LMP és Tanítanék Mozgalom: A kormány folytatja az oktatás „államosítását”

2016. május 02. 14:36

Az önkormányzatoknak a jövőben még egy villanykörtét sem cserélhetnek ki Ikotity István, az LMP képviselője szerint, aki hétfői sajtótájékoztatóján bírálta a kormány kompromisszumot nélkülöző oktatáspolitikáját, melynek következménye például a Klik fennmaradása is. A Tanítanék Mozgalom is az oktatási rendszer totális államosítását kritizálta hétfői nyílt levelében.

2016. május 02. 14:36

Ikotity István, az LMP képviselője olyan iskolafenntartói modell kialakítását javasolja, ahol az arra hajlandó és alkalmas önkormányzatok ismét maguk irányíthatják intézményeiket. Bírálta, hogy a kormány ehelyett további államosításra készül. A politikus hétfői sajtótájékoztatóján annak adott hangot: a kormány „tovább tolja a biciklit rossz irányba”, folytatja az oktatás államosítását, annak ellenére, hogy többször elismerte annak bukását.

A képviselő bírálta, hogy az oktatási államtitkár kezdeményezésére a kabinet felülvizsgálja a vegyes, állami fenntartású és önkormányzati működtetésű intézményi modellt, amely több mint 500 intézményt érint. Az önkormányzatoknak a jövőben még egy villanykörte cseréjére se lesz hatása – vélekedett, példátlannak nevezve mindezt. Az oktatás helyi ügy, abból nem hagyhatók ki a helyi szereplők – szögezte le, hangsúlyozva: a változtatást a kormányon kívül senki sem támogatja. Úgy ítélte meg: a kabinet nem törekszik kompromisszum kialakítására, hanem egyre erőszakosabban viszi át saját elképzeléseit. Erre utal az is szerinte, hogy a korábbi ígéretekkel ellentétben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ is fennmarad.

A Tanítanék mozgalom szerint „totális államosítást” terveznek a közoktatásban, a szerveződés a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, az oktatási államtitkárnak és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnökének címzett nyílt levelében azt írta, hogy figyelmen kívül hagyják az önkormányzatiság elvét is, ahol a helyi közösségek dönthetnek intézményeikről az ott élők igényeinek megfelelően. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön számolt be arról, hogy Palkovics László oktatási államtitkár kezdeményezte: a köznevelési kerekasztal javaslatai alapján lehetőség szerint 2018-tól legyen új nemzeti alaptanterv, a tanulói terhek pedig már a következő tanévtől, vagyis szeptembertől csökkenjenek. Hozzátette, egy nemzeti minimumot kell meghatározni arról, hogy a diákoknak mit kell elengedhetetlenül tudniuk. Közölte: az oktatási államtitkár azt is kérte, hogy a kormány vizsgálja felül a vegyes, állami fenntartású és önkormányzati működtetésű intézményi modellt, mert az megbukott.

Még tovább tolja a kormány a túltolt biciklit

Pukli István, Pilz Olivér és Törley Katalin a Tanítanék mozgalom képviselői nyílt levelükben rámutattak: a miniszter, az oktatási államtitkár és a Klik vezetője a hónapok óta tartó tiltakozások hatására kénytelen-kelletlen beismertek bizonyos problémákat, de sajnos rossz, egyeztetés nélküli válaszokat adnak rájuk, „továbbtolják a túltolt biciklit”. „Önök totális államosítást terveznek a közoktatásban, mivel végre fel- és elismerték, hogy az iskolák kettős fenntartása megbukott. Az elmúlt években azonban az is nyilvánvalóvá vált, hogy az állam nem jó gazdája az iskoláknak, s a Klik bukott meg igazán” – írták, hozzátéve: ha az állami vízfej az oktatási feltételek biztosítását (kréta, papír, tonerek) nem tudta megoldani, miért higgyék el, hogy emellett még a zavartalan körülményeket is tudja majd. Álláspontjuk szerint a modern, jól működő, versenyképes oktatáshoz elengedhetetlenül szükséges iskolai autonómia újabb fényévekkel távolabb kerülhet. Felszólítanak arra is, hogy soroljanak fel legalább három olyan indokot, melyek miatt még mindig Klik-(ek)ben gondolkodnak.

Kitértek arra az ígéretre is, amely 2018-ra új alaptantervről szól. Mint írták, ennyi idő alatt hogy lesz lehetőség a minél szélesebb körű szakmai és társadalmi egyeztetésre a bevezetés módjáról, és az új alaptanterv alapértékeiről (gyermekközpontúság, ideológiamentesség, átjárhatóság, lexikális tudás visszaszorítása, modern, kompetenciaalapú megközelítés, európai követelményszint adaptálása és módosítása a magyar jellegzetességeknek megfelelően). Kikkel szándékoznak ezeket a kérdéseket megvitatni és az új koncepciót kidolgozni? – kérdezték. Ismét szóvá teszik azt a kormányzati álláspontot, hogy a tankönyvpiac felszabadítására nincs szükség és lehetőség. Ha jók a kísérleti tankönyvek, akkor miért tartanak attól, hogy azok a piaci versenyben nem állnák meg a helyüket? – firtatták.

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kurbitalis
2016. május 03. 14:11
Pokorni miért kussol???????
kurbitalis
2016. május 03. 14:09
Az állam finanszíroz, az állam diktálja az elvárásokat, biztosítja a fenntartást és az eszközöket, a továbbképzéseket és az ellenőrzést, a pályamodell alapján való minősítést és haladást, fizetési kategóriában előrelépést. Oszt lehet károgni. Az egész pedig összhangban van az eu-s elvárásokkal. Lehet olvasgatni: Megjelentek a miniszteri döntés alapján egyszerűsített és csökkentett adminisztrációt tartalmazó, 2016. évi tanfelügyeletet és önértékelési feladatokat is szabályozó, módosított Tanfelügyeleti és Önértékelési Kézikönyvek http://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/unios_projektek/kiadvanyok/tanfelugyeleti_kezikonyv_eloszo.pdf Az Európai Unió legtöbb tagállamához hasonlóan Magyarországon is működni kezd egy egy- séges, nyilvános szempontsor alapján kialakított, rendszeres külső szakmai ellenőrzés és ér- tékelés. z új rendszer szakmai alapját az általános pedagógiai szempontok, a Nemzeti alaptantervben megjelenő értékrendszer , és az egyes intézmények saját értékrendszere adják. Az ellenőrzés a pedagógus munkájának legfontosabb területeire vonatkozik: a tanulók személyiségének fejlesztése, a beilleszkedési, magatartási nehézségek csökkentése, a tehetség, képesség kibontakozásának segítése, a felzárkóztatás, a pedagógiai folyamat folyamatok és a tanulók személyiségfejlődésének folyamatos értékelése, a tanítási-tanulási folyamatban alkalmazott módszerek megfelelősége vagy épp a kommunikáció és a szakmai együttműködés. --------------------------------- Pofázik a -tankönyvlobbi -a magániskola lobbi -a közétkeztetés lobbi -az iskolabüfé lobbi A liberális oktatási "rendszer" lényege: -a magyar gyereknek fölösleges műveltséget kapnia -ha használható szakmát akar, akkor fizesse meg -a felsőoktatás teljes fizetőssé tétele Ennek érdekében: -csökkentették a műveltségi tárgyak és készségtárgyak óraszámait: magyar nyelv és irodalom; történelem; rajz-művészettörténet; technika; ének-zene, zenetörténet; testnevelés. A ő rendszerükben azt tanítottak, amit akartak. Ennél fogva, kihagyhatták a magyar és világirodalom alapműveit (Arany, Jókai stb.). Két évtizeden keresztül pofáztak az erkölcstan bevezetéséről, sőt, 120 órás tanfolyamokat is szerveztek, amit az önkormányzat, vagy felerészben a tanár fizetett. Aztán soha nem vezették be. AZ Ő "rendszerükben" 6-os korában kellett volna pályát választania a gyereknek. Aztán négy múlva (16 évesen) mehetett volna tovább, ha egyáltalán használható tudást akart: fizetős középiskolákba. Ehhez már pl. Horn Gábornak és családjának megvolt az iskolahálózata. Egy kiválasztott réteg végezhetett volna el olyan iskolákat, melyek azt a tudást biztosították volna, mely az ország igazgatásához szükségesek. Erre megy ki most is a játék: anarchiát az oktatásban! Magyar gyerek ne jusson a tudás közelébe se!
Tintamin
2016. május 03. 10:47
Érdekes, hogy csak azok a bértrollok és orbánseggnyalók védig ezt a szutykot, akik vagy olyan ostobák, hogy képtelenek voltak elvégezni a sulit, vagy eleve ezért vannak fizetve. Okádás.
Tintamin
2016. május 03. 02:43
Amit ma a fidesz az oktatással művel, annál nincs ocsmányabb tett az elmúlt 26 évben. Okádni, üvöltve hányni kell, amit ezek a közoktatással művelnek. Dilettáns, beszari, seggarcú banda, fogalmuk sincs, hogy az ország jövőjével játszanak. 10 év múlva békemenetelő hülyékből és kivándorolt értelmiségből lehet majd "építkezni"....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!