fizetést kapnak. Az MSZP szerint szükség van „valódi népszavazásra”, mert a polgárok többsége véleményt akar nyilvánítani ezekről a kérdésekről – mondta. Kérdésre jelezte, hogy a frakciókat megkeresik a vizsgálóbizottságról szóló javaslattal, ahhoz ugyanis mástól is kell aláírás. Az országgyűlési törvény szerint vizsgálóbizottság létrehozását a képviselők egyötöde, negyven képviselő kezdeményezheti.
 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kiss.istvan770
2016. május 14. 04:44
Ez a sok idióta mikor fogja már fel, hogy nincs Matolcsy ügy, csak savanyú a szőlő! A kedves "kiváló szakember" bal-lib MNB elnökök kizárólag veszteséget tudtak termelni az adófizetők zsebéből, most pedig nyereséges. Nagyon fájhat szegényeknek, de nem tudom őket sajnálni.
Harangláb
2016. május 13. 20:22
Orvos vizsgálja ki a Tóbiást!!! :)
Anonymtalan
2016. május 13. 19:18
Nem lehetne inkább Tóbiást egy elmeorvosokból álló bizottsággal kivizsgáltatni. Szegényke azt hiszi, hogy ő a miniszterelnök.
pollip
2016. május 13. 16:19
Követelem, hogy bizottság vizsgálja ki, hogy Tóbiás miért borotváltatja magát kopaszra?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!